Muutokset jatkuvat Saudi-Arabian vanhoillisessa kuningaskunnassa. Kuningas Salman ilmoitti eilisiltana erottaneensa ison osan armeijan korkeimmasta johdosta. Samalla hän nimitti naisen maansa hallituksen jäseneksi. Naiset saavat nyt myös pyrkiä Saudi-Arabian armeijaan.
Sotilasjohdon uusimisen yhteydessä erotettiin muun muassa maa- ja ilmavoimien komentajat sekä asevoimien ylin komentaja.
Samassa yhteydessä vaihdettiin myös hallituksen jäseniä, hovin neuvonantajia, kuvernöörejä ja pormestareita. Hallituksen jäseniksi nousee uutistoimisto AFP:n mukaan nuoria virkailijoita. Uudeksi apulaistyöministeriksi on nimitetty nainen, mikä erittäin harvinaista syvästi konservatiivisessa Saudi-Arabiassa.
Kuningas ei antanut virallista selitystä nyt tehdyille muutoksille. Maan puolustusministerinä toimii Mohammed bin Salman, joka on kuningas Salmanin poika ja maan kruununprinssi. Hän on viimeisen vuoden kuluessa vienyt läpi laajoja yhteiskunnallisia uudistuksia maassa.
Nyt Mohammed bin Salmanin arvellaan pyrkivän vahvistamaan otetaan armeijasta.
- Maassa on meneillään sotilaallinen muutos, arvioi AFP:n haastattelema sotilasasiantuntija Thedore Karasik konsulttiyhtiö Gulf States Analyticsistä.
Saudi-Arabian arvellaan Karasikin mukaan myös pyrkivän jatkossa nojaamaan enemmän omaan aseteollisuuteensa.
Mohammed bin Salmanin johdolla Saudi-Arabia on harjoittanut myös itsevarmaa ulkopolitiikkaa. Maa on ollut jo kolmen vuoden ajan osallisena etelänaapurinsa Jemenin sisällissodassa, jossa Saudi-Arabia käy sijaissotaa arkkivihollistaan Irania vastaan. Noin 12 000 ihmisen arvioidaan kuolleen sodassa ja sen aikana Jemenissä riehuneessa koleraepidemiassa.
Armeija aukeaa naisille
BBC uutisoi eilen, että Saudi-Arabia myös avaa armeijansa naisille. Armeijaan pyrkivien naisten on täytettävä joukko vaatimuksia, muun muassa oltava 25-35 -vuotiaita Saudi-Arabian kansanlaisia ja lukion suorittaneita. Naisia ei ainakaan toistaiseksi aiota lähettää taistelutehtäviin, mutta armeijakoultus antaa naisille jatkossa mahdollisuuden työskennellä turvallisuusalalla.
Saudi-Arabia on lyhyen ajan sisällä päättänyt muun muassa antaa naisille oikeuden ajaa autoa kesäkuusta alkaen ja katsoa jalkapalloa stadioneilla viime kuusta alkaen.
Maa salli myös elokuvateatterit tämän vuoden alussa. Saudi-Arabian historian ensimmäinen jazz-festivaali järjestettiin puolestaan viime viikolla.