Salaiset arkistot 1990: Hallituksella oli järeä somalipykälä valmiina

Suomen hallitus valmistautui loppuvuodesta 1990 salaisessa kokouksessa pysäyttämään Neuvostoliitosta tulevien kolmansien maiden kansalaiset rajalle. Somalialaisia varten laadittiin valmis valtioneuvoston päätös, jota ei koskaan käytetty.

Asiaa käsiteltiin hallituksen ulkoasiainvaliokunnan salaisessa kokouksessa pääministeri Harri Holkerin virkahuoneessa marraskuussa.

Yleinen salassapitoaika laissa on 25 vuotta. Se tarkoittaa sitä, että vuonna 1990 salaisiksi leimatut asiakirjat ovat nyt julkisia. Tämän jutun asiakirjat löytyivät ulkoministeriön arkistosta. Ne ovat kokonaisuudessaan alempana jutussa.

Vainikkalan somalit

Vuonna 1990 Suomeen saapui suuri joukko somaleita Neuvostoliitosta. Hallituksen huoli liittyi siihen, että 26.-28. marraskuuta Vainikkalan kautta Suomeen tuli lähes 200 somalialaista.

- Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Neuvostoliiton viranomaiset eivät jatkossakaan estä luvattomasti pyrkivien tuloa, asetukseen liittyvässä sisäministeriössä kirjoitetussa muistiossa todetaan.

Asiaa esitteli tuolloinen sisäministeri Jarmo Rantanen.

Muistion linja on selkeä. Neuvostoliittoa voitiin pitää kolmansien maiden kansalaisille turvallisena valtiona ja ensimmäisen vastaanottajamaan on oltava vastuussa pakolaisista.

- Näin ollen Suomi voi palauttaa kyseiset maahantulijat Neuvostoliittoon, muistiossa todettiin.

Muistiossa oletettiin, että muuttovirta saattaa laajeta hallitsemattomaksi.

Taustalla Koivisto

Asiakirjasta se ei selviä, mutta taustalla oli presidentti Mauno Koiviston tahto.

Muistelmateoksessaan "Historian tekijät - Kaksi kautta II" Koivisto mainitsee nimenomaan Vainikkalan somalit ja toteaa pitäneensä välttämättömänä, että pakolaisvirta saataisiin hallintaan.

Koivisto kirjoittaa, että Suomeen oli saapunut vuoden 1990 alusta marraskuuhun mennessä noin 2000 somalialaista. Oikeampi määrä lienee kuitenkin noin 1500.

Joka tapauksessa Koivisto tapasi 29. marraskuuta - siis päivää ennen hallituksen ulkoasianvaliokunnan kokousta - sisäministeri Rantasen ja ministeriön kansliapäällikkö Juhani Perttusen.

Ote kirjasta:

"Sanoin heille: 'Somalialaiset on syytä pysäyttää rajalle. Otetaan nimet ylös ja luvataan harkita. Todetaan, että Neuvostoliitto on turvallinen maa. Jos joku on eri mieltä, niin sitten riidellään'. Sanoin, että ellei näitä pysäytetä, miten sitten muitakaan."

Pykäliä ei käytetty

Pääministeri Harri Holkerin virkahuoneessa 30. marraskuuta pidetyssä kokouksessa olivat paikalla Holkerin ja Rantasen lisäksi ministereistä Matti Louekoski, Ilkka Suominen, Pertti Salolainen, Ole Norrback ja Tarja Halonen.

Hallitus päätti varautua järeällä pykälällä, mutta sitä ei koskaan käytetty Koiviston tahdon mukaisesti.

Myöhemmin, helmikuussa 1991 valiokunta pohti uudestaan Neuvostoliiton turvallisuutta, kun Georg Otsilla Helsinkiin saapui 160 somalia.

Somaleja ei palautettu Neuvostoliittoon, vaan heille myönnettiin oleskeluluvat lähinnä suojelun tarpeen perusteella viitaten Somalian sekasortoiseen tilanteenseen.

Suomessa on somalitaustaisia henkilöitä nykyisin noin 13000.

Alla hallituksen valiokunnan pöytäkirja, pykäläluonnos ja sisäministeriön muistio.

Lue myös aiempia juttuja julkisiksi tulleista asiakirjoista:

- Suojelupoliisin salaiset 1949: Pravo, pravo tämä on Porista ja muita asiakirjoja 

- Pääesikunnan tarkkailuraportti 1950-luvulta: Sähkömies vakoili jehovan todistajia

- Ulkoministeriön salaiset 1984: Herätemiinat ja rajaloukkaukset

- Suojelupoliisin salaisia 1970-luvulta: RAF-seuranta vei supon rock-piireihin 

- Juttusarja: Rikosten vuosikymmenet 

Lue myös:

    Uusimmat