Sateinen kesä teki tuhoja ulkokatoille – nyt ne on aika huoltaa

kattokuva
Shutterstock
Julkaistu 29.08.2015 08:58

MTV LIFESTYLE

Sateinen kesä on kurittanut monen ulkokaton pinnoitetta. Vesi ja kosteus imeytyvät ulkokatteen huokosiin, mikä suosii vihreän kasvuston ilmestymistä siihen. 

Elokuun pitkä poutajakso kannattaa hyödyntää katon kunnostukseen. Kaiken kasvuston voi tuhota ulkokatosta myrkyttömällä liuoksella. Käsittely myös suojaa katon pintaa.

Moni kiinteistön omistaja on havahtunut tänä kesänä katon vihertymiseen. Sammaleelta näyttävän kasvuston ilmestyminen ulkokatteeseen on luonnollista. Sateinen kesä nopeuttaa sen ilmestymistä. Pakkastalvea on turha toivoa, sillä kasvusto ei kuole miinusasteissa.

– Mitä paksumpi viherkerros, sitä enemmän kosteus sitoutuu siihen eikä katon pinta pääse kuivumaan. Kosteus houkuttelee kattoon lisää kasvustoa. Kun säät viilenevät, kosteus ei pääse kuivumaan vaan jää pinnoitteeseen. Jos kostea kasvusto kapsahtaa jäähän, se sulaessaan rikkoo pinnoitteen. Pahimmillaan kosteus hivuttautuu katon rakenteisiin, toimitusjohtaja Markku Kärppä Sokevasta kuvaa kierrettä.

Ilmansaasteet ja maalien ekologisuus vaikuttavat kiinteistön huoltoon

Kostean sään lisäksi kasvustoa lisäävät ekologisten maalien myrkyttömyys. Ennen maalit sisälsivät kemikaaleja, jotka ehkäisivät mikrobikasvustoja.

– Luontoa on ajateltava ja ekologisten tuotteiden kehittäminen on välttämätöntä. Se on selvä. Toinen kasvustoa kiihdyttävä tekijä on ilmansaasteiden määrän kasvu. Kun sateet, myrkyttömät maalit ja saasteet yhdistetään, rakennuskantaa koetellaan, Kärppä toteaa.

Oman kiinteistön turvaamiseksi kasvusto on syytä tuhota. 

– Sateen vuoksi kesä kökötettiin sisätiloissa. Liukkaalle katolle ei uskalla astua. Nyt kun on poutaa, katto kannattaa puhdistaa. Sen voi tehdä työpäivän jälkeen. Homma hoituu illassa, viikonloppua siihen ei tuhraannu.

Tuoreimmat aiheesta

Siivous