Trumpin korvaa hoitanut lääkäri avaa vamman vakavuutta

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin korvaa hoitanut Ronny Jackson on kertonut, että luoti aiheutti korvaan kahden senttimetrin mittaisen haavan.

Donald Trump julkaisi Jacksonin lausunnon aiheesta Truth Social -viestipalvelussaan.

– Aluksi verenvuoto oli voimakasta, mitä seurasi huomattava turvotus korvan yläosassa, Ronny Jackson sanoi lausunnossaan.

Rustoon asti yltänyt haava ei Jacksonin mukaan vaatinut tikkejä ja on paranemassa. 

Trumpin terveydentilaa tullaan Jacksonin mukaan tarvittaessa seuraamaan jatkossa, muun muassa kuulotestillä. 

Trumpin side oli jo pienentynyt

Eilen lauantaina Michiganissa pidettävässä kampanjatilaisuudessa Trumpin korvalla ollut side oli jo pienikokoisempi kuin hänen aiemmin tällä viikolla republikaanien puoluekokouksessa nähty side.

Trump sai luodista haavan oikean korvansa yläosaan viikko sitten kampanjatilaisuudessa tapahtuneessa salamurhayrityksessä.

Jackson toimi presidentin lääkärinä sekä Barack Obaman että Trumpin kaudella. Hän on nykyisin Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanijäsen ja Trumpin vankkumaton kannattaja.

Texasin osavaltiosta kongressiin valitun Jacksonin lausunto on ensimmäinen tarkempi julkisuuteen kerrottu kuvaus Trumpin saamasta vammasta. 

Jackson kirjoittaa lausunnossaan hoitaneensa Trumpia päivittäin tämän viikon aikana. Jacksonin mukaan Trumpin selviytyminen salamurhayrityksestä hengissä oli "ihme".

Trumpilta perinteistä tajunnanvirtaa

Michiganin kampanjatilaisuus oli ensimmäinen Trumpin ja tämän varapresidenttiehdokkaan J. D. Vancen yhteinen kampanjatilaisuus.

Trumpille kyseessä oli myös ensimmäinen kampanjatilaisuus viikko sitten tapahtuneen salamurhayrityksen jälkeen.

– Viikko sitten otin luodin vastaan demokratian puolesta, Trump sanoi kannattajilleen.

Torstaina pidetyn puoluekokouspuheen osalta Trumpin kampanja oli etukäteen kertonut ehdokkaan muokanneen kokouksen päättänyttä puhettaan aiempaa yhdistävämmäksi. Trump sortui lopulta puoluekokouspuheessaan hänelle tuttuun retoriikkaan.

Myös Michiganissa Trumpin puhe oli jälleen hänelle tyypillistä tajunnanvirtaa tuttujen teemojen kuten aiemman presidenttikautensa ylistämisen ja laittomasti maahan tulleiden demonisoimisen parissa.

Trump toisti jälleen tuttua tarinaansa siitä, että Yhdysvaltain etelärajalle kuljetetaan Väli-Amerikan maista rikollisia ja mielisairaalasta vapautettuja.

– Edesmennyt Hannibal Lecter haluaisi kanssasi illalliselle. Se olisi sinun loppusi. Nämä ihmiset kärrätään maahamme, eikä siitä seuraa mitään hyvää, Trump sanoi viitaten Thomas Harrisin luomaan fiktiiviseen sarjamurhaajakannibaaliin.

Trump on lupaillut maan historian isointa karkotusoperaatiota, mikäli hänet valitaan presidentiksi.

NY Times: Trumpin tiimi valmistautuu Harrisia vastaan

Trump pilkkasi kampanjatilaisuudessa jälleen myös nykyistä presidenttiä Joe Bidenia ja demokraattipuoluetta. 

Bidenin presidenttiehdokkuutta on alettu kyseenalaistaa laajalti demokraattipiireissä 81-vuotiaan presidentin surkean vaaliväittelysuorituksen jälkeen. 

Viime päivinä yhä useampi demokraattivaikuttaja on julkisesti kehottanut Bidenia jättämään presidenttikisan.

– Heillä ei ole aavistustakaan, kuka heidän ehdokkaansa on, Trump sanoi kannattajilleen.

New York Timesin lähteiden mukaan Trumpin kampanjatiimi on alkanut jo valmistautua siihen, että Trumpin vastaehdokkaana marraskuun presidentinvaaleissa olisi nykyinen varapresidentti Kamala Harris.

Lehden lähteiden mukaan suunnitelmia on tehty myös muiden potentiaalisten demokraattien presidenttiehdokkaiden varalle, mutta Trumpin kampanjaväki uskoo, etteivät demokraatit voi ohittaa Harrisia ja valita Bidenin tilalle jotakuta toista ehdokasta.

Kampanjatiimissä arvioidaan, että ensimmäisen mustan varapresidentiksi nousseen naisen ohittaminen aiheuttaisi demokraateille riskin menettää mustien ääniä ja synnyttäisi lisää jakolinjoja puolueen sisällä.

Salainen palvelu kieltäytyi lisäämästä turvatoimia

Yhdysvaltain salainen palvelu oli kieltäytynyt pyynnöistä lisätä Trumpin turvatoimia tämän salamurhayritystä edeltäneen kahden vuoden aikana, uutisoivat yhdysvaltalaislehdet Washington Post ja New York Times.

Salainen palvelu myönsi kieltäytyneensä joistakin Trumpin tiimin tekemistä pyynnöistä sen jälkeen, kun asiasta oli uutisoitu nimettömiin lähteisiin pohjaten. Aiemmin salainen palvelu oli kieltänyt asian.

Erityistä turvatoimien lisäämispyyntöä ei tehty juuri Pennsylvanian kampanjatilaisuuteen, jossa Trumpin salamurhayritys tapahtui.

Salaisen palvelun edustajan mukaan heillä on rajatut resurssit toteuttaa pyyntöjä, joten salaisen palvelun lisäksi turvatoimissa tukea pyydetään poliiseilta paikallis- tai osavaltiotasolla.

Salainen palvelu on saanut paljon kritiikkiä viimeviikkoisen salamurhayrityksen jälkeen. Presidentti Biden on määrännyt selvityksen salaisen palvelun toimista tapahtuman aikana.

Lue myös:

    Uusimmat