Saksan hallitustunnustelut etenivät ripeästi – näistä saatiin sovittua, vihreiden kaavailemat muutokset heijastuvat myös Suomeen

Saksan hallitustunnustelut muuttuvat tänään hallitusneuvotteluiksi sosiaalidemokraattien, liberaalien ja vihreiden välillä. MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja kertoo, että suurimmista erimielisyyksistä on jo päästy yli. Vihreiden suunnitelmat näkyvät hieman myös Suomessa.

Hallitustunnustelut kestivät kolme viikkoa. SPD:n kansleriehdokas, vaalivoittaja Olaf Scholz arvioi hallituksensa aloittavan jo ennen joulua. Vihreät päättivät osallistumisestaan halltiusneuvotteluihin eilen. Liberaalien päätöstä odotetaan tänään. 

– Suurimmat erimielisyydet on jo pitkälti ratkottu. Hallitustunnustelut etenivät ripeästi ja odotetaan että ne saadaan nopeasti päätökseen. Hyvässä lykyssä Saksassa on uusi hallitus jo reilun kuukauden kuluttua, raportoi MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola paikan päältä.

Piuhola kertoo että neuvotteluissa esimerkiksi sosiaalidemokraatit saivat läpi ajamansa minimipalkan, joka tulee olemaan 12 euroa. 

Liberaalit saivat läpi sen, että "velkajarru" säilyy Saksassa ja pandemian takia asetettu velan vapaampi ottaminen päättyy Saksan osalta ensi vuonna.  

Kivihiilivoimaloista luovutaan aiottua nopeammin – Fortumin Uniper omistaa suuren osa voimaloista

Vihreiden saavutus on se, että kivihiilivoimaloista luovutaan nopeammin kuin on suunniteltu. Alun perin sulkua kaavailtiin vuoteen 2038.

– Nyt sulkeminen tapahtuu vuoteen 2030 mennessä, Piuhola toteaa. 

Saksan vihreiden suunnitelmilla on heijastuksia myös Suomeen. Fortumin omistama Uniper pyörittää suurta osaa Saksan kivihiilivoimaloista ja näiden voimaloiden sulkeminen tulee tapahtumaan kahdeksan vuotta aiottua aiemmin.

Vihreiden suunnitelmat rahoitetaan Piuholan mukaan erilaisia valtion tukia karsimalla.

Yksi konkreettinen esimerkki tästä on esimerkiksi sähköautojen ostotuen karsiminen.

"Saksa tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa"

Maahanmuuttopolitiikassa hallitus aikoo noudattaa liberaalimpaa linjaa. 

– Saksa tarvitsee työvoimaa ja siksi työperäistä maahanmuuttoa yritetään kaikin keinoin kannustaa, Piuhola kiteyttää.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Saksa tulee pysymään pitkälti Naton linjalla. Vahvaa Eurooppa-politiikkaa tullaan näkemään yhteistyössä Ranskan ja Puolan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat