Salatuissa elämissä ja Pihlajakadun tuhmat tädit –nettisarjassa näyttelevä Irina Vartia tiesi jo lapsena haluavansa näyttelijäksi.
Näyttelijä Irina Vartia päätyi Salattuihin elämiin vuonna 2013 perinteisesti koekuvausten kautta. Ensimmäisen kerran hänet nähtiin sarjassa 17. huhtikuuta 2014.
– Sain syksyllä soiton, että haluaisinko tulla koekuvauksiin. Sanoin heti, että totta kai. Muistan, että mietin heti, että tämän roolin minä otan. Yleensä minulle ei ole niin hyvä itsetunto, Vartia sanoo.
– Vastausta odottaessa hermoni olivat koetuksella. Olin jo aikaisemmin miettinyt, että voisin joku päivä hakea töihin Salkkareihin, joten kutsu koekuvauksiin tuli kuin tilauksesta.
Kolmen koekuvauskerran jälkeen Vartia sai tietää pääsevänsä Monica Mustavaaran rooliin. Hahmo tuli alun perin sarjaan Mikko Kannaksen asianajajana, kun Joonatan oli ryöstänyt Torture-pelin idean tältä. Nyt Mustavaaran seikkailuista on saatu nauttia jo kolmen vuoden ajan televisiossa.
Ennen Salattuja elämiä Vartia teki näyttelijän töitä freelancerina. Moni muistaa Vartian myös Subin kanavajuontajana.
– Tein paljon lastenteatteria ja kesäteatteria. Sen lisäksi olin tehnyt jonkin verran lyhytelokuvia ja mainoksia. Subin kanavaäänenä sain kokemusta tv-työstä, vaikka se olikin hyvin erilaista kuin Salkkareissa näytteleminen, Vartia muistelee.
Näytteleminen on ollut aina Vartian suuri haave, jonka eteen hän on tehnyt kovasti töitä. Kipinä näyttelemiseen syttyi jo ala-asteella joulunäytelmässä.
– Joskus ihan pienenä olin ilmoittanut, että haluan olla isona opettaja ja missi. Siitä saan kuulla vieläkin sukulaisiltani. Hinku näyttelijäksi on tullut tarinoiden maailmasta. Olen aina lukenut kirjoja ja minua on viety lapsena katsomaan teatteriesityksiä. Isoisäni on näytelmäkirjailija, joten sieltä olen varmasti saanut vaikutteita, Vartia pohtii.
– Muistan ensiesiintymiseni koulussa. Olin lupautunut joulunäytelmään ja jännitin sitä aluksi ihan hirveästi. En uskaltanut nousta lavalle, mutta heti kun näytelmä alkoi, jännitys laukesi. Muistan miettineeni, että tämä on niin minun juttuni.
Tie ammattinäyttelijäksi ei kuitenkaan ole ollut aina helppo. Seinäjoelta lähtöisin oleva Vartia ei ole koskaan tuntenut olevansa parhaillaan kilpailu- tai testitilanteissa.
– Minulla on aina ollut huono itsetunto koetilanteissa. Esimerkiksi ala-asteella pärjäsin hyvin juoksussa aina siihen asti, kunnes jouduin kilpailemaan. Kilpailutilanteet ovat aina aiheuttaneet minulle turhaa stressiä ja painetta.
Sama kuvio toistui myös, kun Vartia haki Teatterikorkeakouluun.
– Tuntuu kuin en olisi ollut oma itseni ollenkaan. Jostain syystä muihin teatterialan kouluihin olen onnistunut pääsemään.
Vaikka ovet Teatterikorkeakouluun eivät auenneet, ei Vartia luopunut tavoitteestaan. Hän opiskeli Tampereen yliopistossa teatterin ja draaman pääaineopinnot. Sen lisäksi hän on käynyt Stadiassa esittävän taiteen koulutusohjelman. Vuosien varrella hän on syventänyt osaamistaan muun muassa Keski-Pohjanmaan opiston näyttelijäntyön linjalla ja Los Angelesissa.
