Salaisen palvelun johtaja edustajainhuoneen komitean kuulemiseen maanantaina

Valkoisen talon ex-lääkäri kertoi, että Trumpin korvaan tullut haava ei vaatinut tikkejä.

Yhdysvalloissa salaisen palvelun johtaja Kimberly Cheatle saapuu maanantaina edustajainhuoneen valvonta- ja vastuukomitean kuulemiseen. Siinä käsitellään ex-presidentin ja republikaanipuolueen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa reilu viikko sitten tapahtunutta salamurhayritystä.

– Hänellä (Cheatlellä) on noin kuuden tunnin kuuleminen, ja hänelle esitetään satoja kysymyksiä, joihin hänen täytyy vastata, ja amerikkalaiset katsovat sitä kuulemista, sanoi komitean republikaanipuheenjohtaja James Comer sunnuntaina Fox Newsillä uutiskanava CNN:n mukaan.

Yhdysvaltain salainen palvelu oli kieltäytynyt pyynnöistä lisätä Trumpin turvatoimia tämän salamurhayritystä edeltäneiden kahden vuoden aikana, uutisoivat yhdysvaltalaislehdet Washington Post ja New York Times.

Salainen palvelu myönsi kieltäytyneensä joistakin Trumpin tiimin tekemistä pyynnöistä, sen jälkeen, kun asiasta oli uutisoitu nimettömiin lähteisiin pohjaten. Aiemmin salainen palvelu oli kiistänyt asian.

Erityistä turvatoimien lisäämispyyntöä ei tehty juuri Pennsylvanian kampanjatilaisuuteen, jossa Trumpiin kohdistunut salamurhayritys tapahtui.

Salaisen palvelun edustajan mukaan pyyntöjen toteuttamiseen on rajatut resurssit, joten turvatoimissa tukea pyydetään lisäksi poliiseilta paikallis- tai osavaltiotasolla.

– Ei ole niin paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat salaisen palvelun suojelua. Ei ole niin paljon tapahtumia, joita salaisen palvelun täytyy suojella. Joten budjetissa on enemmän kuin tarpeeksi presidenttiehdokkaiden riittävän suojelun takaamiseen, Comer sanoi.

Jackson Trumpin vankkumaton kannattaja

Trumpin korvaa hoitanut Ronny Jackson on kertonut, että luoti aiheutti Trumpin korvaan kahden senttimetrin mittaisen haavan.

Trump julkaisi Jacksonin lausunnon aiheesta Truth Social -viestipalvelussaan.

– Aluksi verenvuoto oli voimakasta, mitä seurasi huomattava turvotus korvan yläosassa, Jackson sanoi lausunnossaan.

Rustoon asti yltänyt haava ei Jacksonin mukaan vaatinut tikkejä ja on paranemassa.

Jackson toimi presidentin lääkärinä sekä Barack Obaman että Trumpin kaudella. Hän on nykyisin Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanijäsen ja Trumpin vankkumaton kannattaja.

NY Times: Trumpin tiimi valmistautuu Harrisia vastaan

Trump pilkkasi lauantain kampanjatilaisuudessa Michiganissa jälleen myös nykyistä presidenttiä Joe Bidenia ja demokraattipuoluetta. Bidenin presidenttiehdokkuutta on alettu kyseenalaistaa laajalti demokraattipiireissä 81-vuotiaan presidentin surkean vaaliväittelysuorituksen jälkeen. Viime päivinä yhä useampi demokraattivaikuttaja on julkisesti kehottanut Bidenia jättämään presidenttikisan.

– Heillä ei ole aavistustakaan, kuka heidän ehdokkaansa on, Trump sanoi kannattajilleen.

New York Timesin lähteiden mukaan Trumpin kampanjatiimi on alkanut jo valmistautua siihen, että Trumpin vastaehdokkaana marraskuun presidentinvaaleissa olisi nykyinen varapresidentti Kamala Harris.

Lehden lähteiden mukaan suunnitelmia on tehty myös muiden potentiaalisten demokraattien presidenttiehdokkaiden varalle, mutta Trumpin kampanjaväki uskoo, etteivät demokraatit voi ohittaa Harrisia ja valita Bidenin tilalle jotakuta toista ehdokasta.

Kampanjatiimissä arvioidaan, että ensimmäisen mustan varapresidentiksi nousseen naisen ohittaminen aiheuttaisi demokraateille riskin menettää mustien ääniä ja synnyttäisi lisää jakolinjoja puolueen sisällä.

Lue myös:

    Uusimmat