STUK: Radioaktiivisen säteilyn aiheuttaja luultavasti Suomen rajojen sisäpuolella

1:24img
Julkaistu 08.03.2016 18:01
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Säteilyturvakeskuksen asiantuntijat ovat tehneet eilen ja tänään pitkää päivää selvittääkseen viimeviikkoisen säteilypiikin syyn. Syy cesium-137:n kohonneisiin arvoihin on kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

STUKin Helsingin hiukkaskerääjä havaitsi viime viikolla ilmassa normaaliin verrattuna tuhatkertaisen määrän radioaktiivista cesium-137:ää.

Säteilyturvakeskuksen johtajan Tarja K. Ikäheimosen mukaan STUK:in asiantuntijat ovat tehneet havainnon jälkeen lähes tauotta töitä asian selvittämiseksi. Tänään STUKissa on käyty läpi muun muassa Suomen muiden hiukkaskerääjien tuloksia.

– Olemme jatkaneet selvitystyötä mittaamalla 5 muun paikkakunnan ilmankerääjien filtterit sekä selvittämällä radioaktiivisuuden pitoisuudet  Helsingin ilmankerääjästä 4.–5.3. ajalta, Ikäheimonen selvittää.

Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjien tuloksissa ei ollut Ikäheimosen mukaan mitään poikkeavaa. Nyt säteilyn määrä on laskenut Helsingissäkin normaalille tasolle.

– Jatkamme kuitenkin edelleen aktiivisesti lähteen alkuperän selvittämistä, Ikäheimonen kertoo.

Säteily peräisin todennäköisesti Suomesta

STUK on ollut eilisen jälkeen asiassa epävirallisesti yhteydessä muihin Pohjoismaihin ja Viroon. Näissäkään yhteydenotoissa ei ole tullut esiin mitään sellaista, mikä selvittäisi asiaa.

Myös Venäjän viranomaisten olisi Ikäheimosen mukaan pitänyt kertoa suomalaisille, jos siellä olisi tapahtunut jotain, mikä olisi voinut aiheuttaa säteilypiikin. Sieltä ei ole kuitenkaan tullut vielä tietoa asiasta.

– On epätodennäköistä, että cesium-137 olisi saapunut rajojemme ulkopuolelta, mutta emme voi ihan vielä sulkea tätä vaihtoehtoa pois. Tiedämme myös, että se ei ole peräisin ydinkokeesta tai reaktorista.      

Sitä Ikäheimonen ei suostu ennakkoon arvailemaan, mikä itätuulen Helsinkiin tuomien cesium-hiukkasten lähde on. Sitä ei hänen mukaansa välttämättä saada koskaan edes selville.

Hiukkaskerääjä mittaa säteilyä Helsingin kattojen yllä

STUKin tarkastaja Jani Turunen kertoo, että normaalin selvästi ylittävät cesium-pitoisuudet sai viime viikolla selville Helsingin Roihuvuoressa sijaitseva hiukkaskerääjä. Suurta imuria muistuttava laite sijaitsee säteilyturvakeskuksen katolla. Laitteen keräämät hiukkasnäytteet mitataan laitoksen sisällä olevilla gamma- eli säteilyilmaisemilla.

Viime viikolla tapahtunut säteily havaittiin eilisaamuna tulosten tarkastuksen yhteydessä. Asiasta myös tiedotettiin saman tien.

– Kerääjä toimii siten, että yhtä näytettä kerätään aina 24 tuntia. Sen jälkeen näyte saa niin sanotusti jäähtyä 24 tuntia. Sitten näytettä vielä mitataan 24 tuntia. Tulosten saaminen kestää siis kaikkiaan 3 vuorokautta, Turunen selvittää.

Jos säteilytilanteessa tapahtuisi jotain hälyttävää, tieto tulisi Turusen mukaan kuitenkin heti.

STUK valvoo ulkoista säteilyä Suomessa automaattisella säteilyvalvontaverkolla, johon kuuluu kaikkiaan 255 mittausasemaa. Nämä mittausasemat eivät kerää näytteitä ilmasta vaan mittaavat suoraan reaaliaikaisesti ympäristössä olevaa säteilyä. 

Mittausasemat hälyttävät välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä. Nyt hiukkaskerääjässä havaitut pitoisuudet ovat niin pieniä, että ne eivät näy normaalin ulkoisen taustasäteilytason pienenäkään nousuna eikä automaattinen valvontaverkko siksi niitä havaitse.
  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa