Neste kertoi tällä viikolla valinneensa Porvoon sijasta Rotterdamin uuden biojalostamonsa sijaintipaikaksi. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kyse on vihreästä siirtymästä.
Pääministeri Sanna Marinilta kuultiin erikoinen lausunto eduskunnan kyselytunnilla.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen nosti puheenvuorossaan esille öljy-yhtiö Nesteen suurinvestoinnin valumisen Suomen nenän edestä Hollantiin.
– Arvoisa hallitus, milloin otatte Suomen kilpailukyvyn heikentämisen tosissaan ja alatte järkevällä veropolitiikalla laittamaan Suomen kilpailukykyä kuntoon? Antikainen kysyi.
Pääministeri Marin vastasi muistuttamalla, että Nesteen investointi tarkoittaa siirtymistä fossiilisista polttoaineista kestävämpiin polttoaineisiin.
– Eli tämä investointipäätös, harmillisesti se meni Rotterdamiin, mutta se on osa vihreää siirtymää, ja sitä on syytä tukea, Marin sanoi.
"Pääministerillä puheenvuoro!"
Opposition edustajia ei mitä ilmeisemmin lohduttanut Marinin esille nostama fakta siitä, että Rotterdamiin rakennettava biojalostamo on vanhoja öljyjalostamoja ystävällisempi ilmastolle ja ympäristölle.
Kommenttia seurasi täysistuntosalissa äänekäs naurunremakka ja useita välihuutoja. Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) joutui huomauttamaan puheenvuoron olevan pääministerillä.
Nesteen päätös investoida biojalostamoon Porvoon sijasta ulkomailla on otettu Suomessa pettymyksenä, sillä uusi jalostamo olisi ollut merkittävä satsaus, joka olisi kiihdyttänyt talouden rattaita ja lisännyt työpaikkoja Suomessa.
Marinin hallituksen eri ministerit ovat useasti kehuneet vihreän siirtymän olevan kaiken muun ohella Suomen talouden kannalta hyvä mahdollisuus.
Suomi ei ole enää enemmistöomistaja
Neste valitsi Rotterdamin Porvoon sijasta etenkin logistiikka- ja rakennuskustannuksiin liittyvän hintaeron takia.
Oppositio on syyllistänyt asiasta hallitusta ja vaatinut esimerkiksi työn verotusta kevennettävän Suomessa.
Suomen valtio ei voinut päättää Nesteen jalostamon sijainnista itse, sillä valtio omistaa enää vain 36 prosenttia Nesteestä. Suomi omisti aiemmin yhtiöstä enemmistön, mutta osakkeet myytiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.
*Päivitys kello 14.37: Juttuun lisätty video tapahtuneesta.