MTV Uutiset selvitti opiskelija-asuntotilanteen: Yhtä asuntoa kohti kymmeniä hakemuksia

Opiskelija-asunnot ovat jo järjestään täynnä ympäri Suomen. Yksittäisiä vapaana olevia asuntoja kohti on kymmeniä hakemuksia. MTV Uutiset selvitti asuntotilanteen kysymällä sitä suoraan yliopistopaikkakuntien opiskelija-asuntotahoilta.

Kiivaana käyvän opiskelija-asuntosesongin vapaat kohteet menevät kuin kuumille kiville.

MTV Uutiset kysyi yliopistopaikkakuntien opiskelija-asuntoja tarjoavilta tahoilta, millainen asuntotilanne on tällä hetkellä.

Suomen yliopistokaupungeissa on vapaana vain muutamia opiskelija-asuntopaikkoja suhteessa koko asuntokantaan. Yksi asuntopaikka on esimerkiksi soluasunnossa yksi huone, ja kaksiossa on yleensä kaksi asuntopaikkaa. 

2607 opiskelija-asunnot tilasto

Useasta kaupungeista kerrotaan, että kysyntä asuntoja kohtaan on ollut entistä suurempaa kuin viime kesänä.

Asunnoista myös pidetään kiinni aiempaa tiukemmin

Vaasan opiskelija-asuntosäätiössä Voasissa tehtiin viime syksynä historiaa, kun säätiön kaikki asunnot vuokrattiin ensimmäistä kertaa sen 52-vuotisen historian aikana.

Voasin markkinointi- ja asiakkuuspäällikkö Miia Salo kertoo, että kaikki asunnot menevät myös tänä kesänä.

– Ruuhkaista on ollut! Asuntojen hakeminen alkoi tänä vuonna vielä aikaisemmin kuin viime vuonna.

Opiskelijat ovat myös luopuneet asunnoistaan kesäksi entistä harvemmin. Vaasassa asuntoja irtisanottiin Salon mukaan tänä keväänä huomattavasti vähemmän edellisiin vuosiin verrattuna. 

– Opiskelijoillakin oli tiedossa tilanne, ettei asuntoja enää saisi syksyllä.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön kiinteistöjohtaja Kim Lindholmin mukaan myös pääkaupunkiseudulla on nähtävissä ilmiö, jossa opiskelijat pitävät kiinni halvoista asunnoistaan.

– Asuntoja ei anneta pois esimerkiksi kesäksi, koska edullisen asunnon löytäminen syksyllä voi olla epävarmaa.

Turun Ylioppilaskyläsäätiöstä kerrotaan, että elokuun alkuun vapautui sata asuntopaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Yleensä niitä vapautuu noin tuhat.

Voasin Miia Salo arvelee, että vaasalaisten opiskelija-asuntojen entistä kovemman menekin taustalla on säätiön markkinahintoja matalampien vuokrien lisäksi kasvanut opiskelupaikkojen määrä.

– Tuntuma on se, ettei asuntotilanne helpota ainakaan lähivuosina.

Soluasunnot täyttyivät Kuopiossa ennätystahtiin

Kuopaksen hallinto- ja kehittämispäällikkö Atte Koskela kertoo, että soluasuntojen tämän kesän menekki on yllättänyt. Niitä myös otetaan vastaan hyvissä ajoin.

– Tänä kesänä tilanne on käytännössä jo heinäkuun alusta ollut se, ettei heti vapaita asuntoja ole tarjolla. Kaikkia asuntoja on tarjottu jo jollekin.

Aikaisempina vuosina Kuopaksen viimeiset soluasunnot on yleensä saatu vuokrattua vasta elokuun puolessa välissä.

– Ainakaan viiteen–kuuteen vuoteen ei ole ollut tällaista tilannetta.

2607 solu-asunnot tilasto
Soluasunnotkin täyttyvät. Myös Vaasassa kaikki soluasunnot ovat vuokrattuina syksystä alkaen.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöllä on käsittelyssä tällä hetkellä yli 10 000 hakemusta. Asuntoja tosin vapautuu Hoasin suuresta 14 500 asuntopaikan kannasta: elo-syyskuuksi arviolta noin 3 500 kappaletta

Odotusaika opiskelija-asunnon saamisessa on Lindholmin mukaan pitkälti kiinni hakemuksen laajuudesta. Suurin vaihtuvuus on juuri soluasunnoissa, yksiötä voi hänen mukaansa joutua odottamaan kuukausia.

– Mitä laajemmat hakukriteerit, sen parempi mahdollisuus on saada asunto. Suosittelen laittamaan myös soluasunnon hakemukseen. Asuntoa voi myöhemmin vaihtaa, jos se ei tunnu omalta.

Hoas pyrkii paikkaamaan asuntojen valtavaa kysyntää rakentamalla lisää. Lindholmin mukaan säätiöllä on nyt rakenteilla noin 1 100 asuntoa.

Opiskelijoiden asumisen tuen palautuminen opintotuen asumislisäksi laskee tukia osalla opiskelijoista yli sadallakin eurolla kuukaudessa. Tämän odotetaan Hoasilla nostavan opiskelija-asuntojen kysyntää entisestään.

Juttua korjattu 29.7.2024 kello 14.43: Ensimmäisessä taulukossa Toasin heti vapaiden asuntopaikkojen määrä oli virheellisesti 150. Tämä lukema on elokuun ja lokakuun välillä vapautuvien asuntopaikkojen määrä.

Lue myös:

    Uusimmat