Saksan korkein oikeus on tehnyt merkittävän ennakkopäätöksen, jonka mukaan kuolleen ihmisen Facebook-tilin tiedot ovat jälkeläisten perittävissä ja siten nähtävissä.
Oikeus perustelee päätöstään sillä, että ihmisen muutakin henkilökohtaisia dokumentteja voi periä. Siten digitaalinen sisältö ei tee poikkeusta.
– Lain näkökulmasta hyvin henkilökohtainenkin aineisto on siirrettävissä perillisille, Saksan korkeimman oikeuden tuomari Ulrich Herrmann kertoo.
– Esimerkiksi päiväkirjat ja henkilökohtaiset kirjeet ovat perittävissä. Tästä näkökulmasta ei ole syytä suhtautua digitaaliseen sisältöön toisella tavalla.
Äiti halusi selvittää tyttärensä kuoleman syitä
Kyseisessä oikeustapauksessa selvitettiin 15-vuotiaana vuonna 2012 kuolleen tytön tapausta. Tytön äiti halusi selvittää Facebook-tietojen avulla, oliko hänen tyttärensä kuolema onnettomuus vai itsemurha. Tyttö kuoli junaturmassa.
Facebook ei ole tyytyväinen oikeuden päätökseen.
– Vaikka kunnioittavasti olemme eri mieltä päätöksestä, pitkäaikainen oikeusprosessi osoittaa kuinka monimutkaisesta asiasta on kysymys, Facebookin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille.
Facebook oli muuttanut kuolleen tytön Facebook-sivuston muistotilaan, jolloin kukaan muu ei ole enää päässyt katsomaan kuolleen tietoja. Tiedot ovat tästä huolimatta säilötty Facebookin palvelimelle.
Tytön äiti sai jo alemmalta oikeusasteelta luvan päästä katsomaan tietoja mutta Facebook vetosi tuomiosta, jolloin asia siirtyi ylemmälle oikeusasteelle.
Saksan korkeimman oikeuden mukaan nyt tehty päätös koskee kaikkia sosiaalisen media tilejä, ei siis vain Facebookia. Oikeuden tiedottajan mukaan päätöksellä on merkittäviä seurauksia Saksassa.