Erna Huskon mielestä somejulkisuuden varjopuolista ei puhuta tarpeeksi.
Suomalais-virolaisella somevaikuttaja ja hyvinvointivalmentaja Erna Huskolla on TikTok-videopalvelussa yli 1,5 miljoonaa seuraajaa. Suuri seuraajakunta voi kuulostaa monen korvaan houkuttavalta, mutta myös somejulkisuudella on omat varjopuolensa.
Husko tunnetaan erityisesti videopätkistä, joissa hän esittelee takapuoltaan. Takapuolen esittely ei ole sattumaa, sillä hyvinvointivalmentajana työskentelevä Husko myy muun muassa takapuolen ja jalkojen treenaamiseen tarkoitettua treeniohjelmaa. Mikäpä olisi parempi markkinointikeino, kuin näyttää oman työnsä tulosta.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Huskon videoiden kommenteissa toistuu usein sama kaava: pakaroiden perään läähätystä ja ilkeitä kommentteja.
Husko kertoo MTV Uutisille kokevansa, ettei somen vihapuheesta puhuta tarpeeksi.
– Tosi paljon myös TikTokissa anonyymisti kommentoidaan, ja se on ollut se isoin ongelma, kun ihmiset kokevat, että he voivat arvostella aina, Husko pohtii.
Lue myös: Erna Husko, 22, on kerännyt yli miljoona someseuraajaa näyttävillä peppukuvillaan – kertoo työstään: "Vihaajat ovat minun fanejani"
Vaikka Husko on saanut TikTokin tarjoaman näkyvyyden avulla erilaisia yhteistyömahdollisuuksia ja tilaisuuden laajentaa omaa treenaamiseen ja ruokavalioon painottuvaa brändiään, eivät ne kuitenkaan vie pois vihakommenttien aiheuttamaa pahaa mieltä.
– Ei se tunnu kivalta. Onhan tuossa itketty monta kertaa, että miksi ei voi vaan sanoa jotain kivaa. Mutta toisaalta tietää, että on menestynyt, kun tulee niitä vihaajiakin, Husko pohtii.
– Siitä en tykkää, että TikTokissa arvostellaan tosi paljon ulkonäköä ja uhkaillaan ja näin pois päin. Mielestäni sellaisen uhkailun ei pitäisi kuulua kenenkään elämään, hän sanoo.
Häiriköintiä somessa, kadulla ja kotiovella
Huskon kokema häiriköinti ei suinkaan rajoitu vain someen. Jotkut ovat pörränneet autolla Huskon kodin läheisyydessä, ja jopa tulleet hänen kotiovelleen saakka.
Husko kertoo, että joskus hän on vanhempiensa kanssa ottanut ohi pörräävien autojen rekisterinumerot ylös ja ilmoittanut kuskien vanhemmille, mutta muuten hän kokee, ettei oikein voi tehdä tilanteelle mitään. Poliisin lähestyminen on hänen mukaansa seuraava askel.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Myös kadulla perään huutelu on Huskolle arkipäivää.
– En tiedä onko se kaikilla vaikuttajilla niin, että heitä ei häiriköidä tai huudella kaduilla, mutta minulla se on mennyt ihan äärirajoille. Se on oikeasti ollut aika ahdistavaa, hän sanoo.
Husko kuvaa parhaillaan Fitnesspäiväkirja 2022 -tositelevisiosarjaa. Hän kertoo, että halua näyttää ohjelmassa rehellisesti, minkälaista hänen elämänsä todellisuudessa on. Kaikki ei ole sitä, miltä kuvissa näyttää.
Terveiset häiriköijille
Sosiaalinen media on Huskon työpaikka, ja hän ihmetteleekin, miksi sometyötä tekevän henkilön haukkuminen tuntuu monista oikeutetulta. Husko pohtii, että eihän perinteisellä toimistollakaan usein haukuta muita tai puhuta ilkeään sävyyn.
– Erittäin isona ongelmana pidän asiaa, että vaikka tekee julkista työtä, niin luullaan, että voidaan arvostella varpaista päähän vain "koska tekee julkista työtä”, Husko kertoo.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Husko kertoo, ettei koe saaneensa muilta sosiaalisen median vaikuttajilta vertaistukea ahdistavaan tilanteeseensa. Hän ei oikeastaan ole edes varma, kokevatko muut vaikuttajat häirintää samanlaisessa mittakaavassa.
– En tiedä mikä siinä on, että onko se vaan se että minulla on niin paljon seuraajia, vai kiinnostanko minä henkilönä enemmän. Mutta en ole oikeastaan saanut edes sitä vertaistukea, koska minusta tuntuu, että kukaan ei oikeastaan ymmärrä minkälaista tämä elämä on, Husko sanoo.
Vihakommenttien kirjoittelijoille Huskolla on selkeät terveiset.
– Minä voisin sanoa vain sen, että älä sano somessa sitä mitä et halua, että sinulle sanottaisiin.