Jempsun 13-vuotiasta tytärtä on kiusattu jo vuoden ajan sosiaalisessa mediassa, ja äiti voi nähdä järkyttävien kommenttien vaikutuksen tytössä. Hän toivoo, että vanhemmat seuraisivat, mitä lapset tekevät netissä – ja että lopulta löytyisi edes se yksi ystävä.
Kun Arttu Lindemanin Offline-kappale alkaa soida tyttären huoneessa, äiti Jempsu tietää välittömästi, että se on taas alkanut. Kiusaaminen, joka on jatkunut jo vuoden ajan sosiaalisessa mediassa.
"Laita naru kaulaan ja hyppää kaivoon", yhdessä TikTok-lyhytvideopalvelun kommentissa lukee.
"Näytät 30 vuotiaalta läskiltä narkkarilta??? Miten vi**ssa?"
Kaikki alkoi noin vuosi sitten, kun Jempsun 13-vuotias tytär tutustui kahteen uuteen, hiukan vanhempaan tyttöön. Ystävyys muuttui kuitenkin pian kiusaamiseksi.
Sen syyt jäivät perheelle epäselviksi. Tyttöä ei enää haluttu kaveriporukan kuvioihin.
– Ensin se alkoi ihan pienestä, että he eivät enää ottaneet mukaan, valehtelivat ja naureskelivat selän takana. Sitten alkoivat viestit, joissa sanottiin ”läskihuora” ja ”tapa ittes”. Hänen kuviaan ja videotaan kopioitiin netistä ja leviteltiin eteenpäin ja naurettiin. Pahinta se on ollut Instagramissa ja TikTokissa, Jempsu kertoo MTV Uutisille.
– Välillä menee hyvin, mutta välillä mennään ihan todella syvällä.
Äiti ei halua esiintyä jutussa koko nimellään suojellakseen tytärtään.
LUE MYÖS: Mikä ihmeen TikTok? Tämä yhdestä maailman ladatuimmasta sovelluksesta pitäisi tietää
"Tyttäreni ei ole saanut pidettyä yhtään kaveria"
Jempsu seuraa tyttärensä somekanavia ja pyytää tietyin aikavälein näkemään myös tämän saamat viestit, jotta hän pysyy kartalla kiusaamisesta. Kiusaamisen takana on äidin mukaan noin kuuden tytön ydinporukka, jotka hänen tyttärensä tuntee, mutta kauheita kommentteja satelee nykyisin laajemmaltakin joukolta.
– Jos tyttäreni tutustuu uuteen ystävään, nämä vanhat kaverit ovat ottaneet tähän uuteen kaveriin yhteyttä ja kääntäneet hänetkin tytärtäni vastaan. Syksyllä, kun koulu alkoi, tyttäreni sai uuden kaverin, jolla ei ollut mitään tekemistä tämän vanhan porukan kanssa. Lopulta hänkin kääntyi kiusaajien joukkoon, Jempsu kertoo.
– Tyttäreni ei ole saanut pidettyä yhtään kaveria, se tuntuu todella pahalta.
Koulussa saatu ystävä teki toisen kaverin kanssa valeprofiilin pojasta, joka oli muka kiinnostunut Jempsun tyttärestä ja lähetteli hänelle kaikenlaisia rakkausviestejä. Kun totuus selvisi, koulu puuttui asiaan saman tien ja kiusaaminen siellä loppui.
Ystävyys kuitenkin katkesi, eivätkä nettikiusaajat ole edelleenkään jättäneet tyttöä rauhaan.
"Nyt älä lue, älä mene sinne"
Nykyisin Jempsun tytärtä kiusataan lähinnä somen kautta. Kiusaaminen on esillä perheessä viikoittain. Uudet kuvat ja videot keräävät Instagramissa ja TikTokissa ilkeitä ja järkyttäviä kommentteja. Myös joissakin WhatsApp-ryhmissä puhutaan tytöstä pahaa.
– Keskimmäinen tyttäreni kuuluu tällaisiin viestiryhmiin, joissa on myös ollut kiusaamista. Häneltä kuulen heti, jos joku taas laittaa jotakin. Pääsen sitten kuopukseni luokse, että nyt älä lue, älä mene sinne, Jempsu sanoo.
Jempsu kertoo yrittäneensä keväällä aluksi selvittää asiaa kiusaavien tyttöjen vanhempien kanssa. Hän soitti heille ja lähetti ilkeistä kommenteista kuvakaappauksia, mutta se ei johtanut mihinkään.
– Vastaus oli lähinnä, että ei hän tarkoittanut sitä tai lapsi lähetti vahingossa sen viestin. Heidän mielestään on jotenkin normaalia, että nuoret haukkuvat toisiaan läskiksi ja huoraksi, sille vaan nauretaan, se on vain vitsi. Heidän mielestään lapset ovat jo niin isoja, että heidän täytyy itse selvittää ongelmansa, Jempsu sanoo.
Lopulta äiti katkaisi välit näihin vanhempiin, kun yhteisymmärrystä ei löytynyt.
