Vaikka maiden väliset erot armeijan resursseissa ovat huomattavat, ei Venäjä kuitenkaan keskittäisi kaikkia sotavoimiaan yhteen paikkaan, huomauttaa suomalaisasiantuntija.
Ranskalainen tietotoimisto AFP vertailee julkaisemassaan grafiikassa Ukrainan ja Venäjän sotavoimien iskukykyä. Vuoden 2021 dataan (International Institute for Strategic Studies) pohjautuva vertailu on erityisen kiinnostava nyt, kun länsimaat ennakoivat Venäjän ryhtyvän sotatoimiin Ukrainassa. Venäjä on siirtänyt Ukrainan rajalle arviolta 100 000 sotilasta.
Aktiivista sotaväkeä Ukrainalla on vertailun mukaan liki 200 000, kun taas Venäjällä 900 000. Ydinkärkiä Ukrainalla ei ole lainkaan, kun Venäjällä niitä on lähes 6 300.
Ukrainan maavoimilla on panssaroituja taisteluajoneuvoja yli 3 300, kun Venäjällä määrä on liki 16 000. Panssarintorjuntaohjusten (esimerkiksi tykit, singot, ohjukset ja miinat) määrä sen sijaan näyttäisi olevan kummallakin maalla noin 500.
Lue myös: Estääkö mutamaa eli "rasputitsa" Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan? Tähän se voisi vaikuttaa
Merivoimissa Ukrainalla ei ole ainuttakaan sukellusvenettä, kun taas Venäjällä sukellusveneitä on yli 50. Ilmatorjuntaohjuksia Ukrainalla on yli 300 – Venäjällä niitä on lähes 750. Kiinteäsiipisiä lentokoneita Ukrainalla on alle 200, kun taas Venäjällä lähes 1 900.
Yhdysvaltain dollareissa Ukrainan puolustusmenot olivat viime vuonna Ukrainalla yli 4 miljardia, kun taas Venäjällä summa oli 46 miljardia. Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna ero kaventuu kuitenkin liki tasoihin. Ukrainan osuus 2,36 prosenttia bruttokansantuotteesta on itse asiassa lähellä Suomen puolustusmenojen osuutta, joka oli vuonna 2021 2,2 prosenttia.
Lue myös: Estääkö mutamaa eli "rasputitsa" Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan? Tähän se voisi vaikuttaa
Suomalaisasiantuntija: Kaikki vastaan kaikki -vertailu ei anna oikeaa kuvaa
AFP:n julkaiseman vertailun luvut pohjautuvat Lontoossa toimivan kansainvälisen strategiantutkimuslaitos IISS:n (International Institute for Strategic Studies) tietoihin. MTV Uutiset kysyi suomalaista asiantuntija-arviota vertailun luotettavuudesta.
– Military Balance on yleisesti käytetty ja luotettavaksi tunnustettu, kun vertaillaan eri maiden asevoimia, kirjoittaa everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa sähköpostivastauksessaan.
Pihlajamaa on entinen Suomen puolustusasiamies Venäjällä ja Ukrainassa. Hän kuitenkin myöntää, että tämäntyyppisissä asevoimien vertailussa on heikkoutensakin.
– Tällainen "kaikki vastaan kaikki" -vertailu ei anna siinä mielessä oikeaa kuvaa, koska missään tapauksessahan Venäjä ei ole hyökkäämässä kaikella voimallaan Ukrainaan. Eikä se edes voi jättää muuta maata tyhjäksi asevoimista. Toki esimerkiksi kaikki merivoimien alukset voidaan siirtää Mustallemerelle, mutta ei se ole realismia.
– Lähinnä grafiikasta voi nähdä, kuinka paljon suurempi potentiaali Venäjällä on, mutta ei paljon muuta, summaa Pihlajamaa.
Vertailussa ei myöskään oteta huomioon Valko-Venäjää. Tarvittaessa Venäjä voisi saada hyökkäysapua Valko-Venäjästä, joka tarjoaisi Venäjän käyttöön omaa sotakalustoaan ja maaperäänsä.