– 9-vuotiaana löin isäni kanssa vetoa, ettei hän ikinä sävellä kevyttä musiikkia. Sitten hän voitti jonkun tunnusmelodiakilpailun ja minun piti maksaa vetoni. Yhdessä kuuntelimme Genesistä ja puhuimme mistä hyvänsä, muistelee muusikko Markojuhani Rautavaara MTV Uutisille.
Markojuhani Rautavaara on juuri käynyt sairaalassa jättämässä viimeisen tervehdyksensä keskiviikkona poisnukkuneelle isälleen.
Poika puhuu isästään rauhallisella äänellä ja avoimesti – kauniisti. Isä eli pitkän ja värikkään elämän ja teki musiikin kansainväliseen historiaan jäävän uran.
Isä oli näkyjensä näkijä
– Isä oli mystikko ja näkyjensä näkijä. Hän kertoi, miten valtavan vaikutuksen häneen pikkupoikana teki vierailu vanhempiensa kanssa Laatokalla Valamon saaressa. Se oli hänelle kuin näky – ja niinpä hän sävelsi aikuisena Vigilia-teoksen. Se esitetään nyt syksyllä Yhdysvalloissa.
Markojuhani Rautavaara on kevyen musiikin monipuolinen tekijä, heavysta kansanmusiikkiin. Hän on mukana järjestämässä myös klassisen musiikin festivaalia Hailuotoon elokuussa. Nyt se pidetään isän muistolle.
Genesis oli Einojuhanille ok, suora rock ei
– Populaarimusiikin puolella isä piti sellaisista yhtyeistä kuin King Crimson, Yes tai Genesis. Suoraviivainen rock ei oikein uponnut.
Pojan kansanlauluhenkiseen uuteen sävelmään Viimeisen virran soutaja isä teki jousisovitukset.
– Hän suhtautui tähänkin hyvin pieteetillä, kyseli tekstin merkitystä ja tulkintaa.
Einojuhani Rautavaara sai vakavan sairauskohtauksen vuonna 2004 ja sen jälkeen elämä oli hitaampaa ja kivuliaampaa. Mutta perheyhteys tuli hänelle yhä tärkeämmäksi.
Parisuhde balanssiin ja perhe koolle
Myrskyisän ensimmäisen liittonsa jälkeen Rautavaara meni 55-vuotiaana naimisiin silloin alle 26-vuotiaan Sini Koiviston kanssa. Liitto rauhoitti Rautavaaran ja kesti säveltäjämestarin elämän loppuun saakka.
Rautavaaralla on kolme lasta, neljä lastenlasta ja nyt jo yksi lapsenlapsenlapsi.
– Hän sai elää hienon elämän, kun hän sai parisuhteensakin tasapainoon. Suvun kokoontumisista tuli isälle rauhoittumisen myötä hyvin tärkeitä. Hän oli avarakatseinen ajattelija. Puhuin hänen kanssaan kaikesta: musiikista, evoluutiosta ja mystiikasta.
– Ja olihan hän Kekkosen kaverikin, vaikka isäni ooppera Kaivos hyllytettiin Suomessa naapurisuhteiden takia 60-luvun alussa. Kaivos kertoo Unkarin kansannoususta. Mutta Kekkonen piti isäni sävellyksistä ja myönsi hänelle tohtorin arvonimen. Ja tämä ooppera esitetään ensi syksynä Budapestissa.
2:24