Sovellusten ylläpito ja poliisi eivät ole tehneet asialle mitään
Ilkeitä kommentteja ja kiusaajatilejä Jempsu ja hänen tyttärensä ovat ilmoittaneet sovellusten ylläpidolle. Siitä ei kuitenkaan ole ollut mitään apua. Jos tytär taas on blokannut ilkeät kommentoijat, pian on ilmestynyt uusia profiileja, jotka jatkavat.
Jempsu on myös ottanut kiusaamisesta poliisiin yhteyttä ja tehnyt siitä rikosilmoituksia.
MTV Uutistet näki syyttäjänviraston antaman päätöksen yhdelle rikosilmoituksista. Sen mukaan kunnianloukkauksen esitutkinta lopetettiin, sillä tuntemattomana toimineiden kirjoittajien henkilöllisyyttä ei saatu selville.
– Tuntuu ihan turhalta yrittää yhtään mitään, Jempsu sanoo.
"Näet, kuinka hän murenee edessäsi, pikkuhiljaa pala palalta katoaa"
Äidin mukaan tytär yrittää pitää hymynaamaa kasvoillaan, mutta satuttavien kommenttien vaikutuksen huomaa selkeästi. Jo aikaisemmin masennuksesta kärsinyt tyttö ei ole enää jaksanut huolehtia itsestään.
– Tuntuu, ettei hän enää välitä, ettei hänellä ole kavereita ja että paino nousee. Ongelmana on vielä se, että mitä enemmän paino nousee, sitä pahemmin kiusaus taas jatkuu. Näen, kuinka paha hänellä on jo nyt olla, Jempsu sanoo.
Lastenpsykiatrisen asiakkuus loppui tytöltä hänen täytettyä 13 vuotta. Nuorisopuolelle hän ei ole vielä päässyt.
– Äidin näkökulmasta se on kamalaa, kun näet, kuinka lapseesi sattuu. Näet, kuinka hän murenee sinun edessäsi, pikkuhiljaa pala palalta katoaa jonnekin. Näet, että hänellä on todella paha olla, etkä tiedä, miten saisit sen lapsen nousemaan. Yritän sanoa hänelle, että olet kaunis ja juuri sopiva tällaisena kuin olet, älä kuuntele niitä.
LUE MYÖS: Aino halusi tappaa itsensä 13-vuotiaana kiusaamisen takia – "Minua purtiin, potkittiin ja päälleni hypättiin lumikasan huipulta"
Some tuo myös lohtua
Tyttö on saanut onneksi lohtua Arttu Lindemanin ja muiden tubettajien videoilta, joissa he ovat jakaneet omia kokemuksiaan kiusaamisesta. Tyttö on päässyt juttelemaan heidän kanssaan myös kasvokkain erilaisissa tapahtumissa.
Moni on ihmetellyt, miksei Jempsu vain kiellä tyttäreltään sosiaalisen median käyttöä, kun kiusaaminen on painottunut sinne.
– Olen aina sanonut, että jos hänellä ei ole yhtään ainutta ystävää ja otan somenkin pois, niin mitä hänelle jää, äiti sanoo.
Sosiaalisesta mediasta on nyt löytynyt myös muutama kaveri, joille tyttö voi jutella. He kuitenkin asuvat muilla paikkakunnilla.
– Vuosi ilman yhtään ystävää on pitkä aika. Hänen pitäisi saada olla nuori, mennä kaupungilla kavereiden kanssa ja tehdä tyttöjen juttuja, mitä nyt normaalisti tehdään. Ei pitäisi olla niin, että ainoat kaverit ovat isosiskot, Jempsu kuvailee.
Vanhemmille vastuuta
Vastikään Jempsu jakoi tyttärensä saamia kommentteja myös Facebookissa. Hän haluaa herätellä vanhempia tarkastamaan, mitä heidän lapsensa todella tekevät somessa.
– Minua hämmästyttää, miten kommentteja tulee ihan pieniltä tytöiltä, varmaan joltain 1–2. luokkalaisilta. He huutelevat siellä todella rumia, eivätkä vanhemmat välttämättä tiedä siitä mitään. Vanhempien pitäisi tutkia lastensa puhelimet ja seurata, mitä netissä oikein kirjoitellaan, Jempsu sanoo ja jatkaa:
– Haluaisin, että he tietäisivät mitä se on, kun toista kiusataan. Ne lapset, joilla on paljon kavereita, eivät ymmärrä, mitä se yksinäisyys on. Lapsille pitäisi opettaa, kuten minäkin olen opettanut omille lapsilleni, että ketään ei pidä arvioida ulkonäön perusteella, minkä kokoinen on, miten pukeutuu. Kaikkien kanssa pitäisi yrittää tulla toimeen jotenkuten, eikä mielipiteitään tarvitse aina huudella netissä.
– Haluan tuoda asiaa esille, että kiusaamisesta tehtäisiin loppu. Vanhemmat siihen pystyvät, hän summaa.
Jempsu ei ole kuitenkaan menettänyt toivoa. Hän toivoo, että kiusaajat aikuistuisivat lopulta ja lopettaisivat.
– Toivon, että jonain päivänä löytyisi edes se yksi ystävä, joka ei kuuntelisi niitä kiusaajia ja haluaisi olla tyttäreni kaveri. Siihen ei tarvittaisi kuin yksi ainut ihminen.