Satu osti lapselleen koulutarvikkeita ensimmäistä luokkaa varten ja huomasi, että ostokset tulevat kalliimmiksi kuin joulu. Oivalluksen innoittamana hän aloitti kouluavustusprojektin.
Kalliimpaa kuin jouluna. Niin äiti ja yrittäjä Satu Hallinen ajatteli katsellessaan esikoisensa alati kasvavaa koulutarvikepinoa.
Sadun 7-vuotias lapsi aloittaa koulun tänä syksynä, ja äidille koulumaailman siirtymisen kalleus tuli totaaliyllätyksenä.
– Menimme kauppaan ja rupesin miettimään, että tarvitaan kengät, housut, takki, paita, tätä, tuota. Dollarinkuvat alkoivat pyöriä silmissä ja mietin, ettei ole todellista, paljonko tämä maksaa. Tämä on kalliimpaa kuin joulu, Satu kuvailee MTV Uutisille.
– Ajattelin, että onneksi itselläni on varaa ja pystyn ostamaan sen, mitä lapset haluavat ja tarvitsevat, toki pieni rajoituksin.
"Nythän lapsiperheet vasta tarvitsevatkin apua"
Sadun yritys, Romukioski, kierrättää metalliromua. Hän alkoi ajatella asiakkaitaan: jokainen heistä oli jonkun äiti, isä, lapsi, sisko tai veli.
– Yritykseni on pärjännyt ihan hyvin. Ajatus lähti siitä. Asiakkaathan rahat ovat yritykseen tuoneet, joten lähdetään tekemään tällainen kampanja, jossa annetaan takaisin, Satu kuvailee.
Hän päätti aloittaa kouluapukampanjan, jossa yrityksen jokaiselta toimintapaikkakunnalta varustetaan yksi pikkukoululainen koulua varten.
– Jouluisinhan ihmiset haluavat auttaa kaikkia. Muutaman päivän takia on monenlaisia upeita, isoja kampanjoita. Nyt, kun ensimmäistä kertaa elämässäni koin tämän koulunaloitusprosessin, niin itselleni tuli mieleen, että nythän lapsiperheet vasta tarvitsevatkin apua, Satu kuvailee.
"Miten iso asia se onkaan näille mini-ihmisille"
Sähköpostihakemusten perusteella valittiin perheitä, joista yksi lapsi vietiin ostoksille. Kaikki lapset saavat varusteet Sadun mukaan viimeistään elokuun alussa.
– Menen itse henkilökohtaisesti paikan päälle ja lapsi saa päättää, mitä hän haluaa. Ehkä emme joka hankinnassa käytä järkeä, vaan on menty tunteellakin, Satu kuvailee.
– Se, että saa itse katsoa penaalin ja repun selkään, miten iso asia se onkaan näille mini-ihmisille. Että saa mennä kouluun niiden tavaroiden kanssa, joita on itse halunnut.
Moni haaveilee kahden euron penaalista
Tärkein asia koulun alussa lapsille tuntuu olevan juuri penaali. Niidenkin hinnat pyörivät Sadun mukaan eurosta useampiin kymppeihin.
– Lapsilla se kahden euron penaali on usein se, minkä he haluavat. Toisena tulee reppu. Lisäksi penaalin täytteeksi on otettu kyniä, kumeja ja viivoittimia.
Moni ei ensimmäisenä ajattele vaatteita, mutta tilanne tuppaa muuttumaan, kun lapselta kysyy, millaisen syystakin hän haluaisi.
– Sitten silmät alkavatkin loistaa ja lapsi kysyy ”saanko itse valita sen”. Miten hän voikaan innostua kokeilemaan. Ja äiti vieressä sanoo, ettei ole sitten ikinä saanut lasta kokeilemaan yhtään mitään, Satu nauraa.
– Lapsihan on siinä se pääasiakas. Hän saa kokea olevansa sen hetken tähti ja päättää, mitä hän tarvitsee. Se onnen määrä, mikä lapsesta sillä hetkellä säteilee, on kyllä jotakin sellaista, mitä jokaisen ihmisen pitäisi saada kokea. Se on aivan mahtavaa.
"Äitinä tietää, että haluaa tarjota lapsille parasta mahdollista"
Koulut alkavat joka syksy. Satu lupaa järjestää vastaavanlaisen tempauksen myös uudelleen. Ajatus vanhempien tuskasta tuntuu raskaalta.
– Äitinä tietää, että haluaa tarjota lapsille parasta mahdollista. Monilla aikuisilla on tuska siitä, ettei ole varaa ja mahdollisuutta tarjota sitä, mitä lapsi haluaisi elämänsä yhteen suureen kulmakiveen eli koulun aloitukseen, Satu kuvailee.
– Vanhemmat ottavat koulun alun vakavissaan, lapselle ostetaan merkkitakki ja kunnollinen reppu. Hintataso voi olla melkoinen. En tiedä, paljonko koulun alkuun saisi euroja menemään, jos antaisi lapsen ottaa ihan mitä vain haluaa. Kyllä uskon, että ainakin omat lapseni osaisivat kiertää kaupan hyvinkin tehokkaasti!