Sara Siepiltä itkuinen avautuminen kiusaamisesta: "Se määrä paskaa, mitä olen saanut, on ollut ihan järkyttävää"

10:41imgKatso myös: Somekiusaaminen on pahimmillaan erityisen raadollista – saattaa täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit
Julkaistu 04.11.2023 15:11(Päivitetty 04.11.2023 15:42)
Toimittajan kuva
Alexia Tänav

alexia.tanav@mtv.fi

Sara Sieppi puhuu Instagram-tarinassaan pysäyttävällä tavalla somekiusaamisesta. 

Sosiaalisen median vaikuttaja ja ex-missi Sara Sieppi jakoi Instagarm-tarinaansa perjantain ja lauantain välisenä yönä videoita, joilla hän valottaa kiusaamiseen liittyviä ajatuksiaan. Instagram-tarinat ovat nähtävillä 24 tunnin ajan.

Sieppi kertoo Instagram-tarinassaan katsoneensa dokumentin, jossa kerrottiin somekiusaamisesta ja sen aiheuttamasta itsemurhasta.

– Se sai minut hurjiin tiloihin, koska tiedän täysin hyvin mistä hän puhuu ja olen käynyt samat kelat läpi. Onneksi minulla ei mennyt mikään sen pidemmälle, mutta on paljon ihmisiä, jotka eivät kestä, ja hän oli yksi niistä. Tuntuu tosi pahalta, että somessa täytyy kailottaa kaikille, että älkää olko niin vitun ilkeitä, hän sanoo.

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös: 27-vuotiaana kuollut Jasmin Voutilainen puhui avoimesti ulkonäköpaineista ja masennuksesta – "Heitän just nyt hanskat tiskiin enkä jaksa enää"

Ensimmäisessä tarinapostauksessaan Sieppi kertoo, ettei ole pitkään aikaan jakanut sosiaalisessa mediassa oikein mitään. Hän toteaa, että on käytännössä jakanut someen paljon sisältöä, muttei ole antanut sisällöllään mitään.

– Esimerkiksi tällaiset höpöttelyvideot ovat jääneet ihan täysin, ellei se ole ollut pelkästään kaupallista. Ja olen voinut tosi hyvin, paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Ja se tuntuu tosi hullulta, koska minä rakastaisin tätä, tämä on se juttu mistä tykkään ja mistä kaikki on lähtenyt, hän sanoo.

Puhuessaan Sieppi puhkeaa kyyneliin. Hän naurahtaa yllättyneensä reaktiostaan ja vakavoituu sen jälkeen sanoen, että on ikävöinyt seuraajilleen jutustelua.

– Tiedän, että siellä on ihan saatanasti ihania ihmisiä, joille olisi ihanaa jakaa arkeani ja joiden kanssa olisi mukavaa olla vuorovaikutuksessa, mutta minä en ole kyennyt siihen, koska se määrä paskaa, mitä olen saanut, on ollut ihan järkyttävää, Sieppi sanoo.

Lue myös: Koulukiusaaminen vei 15-vuotiaan Olivian hengen – äiti toivoo, että nuoria kuunneltaisiin

Somevaikuttaja kertoo kokeneensa itselleen kaikkein parhaimmaksi ratkaisuksi sen, että hän on jättänyt kaiken "ylimääräisen" pois ja keskittynyt vain fiilistely- ja arkikuviin sekä kaupallisiin yhteistöihin. Tämä ei ole Siepin mukaan sitä, mitä hän haluaisi somessa tehdä, mutta toteaa, ettei ole kyennyt siihen pitkään aikaan.

Sieppi jopa sanoo, ettei välttämättä ehkä edes olisi tässä, jos hän ei olisi muuttanut sometekemistään.

– Olen lähtökohtaisesti kuullut kaikki haukkumasanat, mitä ihminen voi varmaan kuulla. Minulla on aina väärän väriset hiukset, minulla on aina väärät vaatteet, minulla on aina aivan väärän näköinen kroppa, jokaista kuvaa ja storyani, kaikkea kritisoidaan. Joudun poistamaan kommentteja kuvistani ja estämään tosi paljon ihmisiä. En ymmärrä, mistä kaikki viha kumpuaa minua kohtaan, koska en ole mielestäni tehnyt mitään väärin. 

Siepin mukaan ainoa paikka, jossa hän tuntee olevansa turvallisessa ympäristössä on hänen kotinsa. Hän kokee ahdistusta ollessaan julkisilla paikoilla ja tavatessaan uusia ihmisiä.

Siepin mukaan usein tavataan sanoa, että kyseessä on vain some, jonka voi jättää. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei hänkään neuvo ihmisiä jättämään työtään kiusaamisen vuoksi. 

– Ei sen kuuluisi mennä niin. Toivon, että seuraavalla kerralla, kun kommentoit jostain ihmisestä keskustelupalstalle, kirjoitat hänen kuvansa alle jotain ikävää tai kommentoit hänen tarinapostaustaan negatiiviseen sävyyn, niin kuvittele tilanne niin, että sanoisit sen hänelle kasvotusten. Olen aika varma, ettet pysty tekemään sitä, hän sanoo.

Sieppi sanoo olevansa tottunut vihaan ja kertoo osaavansa elää sen kanssa. Hän kuitenkin ajattelee, että hänen elämänsä olisi paljon onnellisempi ilman kiusaamista ja vihaa. 

Älä jää yksin ongelmiesi kanssa. Pahaan oloon saa apua ympäri vuorokauden päivystävästä Kriisipuhelimesta numerosta 09 2525 0111. Itsemurhan tehneiden läheisille vertaistukea tarjoavan Surunauha ry:n numero 044 751 9916 palvelee arkisin klo 9–15. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Tuoreimmat aiheesta

Sara Sieppi