Eurooppa tarvitsee uudistuksia noustakseen talousahdingosta: "Valitettavasti euroalue on taas paljastumassa heikoimmaksi lenkiksi"

8:19img
Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu Huomenta Suomessa.
Julkaistu 16.05.2019 08:15
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Uusi hallitus pääsee käsittelemään Suomen taloutta suhteellisen hyvästä tilanteesta. Tulevaisuus näyttää synkemmältä maailmantalouden ympärillä, joka luonnollisesti vaikuttaa myös Suomeen.

– Hyvinkin synkkiä pilviä ja epävarmuutta on ilmassa. Paljon huonompaankin talouskehitykseen täytyy valmistautua, kertoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

– Suurimmat uhkakuvat leijuvat kauppasodan ympärillä. Euroopasta kumpuaa myös epävarmuutta, mikä on Saksan talouden tuleva trendi ja miten Brexitiin suhtaudutaan. Paljon isoja, avoimia kysymyksiä.

Myös valtionvelan lisääminen puhuttaa ja se , että kannattaako esimerkiksi koulutukseen investoida lisää tällä hetkellä.

– Näkisin, että niin kauan kun kasvu jatkuu, meidän kannattaa kasvattaa puskureita ja varautua paljon pahempaan.

Panostuskohteet tulisi miettiä huolella, sillä rahaa ei riitä kaikkeen.

Nordea julkaisi eilen talousennusteen. Koivun mukaan näkymät eivät ole juurikaan muuttuneet talviennusteesta. Talviennusteessa kasvuennuste oli tälle vuodelle 1,5 prosenttia ja ensi vuodelle 1 prosentti.

Saksa ja Ranska ongelmissa

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi eilen. Euroopan taloustilanne näyttää synkältä.

– Valitettavasti euroalue on taas paljastumassa heikoimmaksi lenkiksi.

Esimerkiksi Saksan teollisuuden veto on kadonnut. Ilmiö on levinnyt muuhunkin Saksan teollisuuteen. Saksa oli ennen talouden veturi, mutta maan teollisuustuotanto on supistunut monen kuukauden ajan.

Myös Ranska on Euroopan suurimpia talousmaita. Siellä keltaliivien protestit ovat kuitenkin sekoittaneet pakkaa. He ovat onnistuneet tekemään presidentti Emmanuel Macronin talousuudistuksista vaikeita.

Parlamenttivaalit ovat erityisen mielenkiintoiset Ranskassa. Euroopalle olisi hyvä uutinen, jos kansa äänestää Macronin uudistusten puolesta. Toinen vaihtoehto on, että Macronin kannatus kärsii ja uudistuksia ei tule.

USA ja Kiina on tällä hetkellä kauppasodassa. Tilanne on jo vaikuttanut Euroopan Unioniin.

– Varmasti osa Saksan teollisuusongelmista liittyy siihen, kun on paljon epävarmuutta. Yritykset lykkäävät investointejaan.

Iso kysymys on, pystyvätkö USA ja Kiina ratkomaan ongelmiaan. Kasvu tulee hidastumaan Suomessakin kauppasodan johdosta.

Uudistuksia tarvitaan

Italiassa valtion budjetti on alijäämäinen. Tilanne tullaan punnitsemaan, jos talouden heikko kehitys jatkuu.

– Se, että Italialla on velkaa ja lisää tulee koko ajan, on suuri riski Euroopalle.

– Euroalueen hajoamisriski on tällä hetkellä hyvin pieni, mutta se pilvi leijuu siellä yläpuolella.

Ikääntyvä Eurooppa tarvitsee uudistuksia, jotta kasvu saataisiin nousuun.

Euroopan Keskuspankin pääjohtajan nimitystä tullaan seuraamaan tarkkaan. Euroalue tulee kohtamaan haasteita, joten EKP:n on arvioitava tarkkaan, millaisia riskejä voidaan ottaa.

Tuoreimmat aiheesta

EU