– Minulle on jäänyt tarve kehittää itseäni jatkuvasti juuri sen vuoksi, kun en ole käynyt sitä perinteistä Teatterikorkeakoulua. Koen, että sen vuoksi olen myös joutunut hakeutumaan eri työtehtäviin itsenäisesti paljon ahkerammin. Teatterikorkeakoulutausta on Suomessa jo valmiiksi meriitti. Olen kuitenkin aina tiennyt, että paperit eivät ole yhtä kuin ammattitaito. Teatterikorkeakoulu ei onneksi ole ainoa tie tälle alalle, Vartia sanoo.
Unelma-ammatin myötä Vartia on joutunut tottumaan myös julkisuuteen, joka on tuonut oman mausteensa arkeen. Tampereella asuva näyttelijä on kuitenkin saanut toistaiseksi kävellä kaduilla rauhassa. Joitakin asioita hän joutuu miettimään aiempaa tarkemmin julkisen ammattinsa myötä.
– En lähde välttämättä yhtä herkästi esimerkiksi baariin viettämään iltaa, koska tiedän, että humalassa ihmiset lähestyvät helpommin ja aggressiivisemmin. Tiedän, että ihmiset eivät tarkoita mitään pahaa, mutta välillä huomio saattaa ahdistaa. Yritän pitää julkisilla paikoilla matalaa profiilia.
– Sen sijaan arkena saan kävellä ihan rauhassa, mikä on välillä myös aika hämmästyttävää, kun ottaa huomioon sarjan suosion. Arkena näytänkin ihan erilaiselta kuin mitä tv:ssä, Vartia sanoo.
”Tuhmiset eivät ole seksiobjekteja”
Salattujen elämien suositun nettisarjan Pihlajakadun tuhmat tädit –kakkososa julkaistiin MTVKatsomossa 8.6. ja se on ehtinyt kerätä reilussa viikossa miljoonayleisön.
Salattujen elämien runkosarjaan verrattuna Pihlajakadun tuhmat tädit -nettisarjassa nähdään rohkeita ja välillä jopa riettaitakin kohtauksia. Miten näyttelijä itse suhtautui kohtauksiin?
– Kun luin käsikirjoituksen ensimmäisen kerran, ajattelin, että apua minä en ainakaan kehtaa tuollaiseen ryhtyä. Kauhistelin etukäteen kuvauksia, mutta kun pääsimme kuvauspaikalle, meille syntyi heti sellainen yhteishenki, jossa oli helppo heittäytyä. Kuvasimme sarja kaksi viikkoa ja koko sen ajan meillä oli sellainen fiilis, että uskallamme kokeilla asioista, joita ei välttämättä runkosarjassa voisi tehdä. Kuvausten jälkeen oli hyvä fiilis siitä, että uskalsi heittäytyä, Vartia sanoo.
Pihlajakadun tuhmat tädit kertoo neljästä naisesta, jotka ovat vahvoja, seksikkäitä ja oman arvonsa tuntevia. Nettisarjaa on kiitelty erityisesti siitä, että se syventää runkosarjassa nähtyjä roolihahmoja ja näyttää heistä täysin uudenlaisen puolen. Vaikka sarja pursuaa seksiä ja riehakkaita kohtauksia, ovat naiset pikemminkin ohjaksissa objektina olemisen sijaan.
– Mielestämme roolihahmomme eivät missään tapauksessa ole seksiobjekteja, vaan pikemminkin vahvoja ja jopa riettaita naisia. Juomme reippaasti ja otamme yhteen virkavallan kanssa. Siitä on kaikki söpöily kaukana, Vartia naurahtaa.
Irina Vartian, Tiia Elgin, Monika Lindemanin ja Nora Rinteen välinen yhteishenki näkyy vahvasti sarjan roolisuorituksissa. Naisten välillä vallitsee luottamus ja rento ilmapiiri, jossa ketään ei tuomita virheistä. Yhteishenki perustuukin aitoon ystävyyteen.
– Yhteishenki on tullut luonnostaan. Tuhmisten myötä olen saanut uusia ystäviä. Olimme aikaisemminkin hyviä työkavereita, mutta nyt pidämme yhteyttä vapaa-ajallakin. Kokemus selvästikin yhdisti meitä, Vartia kiittelee.