Uudet opiskelijat saattavat joutua odottamaan opiskelija-asunnon saamista jopa marraskuuhun saakka.
– Jonot ovat pidentyneet Tampereella, vaikka asuntoja on tullut tarjolle lisää, kertoo toimitusjohtaja Timo Lehto Tampereen opiskelija-asuntosäätiöstä.
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön mukaan hakijamäärä on kymmenen prosenttia suurempi kuin viime vuonna.
Opiskelija-asuntojen suosio on kasvanut myös Oulussa.
– Tänä syksynä asuntoa on haettu arviolta 20 prosenttia viime vuotta enemmän, kertoo Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Juha Aitamurto.
Tuhannet uudet opiskelijat joutuvat jälleen odottamaan asunnon saamista opiskelupaikkakunnaltaan. Opiskelija-asuntoja välittävistä säätiöistä arvioidaan, että jonot saadaan purettua marraskuun alkuun mennessä.
Vaihto-opiskelijoiden asuntotilanne on tällä hetkellä hyvä. Valtaosa kaupungeista on varannut ulkomaalaisille opiskelijoille osuuden tarjolla olevista asunnoista.
– Jos et puhu suomea, asuntoa on todella vaikea saada yksityisiltä asuntomarkkinoilta, sanoo toiminnanjohtaja Joonas Grönlund Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiöstä.
Opiskelija hyötyy reippaasta rakentamisesta
Oulussa lähes jokainen uusi opiskelija saa asunnon jo heti syyskuun alussa.
– Oulussa on rakennettu niin paljon kerrostaloja ja vuokra-asuntoja, että tilanne on hyvä opiskelijan kannalta, Juha Aitamurto kertoo.
Lappeenrannasta arvioidaan, että kaikki saavat asunnon viimeistään lokakuussa.
Pahin tilanne on Helsingissä, jossa opiskelija-asuntosäätiön jonossa on syksyllä reilusti yli 5 000 hakijaa. Muissa suurissa kaupungeissa jonossa olevien määrä on arviolta 500-650 opiskelijaa.
– Asuntoa kannattaa hakea myös myöhemmin syksyllä, Helsingin opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Tarhio sanoo.
Asunnon saanti riippuu myös hakijan toiveista. Mitä laajemmalta alueelta on valmis ottamaan asunnon, sitä paremmat mahdollisuudet.
– Ensisijaisesti noudatamme kampusperiaatetta, eli asunto mahdollisimman läheltä oppilaitosta. Vastaavasti jos vuokratasoon asetettu raja voi olla korkeampi, niin tämä helpottaa asunnon saantia, Tarhio kertoo.
Soluasuntojen suosio hiipuu
Turkulaiset opiskelijat suosivat yksiöitä, kertoo Turun ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtaja Kalervo Haverinen.
– Jos meillä ei ole yksiötä, mitä tarjota, niin sitten ei edes tulla. Solujen kysyntä on heikompaa ja vähenee koko ajan, Haverinen sanoo.
Haverisen mukaan yksiöitä tarvitaan niin paljon, että joidenkin kohteiden perusparannuksessa muutetaan kaikki soluasunnot yksiöiksi. Tämä vähentää asuntopaikkojen kokonaismäärää.
– Kun kolmen hengen solu muutetaan yksiöksi, niin siitä tulee kaksi yksiötä, Haverinen kertoo.
Haverisen mukaan uusien asuntojen rakentamisessa pääpaino on yksiöissä. Tampereelta kerrotaan, että pienistä asunnoista on pulaa läpi vuoden. Osa perhe- ja soluasunnoista on tyhjillään osan vuodesta.
Yksiö on kaikkein suosituin asuntotyyppi myös Oulussa ja Lappeenrannassa, mutta myös edullinen kimppa-asuminen on suosittua.
– Kyllähän opiskelijan kukkaro on ohuempi kuin aikaisempina vuosina, Aitamurto sanoo.
Poikkeuksen tekee Helsinki, jossa kiinnostus soluasumista kohtaan on kasvanut.
– Soluasumista kohtaan kiinnostus on kasvamassa edullisempien asumiskulujen ja yhteisöllisyyden vuoksi, sanoo Tarhio.