Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus on sopinut siitä, että koronarokotusten järjestystä voidaan muuttaa, kun riskiryhmät on saatu rokotetuksi.
Sanna Marin kertoi asiasta Ylen haastattelutunnilla.
Hän totesi, että rokotusjärjestyksen muutos ei kuitenkaan toimi niin nopeasti, että sillä voitaisiin välttää esimerkiksi suunnitellut liikkumisrajoitukset.
Suomessa vielä liian vähän rokotteita aluellisen painotuksen kannalta
Marinin mukaan hallitus on valmis antamaan esityksen rokotusten alueellisesta painottamisesta sitten, kun muun muassa terveydenhoidon henkilökunta sekä ikäihmiset ja muut riskiryhmät on rokotettu. Käytännön toteutusmalli on hänen mukaansa vielä pohdittavana.
Rokotusjärjestyksen muuttaminen nyt ei Marinin mukaan ole käytännössäkään realistista: Suomeen on saatu ja lähiaikoina on tulossa niin vähän rokotteita, että niistä ei saataisi riittävän nopeasti apua pääkaupunkiseudun ja Turun vaikean epidemiatilanteen muuttamiseen.
– Emme vielä saa maahan niin paljon rokotteita, että pääsisimme pääkaupunkiseudulla niin laajasti rokottamaan, että taitettaisiin epidemia, Marin sanoi.
 
"Toivomme, että tartuntakäyrät lähtevät laskuun"
Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista, joita mahdollisesti määrättäisiin pahimmille epidemia-alueille, on eduskunnassa valiokuntakäsittelyvaiheessa.
Marinin mukaan edessä on vielä useita vaiheita, joissa rajoitusten välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta pitää arvioida.
– Me kaikki toivomme, että tartuntakäyrät lähtevät laskuun (...) ja näihin toimenpiteisiin ei jouduttaisi turvautumaan, sanoi Marin.
Rokotesodasta kärsisivät kaikki
Marinilta kysyttiin haastattelutunnilla myös sitä, pitäisikö Euroopan unionin kieltää koronarokotteiden vienti ja siten parantaa rokotteiden saatavuutta Euroopassa. Marinin mukaan tämä ei olisi viisasta.
Marin totesi, että koronaepidemia on maailmanlaajuinen ongelma ja siksi tavoitteena tulee olla, että koko maailman väestö rokotetaan.
Jos EU ryhtyisi kieltämään valmiiden koronarokotteiden vientiä, olisi Marinin mukaan mahdollista, että jotkin muut maat vastaavasti kieltäisivät viemästä rokotteiden ainesosia EU-maihin.
– Jos ajautuisimme rokotesotaan (...), kaikki siitä yhdessä kärsisimme. Sellaista tilanteen kärjistymistä pitää välttää, sanoi Marin.
Pakollinen karanteeni Suomeen tulijoille
Marin ehdotti Ylellä vielä pakollista karanteenijaksoa Suomeen tulijoille, eli pelkkä negatiivinen testitodistus ei riittäisi.
Hän toivi lisäksi sitä, että kansalaiset eivät matkustaisi pääsiäisenä mihinkään. Hän vetoaa ihmisiä välttämään kaikkia ylimääräisiä kontakteja ja matkustamista koronatilanteen vakavuuden takia.
Marinilta "ei" viisareiden siirtämiselle
Haastattelutunnin päätteeksi Marinilta kysyttiin kesäajasta.
– Pitäisikö luopua kellojen veivauksesta? toimittaja Marko Junkkari Helsingin Sanomista kysyi.
– Kyllä pitäisi, Sanna Marin vastasi.