Unkarin Orbán ehdottaa tulitaukoa Ukrainaan

Unkarin pääministeri Orbán on tavannut Ukrainan vierailunsa aikana presidentti Zelenskyin.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on Ukrainan vierailunsa aikana ehdottanut tulitaukoa Venäjän ja Ukrainan välille.

Tulitauko voisi Orbánin mukaan kiihdyttää rauhanneuvotteluita. Tällä hetkellä Ukraina ja Venäjä eivät julkisuudessa olevien tietojen perusteella käy minkäänlaisia rauhanneuvotteluita.

Orbán on tavannut vierailunsa aikana Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Kyse on Orbánin ensimmäisestä vierailusta Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.

– Keskusteluiden tärkein aihe on mahdollisuus rauhan rakentamiseen, Orbanin tiedottaja Bertalan Havasi kertoi unkarilaiselle uutistoimistolle MTI:lle.

Rauhanehdoista ei yhteisymmärrystä

Kesäkuussa Sveitsissä järjestetyn rauhankonferenssin päätöslauselmassa todettiin muun muassa, että "Ukrainan alueellista koskemattomuutta tulee kunnioittaa". Venäjä ei osallistunut kokoukseen, kuten ei myöskään sen liittolainen Kiina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi ennen rauhankonferenssia, että sota voi loppua, jos Ukraina luopuu tavoitteestaan liittyä sotilasliitto Natoon ja luovuttaa Venäjälle neljä aluetta, joita Venäjä ei tälläkään hetkellä kokonaan hallitse.

Länsimaat ja Ukraina tyrmäsivät aloitteen täysin. Kreml katsoi kuitenkin, että Ukrainan tulisi pohtia tarjousta, koska se heijastaa tilannetta rintamalla.

– Nykyinen dynamiikka rintamalla näyttää selvästi, että tilanteen huononeminen ukrainalaisten kannalta jatkuu. On luultavaa, että sellainen poliitikko, joka panee maansa edun oman ja käskijöidensä edun edelle, pohtisi tällaista ehdotusta, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov kesäkuussa.

Presidentti Zelenskyi pyysi Suomea auttamaan rauhanprosessin edistämisessä – "Ensimmäinen askel kohti rauhaa" 2:36
Presidentti Zelenskyi pyysi Suomea auttamaan rauhanprosessin edistämisessä – "Ensimmäinen askel kohti rauhaa".

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sopi viime kuussa Orbánin kanssa, että Unkari pysyy sivussa Ukrainan sodasta, mutta ei estä muita Nato-liittolaisia tukemasta Ukrainaa.

Orbán on toistuvasti syyttänyt länttä siitä, että Ukrainan tukeminen voi vetää lännen avoimeen sotaan Venäjän kanssa. 

Unkari on myös ylläpitänyt suhteita Venäjään sodasta huolimatta. Orbán tapasi presidentti Putinin viime vuoden lokakuussa Kiinassa. Tapaaminen oli poikkeamana muun EU:n linjasta, sillä valtaosa länsijohtajista on vältellyt Putinin tapaamista ja yhteistyötä Venäjän kanssa maan aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.

Orbánin Ukrainan-vierailu ajoittuu päivään sen jälkeen, kun Unkari otti vastaan Euroopan unionin neuvoston kiertävän puheenjohtajuuden. Asema antaa Unkarille vaikutusvaltaa neuvoston toiminnassa loppuvuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat