Ekonomistien mukaan EU:n suurimman kansantalouden Saksan talousvaikeudet heijastuvat vääjäämättä myös Suomeen.
Saksan teollisuuden tilannetta kuvaava ostopäällikköindeksi putosi heinäkuussa alhaisimpaan lukemaansa seitsemään vuoteen. Suurten autonvalmistajien tuoreet osavuositulokset ovat olleet pettymyksiä, ja koneenrakennusteollisuudessa tilausten määrä vähenee uhkaavasti.
MTV Uutisten Saksan kirjeenvaihtajan Tapio Nurmisen mukaan maan talousnäkymien synkistyminen johtuu niin ulkoisista kuin sisäisistäkin tekijöistä.
– Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteiden kiristyminen vaikuttaa suoraan Eurooppaan ja Saksaan. Sitten on kova brexit, jonka todennäköisyys on kasvanut. Kolmanneksi, Kiinan kysyntä on ollut erittäin tärkeä Saksan teollisuudelle, ja se hiipuu.
Sisäisesti Saksan teollisuus on kovassa rakennemuutoksessa.
– Autoteollisuuden pitää sähköistää mallistonsa, ja pankki- ja vakuutusala puolestaan on varustautunut huonosti digitalisoitumiseen.
Tilanne ei vielä näy konkreettisesti saksalaisten arjessa. Maan työttömyysaste on Nurmisen mukaan alimmillaan lähes 30 vuoteen, ja se on yksi koko Euroopan alimmista.
– Täällä on kuitenkin jo varoitettu käänteestä huonompaan. Esimerkiksi suuret yhtiöt Siemens ja Deutsche Bank ovat ilmoittaneet irtisanomisista, Nurminen lisää.
Saksan talousnäkymät vaikuttavat myös Suomeen. Saksa on Suomen tärkein vientikumppani.
– Antti Rinteen hallitus on ilmoittanut suunnitelmista, jotka perustuvat huomattavaan talouskasvuun. Jos kasvu hiipuu, nuo suunnitelmat sulavat nopeasti pelkiksi haaveiksi, Nurminen toteaa.