Opiskelija-asuntohakemuksia on tullut tänä kesänä runsaasti ympäri Suomen. Turun ylioppilaskyläsäätiön (Tys), Joensuussa opiskelija-asuntoja tarjoavan Joensuun Ellin ja Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (Koas) mukaan hakemuksia on tullut viime vuosien tahtiin.
Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön (Toas) mukaan hakemuksien määrä on hieman kasvanut viime vuosina.
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiölle (Hoas) hakemuksia on tullut lähes 10 000, kun viime vuoden heinäkuun lopussa määrä oli 5 600. Hoasin toimitusjohtajan Matti Tarhion mukaan asuntoja pystytään jakamaan joka neljännelle hakijalle.
– Toki tilanne on tällä hetkellä huolestuttava, sillä pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ovat vielä hankalat. Nyt voimme käytännössä jakaa asuntoja painottaen uusia opiskelijoita, jotka tulevat pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, Tarhio sanoo.
Hakemusten määrää on lisännyt Hoasin vuodenvaihteessa aloittamat norminpurkutalkoot.
– Aiemmin opiskelijan piti asua soluasunnossa puoli vuotta ennen kuin hän pystyi hakemaan yksiötä. Nyt yksiöhakemuksia on tullut 3 700, kun viime vuonna määrä oli 200, sanoo Tarhio.
Jonot tasaantuvat syksyllä
Toasiin, Koasiin ja Tysiin tulee noin 2 000–3 000 hakemusta kaupunkia kohden. Tysin jonossa on tällä hetkellä 1 400 hakemusta.
– Syyskuussa noin 500 henkeä jää jonoon, joista suurin osa on Turun seudulta. Ei täällä mitään paniikkia ole, Tysin toimitusjohtaja Kalervo Haverinen sanoo.
Haverisen mukaan Turussa on melko hyvä yksityisten vuokra-asuntojen tarjonta, mikä helpottaa tilannetta. Hakemusjono purkautuu syksyllä, ja loka-marraskuun aikana kaikille halukkaille pystytään tarjoamaan jonkinlaista paikkaa.
– Luulen, että muualla maassa Helsinkiä lukuun ottamatta tilanne tasoittuu syksyn aikana, kun jonot purkautuvat. Kun on jonoja, tilanne näyttää pahemmalta kuin se oikeasti on, sanoo Haverinen.
Joensuun Ellin mukaan kaukaa tuleville ensimmäisen vuoden opiskelijoille pystytään tarjoamaan soluasuntoja. Myös Toasin mukaan tälläkin hetkellä opiskelijoille on vapaana soluasuntoja. Toasin hakemuksista 80 prosenttia on yksiöhakemuksia.
Yksiöt kiinnostavat
Jokaisen STT:n haastatteleman opiskelija-asuntoja tarjoavan tahon mukaan yhä useampi opiskelija haluaa asunnokseen yksiön. Joensuun Ellin asiakaspalvelupäällikön Minna Häyrysen mukaan jono yksiöihin vaihtelee yleensä vuoden tai puolentoista välillä.
– Suurin osa haluaisi yksiöön, mutta useat tietävät, ettei niitä saa heti. Siinä vaiheessa soluasunto voi tuntua hyvältä ajatukselta, varsinkin jos toinen vaihtoehto on jäädä ilman asuntoa, Häyrynen sanoo.
Hoasin Tarhion mukaan jaettu asuntotyyppi on usein yksiötä edullisempi vaihtoehto.
– Kaupan päälle voi saada elinikäisiä ystäviä.