Yli 40 prosenttia ehdokkaista rajoittaisi humanitaarista maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta, selviää MTV:n vaalikonevastauksista

2:16img
Humanitaarinen maahanmuutto jakaa ehdokkaiden näkemyksiä myös puolueiden sisällä
Julkaistu 08.03.2023 05:21
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Humanitaarinen maahanmuutto Euroopan ulkopuolelta jakaa ehdokkaiden näkemyksiä myös puolueiden sisällä, kertovat MTV:n vaalikonevastaukset.

MTV:n vaalikoneessa eduskuntavaaliehdokkaita pyydettiin ottamaan kantaa väitteeseen "Humanitaarista maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolisista maista on syytä rajoittaa tuntuvasti." 

Kaikkien puolueiden ehdokkaista väitteestä on jokseenkin tai täysin samaa mieltä 42 prosenttia, ja eri mieltä 53 prosenttia. 

Löydä sinulle sopivin ehdokas – MTV:n vaalikone on nyt auki

Eniten maahanmuuttoa rajoittaisivat perussuomalaisten ehdokkaat, joista 99 prosenttia on väitteen kanssa samaa mieltä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on väitteestä täysin samaa mieltä, mutta ei perustellut vastaustaan tarkemmin.

Kysymys humanitaarisesta maahanmuutosta jakaa etenkin kokoomusehdokkaita.

Kokoomuksen ehdokkaista 46 prosenttia rajoittaisi humanitaarista maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta. Väitteen kanssa eri mieltä puolestaan on 47 prosenttia ehdokkaista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kanta on jokseenkin samaa mieltä. 

– Haluamme pitää turvapaikanhaun mahdollisimman pienenä, ja keskittää resurssimme ihmisten auttamiseen kotimaissaan, kiintiöpakolaisjärjestelmään sekä kansainväliseen rekrytointiin. Maahanmuuton täytyy olla hallittua. Suomeen saa tulla töihin, mutta järjestelmän pitää olla sellainen, että sitä ei voi väärinkäyttää, Orpo perustelee vaalikonevastauksessaan.

MicrosoftTeams-image (8)

Pienemmistä eduskuntapuolueista kristillisdemokraattien ehdokkaista 46 prosenttia on väitteen kannalla, ja Liike Nyt -puolueen ehdokkaista 72 prosenttia.

Keskustan ehdokkaista kolmannes kiristäisi

Keskustan ehdokkaista reilu kolmannes, 36 prosenttia rajoittaisi humanitaarista maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta, 58 prosenttia puolestaan ei. 

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon kanta on jokseenkin eri mieltä.

– Mielestäni kehittyneiden maiden tulisi lisätä kiintiöpakolaisten vastaanottamista merkittävästi. Hyvin toimiva kiintiöpakolaisjärjestelmä vähentäisi epätoivoisten ihmisten yrityksiä tulla turvallisempiin maihin laittomasti ja vähentäisi ihmissalakuljetuksia, laittomiin rajanylityksiin liittyviä kuolemia sekä ihmiskaupan uhriksi joutumisen uhkaa, Saarikko kirjoittaa vaalikonevastauksessaan.

MicrosoftTeams-image (9)

RKP:n, SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaista vain pieni osa rajoittaisi humanitaarista maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta.

MicrosoftTeams-image (10)

Kuvassa näkyvät prosenttiosuudet jokseenkin tai täysin samaa mieltä olevien ehdokkaiden osuuksista.

Puheenjohtajien Anna-Maja Henrikssonin (r.), Maria Ohisalon (vihr.) ja Li Anderssonin (vas.) sekä varapuheenjohtaja Ville Skinnarin (sd.) kanta väitteeseen on täysin eri mieltä.

– Turvapaikan hakeminen on kansainvälisesti tunnustettu ihmisoikeus. Kuoleman, kidutuksen tai epäinhimillisen kohtelun uhkaamia ihmisiä pitää auttaa, Ohisalo perustelee.

– Humanitaarisessa maahanmuutossa on kyse hätää kärsivistä sekä sotaa ja vainoa pakenevista ihmisistä. Euroopalla on vastuu auttaa hädänalaisia ihmisiä, ja Euroopan maat ovat myös kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa sitoutuneet turvaamaan turvapaikkaa hakevien ihmisten oikeudet, Andersson kirjoittaa vaalikonevastauksessaan.

– Maailmassa, jossa on paljon kriisejä, emme voi kääntää selkäämme hädässä olevilta. Suomen on tehtävä osansa. Tärkeintä on auttaa ihmisiä siellä missä he ovat kehitysavun turvin osana kansainvälistä yhteisöä, Skinnari perustelee.

Henriksson ei perustellut kantaansa tarkemmin.

MTV:n vaalikoneeseen on vastannut yli 1700 eduskuntavaaliehdokasta eli yli 70 prosenttia kaikista ehdolla olevista.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalikone