Savon Sanomat: Moni sosiaali- ja terveysalan oppilaitos valitsee opiskelijat pelkän todistuksen perusteella

Lääkäri sairaalan lääkekaapissa.
Suomen Lähi- ja perushoitajien liiton (Super) asiantuntija Sara Simberg muistuttaa, että kaikki eivät suinkaan sovi sosiaali- ja terveysalalle esimerkiksi lähihoitajiksi.
Julkaistu 19.06.2016 05:00

MTV UUTISET

Toisen asteen sosiaali- ja terveysalan pääsy- ja soveltuvuuskokeiden määrä on pudonnut merkittävästi kolmessa vuodessa. Opetushallituksen (OPH) tilastoista ilmenee, että peruskoulun jälkeisessä ammattikoulutuksessa vuonna 2014 peräti 97 prosenttia oppilaitoksista järjesti kokeet, mutta tänä vuonna luku oli enää 41 prosenttia.

Lukiopohjaisessa sosiaali- ja terveysalan ammattikoulutuksessa kokeiden määrä on vähentynyt kolmessa vuodessa sadasta prosentista 36 prosenttiin. Yksi syy muutokseen on vuoden alussa voimaan tullut asetusmuutos, joka on vaikuttanut oppilaitosten halukkuuteen järjestää soveltuvuuskokeita. Kokeista annetaan nyt vain lisäpisteitä, sillä ne eivät saa karsia hakijoita.

Soveltuvuuskokeissa on kyse asia­kas- ja potilasturvallisuudesta, sanoo Suomen Lähi- ja perushoitajien liiton (Super) asiantuntija Sara Simberg. Super julkaisi maaliskuussa jäsenilleen tekemänsä kyselyn, johon vastanneista lähes kaikki pitivät soveltuvuuskokeita välttämättöminä.

Simberg korostaa, etteivät kaikki sovi sosiaali- ja terveysalalle eli esimerkiksi lähihoitajiksi. Super pitäisi soveltuvuuskokeista kiinni senkin takia, että Valviran mukaan lähihoitajien päihdeongelmat ovat lisääntyneet, ja kokeiden avulla päihdeongelmaisia voitaisiin karsia koulutuksesta. 
  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa