Satoja kuolonuhreja vaatinut tragedia nosti ilmaston yhdeksi Saksan vaalien kärkiteemoista: "Herättää suurta huolta saksalaisissa"

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen seuraa vaaleja paikan päällä Saksassa. Puumalaisen mukaan viime hetken tietojen perusteella ennusteet erittäin tiukoista vaaleista pitävät edelleen paikkansa.

Vaalitulos tulee olemaan yllättävänkin tiukka, Puumalainen kertoo tämän hetken ennakko-odotuksista.

– Useamman kuukauden näytti siltä, että SPD Olaf Scholzin johdolla olisi menossa noin viiden prosenttiyksikön vaalivoittoon. Aivan viimeisimmissä kyselyissä kristillisdemokraattien CDU on ottanut etumatkaa selvästi kiinni, ja nyt ero on jo viimeisimmissä kyselyissä aivan virhemarginaalin sisällä. Kummankaan kärkipuolueen puolesta en vielä laittaisi rahojani peliin.

– Selvää on tässä vaiheessa, että kolmantena ovat tällä hetkellä Saksan vihreät, mutta he eivät nouse haastamaan näitä kahta suurinta puoluetta.

Saksassa on käyty kiivasta vaalikamppailua jo hyvän aikaa. Puumalaisen mukaan kärkiteemat ovat liittyneet pitkälti Saksan sisäpoliittisiin asioihin.

– Siellä on ollut taloutta, on ollut verotusta. Paljon on puhuttu investointivelasta, joka tällä hetkellä Saksassa on. Pandemian aikana on huomattu, että Saksa on kaukana digitalisaatiossa verrokkimaihin verrattuna. Siihen pitäisi saada vauhtia ja panostaa myös koulutukseen, Puumalainen listaa.

Moni luo mielikuvaa Merkelin työn jatkajana

Kärkipuolue SPD:n Scholzin vaalilupaukset ovat Puumalaisen mukaan noudatelleet perinteistä demarilinjaa. Moni poliitikko haluaa näyttäytyä Angela Merkelin viitoittaman linjan jatkajina.

– Progressiivisempaa verotusta, minimipalkan nostamista, halvempaa asumista. Näistä on keskusteltu suuremmallakin konklaavilla. Leimallisinta näissä vaaleissa on ollut, että kärkipoliitikot yrittävät näyttäytyä Merkelin politiikan jatkajina. Eli Angela Merkelin varjo on vahvasti läsnä vaaleissa, mutta myös ilmastotoimet puhuttavat, Puumalainen summaa.

Kyselyiden perusteella ilmastonmuutos herättää suurta huolta saksalaisissa. Erityisesti viime kesän usean sadan hengen vaatineiden tulvien jälkeen asia on noussut isoksi puheenaiheeksi.

– Kaikki suuret puolueet ovat (ilmasto)toimien kannalla. Eniten tietysti vihreät, jotka ajavat hiilestä luopumista. Muut puolueet ovat tässä asiassa varovaisempia, sillä Saksassa on paljon teollisuutta, joka nojaa pitkälti fossiiliin polttoaineisiin. Tästä syystä vihreiden tiukempi linja on antanut heille niin sanotun kieltopuolueen leiman ja se on heille selkeä taakka, Puumalainen analysoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Eurooppa-politiikka jäänyt pieneen osaan

Saksan EU- ja ulkopolitiikka on ulkomaan toimittajan havaintojen perusteella kuulunut vaalikeskustelussa yllättävän vähän.

– Keskusteluja käytiin pitkään puhumatta sanaakaan Natosta, Yhdysvalloista, Kiinasta. Nämä ovat teemoja, joissa Saksan johtajuutta tarvitaan. Yksi syy siihen saattaa olla, että kaikkien kolmen suurimman puolueen kansleriehdokkaiden linjat ovat suhteellisen samanlaisia. Saksan linja tullee kenen heistä tahansa johdolla jatkumaan. Ehkä vihreillä on eniten EU:n integraatiomyönteisiä ajatuksia ja he ajavat kovempaa linjaa esimerkiksi Kiinaan ja Venäjään (liittyen).

MTV Uutiset tiedusteli myös suomalaisilta mepeiltä, miten paljon Saksan vaalit vaikuttavat Eurooppa-politiikkaan. Esimerkiksi Henna Virkkunen (kok.) sekä meppikollegansa Eero Heinäluoma (sd.) näkevät vaalit äärimmäisen tärkeinä koko Euroopan kannalta.

Europorlamentaarikkojen kommentit luettavissa Janne Puumalaisen kirjoittamassa jutussa täältä.

Lue myös:

    Uusimmat