Vanhoillisen Saudi-Arabian säännöt näyttävät murenevan reunoiltaan, vaikka kova ydin pysyy. Nyt naisilla on mahdollisuus hakeutua töihin armeijaan.
Haku on voimassa torstaihin eli muslimien arkiviikon loppuun asti, ja sen mukaan 25-25 vuotiaat ylioppilastutkinnon tehneet naiset voivat hakea sotilaan asemaa armeijassa. BBC:n pääkaupunki Riadissa näkemän ilmoituksen mukaan tarjolla ei kuitenkaan ole taistelutehtäviä, vaan turvallisuuspuolen vakansseja.
Haku koskee pääkaupungin lisäksi Mekan, Medinan ja al-Qassimin provinsseja. Haussa saudien tavanmukaisen naisten miesvartijan – yleensä aviomiehen, isän, veljen tai pojan – pitää asua samassa provinssissa.
Haussa ei selvinnyt, miksi se kestää vain viikon, mutta kyse saattaa olla kiinnostuksen kartoituksesta.
Uusia tuulia: Jalkapallo-ottelut ja ajolupa
Sotilasuran lisäksi naisille on avautumassa entiseen verrattuna paljon vapauksia Saudi-Arabiassa. Viime kuussa tuli voimaan lupa mennä katsomaan jalkapallo-otteluita ja kesäkuussa tulee voimaan lupa ajaa autolla. Myös miesvartiointia kevennetään, kun enää ei tarvita miessukulaista hyväksymään naisen ryhtymistä yrittäjäksi. Toki lupa tarvitaan edelleen matkustamiseen ja naimisiinmenoon.
Myös pukukoodit saattavat löystyä. Tähän saakka saudinaisten on pitänyt pukeutua kokopitkään abaya-asuun huiveineen, mutta yksi vanhempi uskonoppinut sanoi viime kuussa, ettei se ei olisi enää tarpeen.
Kaiken huipuksi eräs merkittävä sheikki on huomauttanut, ettei ystävänpäivän juhlinta ole ristiriidassa islamin kanssa.
Viime viikolla saudimiehet ja -naiset yhdessä saivat nauttia maan ensimmäisestä jazz-konsertista ja samalla maan yleinen viihdeviranomainen GEA sanoi, että kaikenlaisten konserttien määrä kaksinkertaistuu tänä vuonna.
Ja eilen ilmoitettiin, että maan apulaistyöministeriksi nousee ensimmäistä kertaa nainen.
Kruununprinssi taustalla
Vaikka esimerkiksi autoilumääräyksen on antanut jo iäkäs kuningas Salman, taustalla on kuitenkin nuori kruununprinssi, 32-vuotias Mohammad bin Salman.
Bin Salman tiedostaa, että liki puolet saudiväestöstä on alle 25-vuotiaita ja karsastaa kankeita ja muuhun maailmaan verrattuna kivikautisia määräyksiä.
Bin Salman on myös kunnianhimoinen valtapoliitikko, joka haluaa kammeta öljyrahoista riippuvaisen Saudi-Arabian muiltakin osin nykyaikaan. Hän on jo tähän mennessä ottanut keskeisiä valta-asemia ja raivannut vanhoillisia sekä kilpailevia sukulaisiaan sivuun. Viime syksyn korruptionvastainen puhdistus toi valtion kassaan takaisin paljon rahaa.
Eilen tuli tieto, että maan armeijassa on heilunut luuta: vastaavat kenraalit esikunnasta, ilmatorjunnasta ja maajoukoista sekä joukko korkeita puolustus- ja sisäministeriön johtajia on korvattu nuoremmilla.
Bin Salmanin into on kuitenkin vienyt Saudi-Arabian nyt kolme vuotta kestäneelle sotaretkelle Jemeniin, ja se ei ole sujunut suunnitelmien mukaan.