Saksaan tulleen turvapaikanhakijan tekemä suuri terrori-isku olisi varmasti ollut ehdolla ykkössijalle liittokansleri Angela Merkelin pahimpien painajaisten listalla.
Aiheen tulenarkuudesta kertoo se, etteivät Merkelin vastustajat jääneet tiistaina odottamaan tutkinnan etenemistä tai kunnioittamaan uhrien omaisten surua, vaan kiirehtivät keräämään poliittisia pisteitä Berliinin tapahtumista.
Maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen johtajien mukaan juuri Merkel on vastuussa Berliinin uhreista. Puolueen johtajan Frauke Petryn mukaan Saksa ei ole enää turvallinen maa ja sen rajoja pitäisi valvoa paremmin.
– Nämä ovat Merkelin kuolleita, tviittasi puolueen johtohahmoihin lukeutuva Marcus Pretzell.
Myös Merkel itse mainitsi ensikommenteissaan mahdollisuuden, että tekijä olisi turvapaikanhakija. Liittokansleri ei yrittänyt kätkeä pettymystään ja suuttumustaan siihen, miten väärin tällainen teko olisi Saksasta oikeasti turvaa tarvitsevia ja heitä auttaneita saksalasia kohtaan.
"Liian aikaista arvioida"
Saksan johtoon neljännelle kaudelle pyrkivä Merkel on joutunut parin viime vuoden aikana kotimaassaan yhä ahtaammalle. Hän ei ole kuitenkaan tehnyt mitään merkittävää muutosta maahanmuuttolinjaansa, vaikka hänen oma kristillisdemokraattinen puolueensa CDU on menestynyt osavaltiovaaleissa heikosti samalla, kun AfD on lisännyt kannatusta.
Kehitys on herättänyt huolta, vaikka tärkeimmät eli liittopäivävaalit ovat vielä yhdeksän kuukauden päässä ensi syksynä. Vuoden 2015 pahimman pakolaisvyöryn laannuttua Merkelin mahdollisuuksia uudelleenvalintaan on kuitenkin pidetty vaikeuksista huolimatta melko hyvinä.
Pieniä tarkistuksia Merkelin politiikassa on ollut toki havaittavissa. Hänen mukaansa radikalisoitumista seurataan yhä tarkemmin, ja pari viikkoa sitten puolueensa kokouksessa liittokansleri asettui vastustamaan kasvot kokonaan peittävien huivien käyttöä.
AfD:n lisäksi tyytymättömyyttä Merkeliin on esiintynyt myös kristillisdemokraattien omissa riveissä, erityisestä CDU:n baijerilaisessa sisarpuolueessa CSU:ssa. Puoleen johtaja Horst Seehofer ehätti tiistaina vaatimaan koko maahanmuuttopolitiikan uudelleenarviointia, jos Berliinin iskun tekijäksi varmistuu Saksasta turvapaikkaa hakenut henkilö.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku pitää iskun poliittisten seurausten arviointia vielä liian aikaisena.
– Se, miten selvitystyö etenee ja miten poliittinen johto iskuihin reagoi - ja miten sen koetaan iskuihin reagoineen - ovat myös keskeisiä kysymyksiä, jotka ovat auki, hän sanoi STT:lle.