Yhdysvaltain edustajainhuoneen odotetaan hyväksyvän tällä viikolla historiallisen homoavioliitot turvaavan lain – "Toivon, että myös tuleville sukupolville säilyy sama oikeus"

Yhdysvaltain konservatiivisesta korkeimmasta oikeudesta on vihjailtu nykyisen homoavioliitto-oikeuden kumoamista, minkä vuoksi demokraatit ovat pyrkineet edistämään kiireellä avioliitto-oikeutta vahvistavaa lakia. Uusi laki on saanut tukea myös senaatin republikaaneilta, mitä asiantuntija pitää merkittävänä kulttuurisena muutoksena.

Newyorkilaiset Ron Fisher ja Michael Fragna ovat innoissaan. Pariskunta on menossa naimisiin historiallisella hetkellä, juuri ennen kongressin uutta avioliittolakia.

– On hermostuttavaa elää yhteiskunnassa, missä sinulle annetaan tai sinulta otetaan oikeuksia enemmistön päähänpiston seurauksena. Uusi lakihanke antaa meille itsevarmuutta, Michael Fragna kertoo MTV Uutisille pariskunnan kotona Manhattanilla juuri ennen hääpäivää.

Nykyinen homoavioliitto-oikeus nojaa perustuslain lisäykseen yksityisyyden suojaan liittyen. Yksityisyyden suojaa ei ole suoraan mainittu perustuslaissa, mutta siihen on viitattu 14. lisäyksessä.

Kesällä äärikonservatiivinen korkein oikeus kaatoi kuitenkin aborttioikeuden, joka nojasi samaan perustuslain lisäykseen. Korkein oikeus onkin vihjannut kaatavansa myös homoliitot. Korkeimman oikeuden tuomarin Clarence Thomasin lausunnon mukaan ehkäisyä ja samaa sukupuolta olevien parien avioliittoa tulee tarkastella uudelleen.

Roe vastaan Wade -päätös oli muistutus, että oikeuksien puolesta on taisteltava eikä niitä saa pitää itsestäänselvyytenä. Jos keskittyminen herpaantuu, jonain päivänä voit herätä siihen, että oikeutesi ovat poissa. Olemme kiitollisia siitä, mitä nyt on tapahtumassa, mutta muistamme myös ajan, kun homoliitot olivat kiellettyjä, Fisher sanoo.

Historiallinen poliittinen ja kulttuurinen muutos

Kannatuskyselyjen mukaan yli 70 prosenttia amerikkalaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Senaatti tuki jo lakia äänin 61–36 ja myös useat republikaanit äänestivät lain puolesta.

– Se, että kumpikin puolue senaatissa äänesti jo lain puolesta, tarkoittaa perusteellista poliittista ja kulttuurista muutosta suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien avioliittoon, kertoo lakialan professori Michael Boucai Buffalon yliopistosta.

– Uusi laki sanoo, että liittovaltion on tunnistettava samaa sukupuolta olevien avioliitto riippumatta siitä, missä osavaltiossa avioliitto on solmittu. Se myös pakottaa osavaltiot tunnistamaan avioliitot, Boucai jatkaa.

Edustajainhuoneen odotetaan vahvistavan laki pian. Edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen laki menee presidentti Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.

Professori Boucai muistuttaa, ettei mikään laki ole välttämättä ikuinen. Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että uusi kongressi yrittäisi murtaa kansalaisilta oikeutta, jolle löytyy enemmistön lisäksi vankka tuki kummastakin puolueesta. 

Satumaiset häät historiallisella hetkellä

Pitkän suunnittelun ja jännityksen jälkeen Fisher ja Fragna menivät vihdoin naimisiin lauantaina. Keskuspuiston kupeessa sijaitsevaan ikoniseen The Plaza -hotelliin parin rakkautta oli kutsuttu todistamaan 250 kutsuvierasta.

– Kun tulin ulos kaapista vuonna 2005, moni osavaltio hyväksyi lakiesityksiä, joiden mukaan avioliitto oli vain miehelle ja naiselle. Se, että saan mennä naimisiin Michaelin kanssa, ja vielä konservatiivisen rabin vihkimänä yhdessä New Yorkin hienoimmassa hotellissa, on siunas ja olemme siitä todella kiitollisia. Toivon, että myös tuleville sukupolville säilyy sama oikeus, Fisher sanoo ja ottaa puolisoaan Michaelia kädestä kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat