Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan äskeiset diplomaattiset pyrkimykset merkitsevät "edistystä" Ukrainan kriisin liennyttämisessä. Hän myös ilmaisi luottamusta siihen, että sota Euroopassa voidaan välttää.
– Tehtävänä on taata turvallisuus Euroopassa, ja minä uskon, että se saavutetaan, Olaf Scholz sanoi tänään yhteisessä tiedotustilaisuudessa Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa.
Menneisiin viikkoihin verrattuna paljon on Scholzin mukaan tapahtunut. Hän korosti äskettäin eri tasoilla käytyjä neuvotteluja länsiliittolaisten ja Venäjän välillä.
– Se on edistystä, Scholz sanoi.
Tiedotustilaisuudessa Scholz kuitenkin painotti, että Saksa on yhtä mieltä liittolaistensa kanssa mahdollisista pakotteista, joita voidaan tarvittaessa säätää.
Scholz itse matkustaa ensi viikolla Kiovaan ja Moskovaan keskustelemaan Ukrainan ja Venäjän johtajien kanssa.
Venäjän mukaan ratkaisu voisi perustua vuoden 2015 Minskin sopimuksen täyttämiseen.
Lue myös: Ukrainan Suomen suurlähettiläs otti kantaa Mika Niikon kirjoitukseen – Halla-aho vastasi ukrainaksi
Kreml: Positiivisia merkkejä
Kreml kertoi tänään Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tapaamisen jälkeen, että Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi on ilmassa "positiivisia merkkejä".
Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan ratkaisu Ukrainan tilanteeseen voisi perustua vuoden 2015 Minskin sopimuksen täyttämiseen. Sopimus turvaisi Itä-Ukrainan separatistialueille autonomian.
Peskov lisäsi kuitenkin, ettei presidentti Zelenskyi ole osoittanut, että Ukrainan viranomaiset olisivat lähiaikoina valmiita tekemään sen, mitä "Kiovan olisi pitänyt tehdä kauan sitten".
– On siis positiivisia merkkejä, mutta myös vähemmän positiivisia, Peskov sanoi.
Lue myös: Katso kuvista, kuinka hurja ero on Venäjän ja Ukrainan sotavoimien iskukyvyssä
"Tärkeää, että Venäjää ei provosoida muuttamaan mieltään"
Venäjän EU-lähettilään Vladimir Tshizhovin mukaan hänen maansa uskoo yhä, että diplomatia voi auttaa Ukrainan kriisin liennytyksessä. Tshizhov puhui BBC:n haastattelussa tänään.
Tshizhovin mukaan Venäjällä ei ole aikeita hyökätä ketään vastaan, mutta hän sanoi olevan tärkeää, että Venäjää ei provosoida muuttamaan mieltään.
Haastattelussa Tshizhov ei sanonut, suunnitteleeko Venäjä vetävänsä joukkonsa Ukrainan rajan läheisyydestä. Sen sijaan hän kysyi, miksi kukaan ei puhu niiden Ukrainan sotilaiden määrästä, jotka ovat suoraan Venäjää vastapäätä.
Lue myös: Venäjän EU-lähettiläs: Diplomatia voi yhä auttaa Ukrainan kriisissä
Euroopan unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell puolestaan arvioi, että Macronin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiistainen tapaaminen tarjosi lientymisen elementtejä Ukrainan kriisiin.
Optimismistaan huolimatta Borrell muistutti, ettei ongelmaa ole vielä ratkaistu.
– Macronin Venäjän-vierailu oli tärkeä, mutta ei saanut aikaan ihmeitä, hän sanoi Washingtonissa eilen paikallista aikaa.