Sdp ja Keskusta tyrmäävät sisäministeriön selvityksen – ilman oleskelulupaa Suomessa oleville 3 000 ihmiselle pohdittu lupaa jäädä maahan

LK: Pakolaiskriisi syyskuu 2015, juna, pakolaiset
Lehtikuva
Julkaistu 10.02.2022 14:13
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Sisäministeriö julkaisi tänään selvityksen maassa ilman oleskeluoikeutta olevien tilanteesta. Selvityksessä on hahmoteltu mahdollisuutta laillistaa noin 3 000 turvapaikanhakijana Suomeen tulleen ihmisen oleskelu maassa. Hallituspuolueet Sdp ja keskusta eivät pidä ajatuksesta.

Suomessa oleskelee arviolta vajaat 3 000 henkilöä, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa vuosina 2015-2016 tai aiemmin ja jotka joko ovat edelleen turvapaikkajärjestelmässä tai joille on tehty lähiaikoina kielteinen päätös. Heistä noin 300 on lapsia, jotka ovat maassa vanhempiensa kanssa.

Sisäministeriön selvityksen tarkoituksena on pohtia keinoja estää varjoyhteiskunnan syntyminen ja vähentää riskejä, joita ilman oleskeluoikeutta elämisestä aiheutuu henkilöille itselleen ja yhteiskunnalle.

Yksi ulottuvuus keinovalikoimassa on ollut maassa oleskelun salliminen näille 3 000 ihmiselle, koska Suomella ei ole palautussopimuksia kaikkiin maihin, joista turvapaikanhakijoita on tullut. Kaikkia kielteisen päätöksen saaneita on näin vaikea palauttaa.

Lue lisää: Maahanmuutto, valtion velka ja Venäjä hallitsivat vuoden ensimmäistä kyselytuntia eduskunnassa – säästöpäätöksistä odotetaan vaikeita

Selvitys korostaa, että kielteisen päätöksen saaneiden pitäisi palata lähtömaahansa vapaaehtoisesti.

Hallituspuolueet Sdp ja keskusta kiirehtivät tyrmäämään kyseisen kertalaillistamisen.

– Sdp:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät ovat jo aiemmin torjuneet laittomasti maassa olevien tilanteen ratkaisun kertalaillistamisella. Laillistamista suunnitellaan nyt ihmisille, joista valtaosa on käynyt läpi kaikki oikeusasteet ja kielteinen turvapaikkapäätös on pysynyt voimassa.

– Ministeriö saa oman toimivaltansa rajoissa selvittää mitä haluaa, mutta SDP:n ja Keskustan hallintovaliokuntaryhmät eivät näe kestävän maahanmuuttopolitiikan näkökulmasta selvityksessä esitetyn 3 000 laittomasti maassa olevan henkilön laillistamista järkevänä. Tällainen päätös olisi poikkeus yhteispohjoismaisesta linjasta ja siten hallitusohjelman vastaisia, puolueet tiedottavat.

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto