Krokotiili tuli raskaaksi neitseellisesti – ensimmäinen tunnettu tapaus lajissaan

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa koskaan havainneet krokotiilin saattaneen itse itsensä raskaaksi.

Costaricalaisessa eläintarhassa sattuneen tapauksen ei uskota olevan ainutlaatuinen, vaan neitseellisten syntymien arvioidaan olevan krokotiilien keskuudessa jopa yleisiä. Aiheesta uutisoi BBC.

Niin kutsuttua neitseellistä lisääntymistä on tavattu aiemmin esimerkiksi linnuilla, kaloilla ja muilla matelijoilla, mutta ei vielä koskaan aiemmin krokotiileilla.

Tapaus juontaa juurensa jo vuoteen 2018, jolloin 18-vuotias amerikankrokotiili muni munan eläintarhassa Costa Ricassa. Kuitenkin vasta nyt partonogeneesiin eli neitseelliseen syntymiseen erikoistuneet yhdysvaltalaiset tutkijat Virginia Polytechnic -yliopistosta ovat analysoineet munan sisällä olleen sikiön.

Sikiö oli täydellisesti kehittynyt, mutta kuollut ja jäänyt siten kuoriutumatta. Kaksivuotiaana tarhattu emokrokotiili oli pidetty erossa muista krokotiileista koko ikänsä. Koska sikiö oli tutkijoiden mukaan 99,9-prosenttisesti geneettisesti identtinen emonsa kanssa, se varmensi, ettei sikiöllä ollut isää.

Tutkijat kirjoittavat vertaisarvioidussa tieteellisessä Biology Letters -aikakauslehdessä, että neitseelliset syntymiset saattavat olla krokotiileilla yleisempiäkin mutta jääneet tähän asti huomaamatta, koska niitä ei ole edes yritetty etsiä.

– Ei ole epätavallista vangituille matelijoille munia munia, ja ottaen huomioon eristyksen lajitovereista, normaalisti niitä (munia) pidettäisiin elinkelvottomina ja heitettäisiin menemään. Nämä löydökset vihjaavat, että munia pitäisi arvioida potentiaalisen elinkelpoisuuden varalta urosten poissa ollessakin, tutkijat kirjoittavat BBC:n mukaan.

Tutkijat huomauttavat, että tapauksia voi todennäköisesti jäädä huomaamatta myös urosten kanssa asuvien naarasten lisääntyessä, sillä neitseellisiä syntymiä voi tapahtua myös urosten läsnä ollessa. 

Tieteellisessä kirjallisuudessa partogeneesistä kertovia tapauksia putkahtelee nykyään esiin entistä useammin, mikä johtuu luultavasti siitä, että tutkijat ovat ylipäätään alkaneet tarkastella ilmiötä. 

Tutkijoiden mukaan kyky partogeneesiin saattaa olla peritty lajin esi-isältä, mikä tarkoittaisi, että myös dinosaurukset saattoivat olla kykeneväisiä itsenäiseen suvun jatkamiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat