MTV Uutisten kirjeenvaihtajat kertovat maailmalta, kuinka heidän asemapaikoillaan suhtaudutaan samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Italiassa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta lainkaan, kun taas Ruotsissa laki avioliitoista säädettiin jo yli viisi vuotta sitten.
Italiassa homoavioliittoihin on vielä matkaa, sillä maa on vasta ottamassa ensimmäisiä askeliaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamiseksi. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jenni Meronen kertoo, että maan pääministeri Matteo Renzi on lupaillut uutta lakia, joka virallistaisi samaa sukupuolta olevien liitot.
– Nyt Italiassa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta millään tavalla, Meronen tiivistää.
Uusi laki mahdollistaisi parisuhteen rekisteröimisen ja perheen sisäisen adoption. Avioliitoksi rekisteröityjä suhteita ei kuitenkaan voi kutsua.
Erityisesti katolisen kirkon piirissä suhtautuminen homopareihin jakaa mielipiteitä.
– Paavi Fransiscus on ottanut aiempaa positiivisemman kannan homoseksuaaleja kohtaan. Tosin kaikki kardinaalit eivät ole samaa mieltä, Meronen kertoo.
Hänen mukaan esimerkiksi kardinaali Angelo Bagnasco on sanonut, että samaa sukupuolta olevien liitot ovat kuin Troijan hevonen, jonka avulla kaivettaisiin maata oikeiden perheiden alta.
Iso-Britanniassa kirkko tunnusti olleensa homovastainen
Iso-Britanniassa samaa sukupuolta olevien avioliiton mahdollistava lakimuutos astui voimaan Englannissa ja Walesissa maaliskuussa 2014. Skotlannissa lakimuutos astuu voimaan joulukuussa. Pohjois-Irlannissa avioliittoa ei sallita.
Kun laki astui maaliskuussa voimaan, alkoi keskustelu siitä, miten nopeasti rekisteröidyt parisuhteet voidaan muuttaa avioliitoiksi.
– Ja sitten anglikaaninen kirkko, eli täkäläinen valtionkirkko, joutui tarkistamaan kantojaan myönteisempään suuntaan. Se joutui muun muassa tunnustamaan avoimesti, että sen toiminta oli menneisyydessä ollut jopa epäkristillisen homovastaista, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Risto Pyykkö Lontoosta.
Keskustelun lopputulos oli se, että Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa rekisteröidyt parisuhteet voidaan muuttaa avioliitoiksi ensi vuoden alusta lähtien. Pyykön mukaan keskustelu Iso-Britanniassa oli melko erilaista Suomeen verrattuna.
– Täällä selkeä enemmistö kansasta, 75 prosenttia, tuki tasa-arvoista avioliittolakia. Se oli merkittävä argumentti kannattajille. Argumenttien tasolla täällä liikuttiin hyvin samalla tasolla kuin Suomessa.
– Täällä myös puoluejohtajat antoivat hyvin avoimen ja selkeän tuen laille, mikä poikkeaa hieman Suomesta, Pyykkö toteaa.
Ruotsissa ollaan huolissaan enemmän avioeroista
Ruotsissa valtiopäivät hyväksyivät samaa sukupuolta olevien avioliitot jo yli viisi vuotta sitten. Vuonna 2009 käydyssä äänestyksessä luvut olivat selvät. Lakiesitystä kannatti peräti 226 edustajaa. Lain vastustajia oli vain 22.
Tukholmassa olevan MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Matias Åbergin mukaan vastustusta tuli lähinnä kristillisdemokraateilta sekä maltillisen kokoomuksen arvokonservatiivisemmalta siiveltä.
– Ruotsin maallistuneen valtavirran ajattelussa ihmisten yhdenvertainen kohtelu ja yksilönoikeudet ovat saaneet vahvemman jalansijan kuin suomalaisessa keskustelussa. Esimerkiksi uskonnolliset syyt tai perinteet eivät paina vaakakupissa yhtä paljon. Myös Ruotsin kirkko vihkii nyt samaa sukupuolta olevia pareja, Åberg kertoo.
Adoptio-oikeuden samaa sukupuolta olevat parit saivat Ruotsissa jo paljon ennen avioliittolakia, yli 10 vuotta sitten. Kansainväliseen adoptioon Ruotsissa ei kuitenkaan ole ollut juurikaan mahdollisuuksia, sillä harva maa sallii adoption homopareille.
Åbergin mukaan Ruotsissa samaa sukupuolta olevien avioliitto on arkinen asia varsinkin suurkaupungeissa.
– Enemmän keskustelua on herättänyt se, että avioerot ovat ylipäätään yleistyneet. Esimerkiksi Tukholmassa avioliitto kestää keskimäärin kymmenen vuotta.