Lääkeyhtiö Moderna raportoi tänään hakevansa koronarokotteelleen pikaista myyntilupaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kauan kaivatun rokotteen saatavuuteen vaikuttaa muun muassa lääkeviranomaisten päätöksentekoaikataulu ja toimitusten sujuvuus.
Viimeisimmät tutkimukset Modernan kehittämästä rokotteesta ovat nyt valmistuneet: rokoteen tehokkuusprosentti on yli 94. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa, kuinka pian rokotetta voisi olla tarjolla myös Suomessa.
Ylilääkärin mukaan kaikki riippuu siitä, koska lääkeyhtiö todella saa myyntiluvan ja miten nopealla aikataululla annoksia voitaisiin tuoda Yhdysvalloista Eurooppaan.
Moderna on arvioinut, että Yhdysvalloissa ensimmäisiä rokoteannoksia voitaisiin antaa jo 21. joulukuuta, jos myyntilupa heltiää pian.
Nohynek ei “lähde ennustamaan”, saadaanko rokotteita mahdollisesti jo ennen joulua Suomeenkin saakka.
Lue myös: Lääkeyhtiö Moderna hakemassa jo tänään hätälupaa koronarokotteelleen Euroopassa ja USA:ssa
Luvassa voi olla lisäselvityksiä
EU on sopinut Modernan kanssa 160 miljoonan rokoteannoksen ostosta. Rokotetta odotetaan myös muilta lääkeyhtiöiltä: Pfizerilta ja Biontechilta sekä AstraZenecalta.
Rokotteen saaminen Suomeen riippuu niin ikään siitä, koska eurooppalaisilta ääkeviranomaisilta heltiää myyntilupa ja koska yhtiö voi toimittaa rokotteita EU:n neuvottelemien sopimusten mukaisesti.
– Se olisi hirveän hyvä joululahja, mutta lääkeviranomaisten työ ottaa oman aikansa. He lukevat tutkimustuloksista ja esittävät ehkä lisäkysymyksiäkin lääkkeen kehittäjille. Aikataulu riippuu myös siitä, miten näitä vastauksia voidaan toimittaa, Nohynek kertoo.
Lue myös: Euroopan lääkeviraston johtaja: Ensimmäiset koronarokotteet voivat saada hyväksynnän ennen joulua
Pahimmista riskeistä ei toistaiseksi tiedetä
Kärjistetysti voi sanoa, että rokotteen myyntilupa heltiää, kun hyötyjä on tutkitusti ja runsaasti enemmän kuin mahdollisia haittoja.
Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän suosituksen mukaan ensimmäisenä Suomessa rokotettaisiin hoitotyön ammattilaiset, sitten iäkkäämmät ihmiset ja kolmantena erilaisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.
Nohynekin mukaan rokotteet, joista tutkimustietoa on jo saatu, ovat osoittautuneet harvinaisen tehokkaiksi ja erittäin hyvin siedetyiksi.
– Tutkimuksissa on havaittu pistopaikan kipua, turvotusta ja kuumotusta. RNA-rokotteissa (ribonukleiinihappo) on aiheutunut lihassärkyä, päänsärkyä ja väsymystä. Nämä ovat kuitenkin ohimeneviä, hän sanoo.
Osa keskeisistä turvallisuuskysymyksistä on edelleen auki.
Lue myös: Saksa saattaa aloittaa koronarokotukset jo ensi kuussa
– Emme vielä toistaiseksi tiedä, onko olemassa jokin äärimmäisen harvinainen haitta, joka ilmenee laajoja ihmisjoukkoja rokottaessa. Siksi rokotteista pitää olla tarkka vaikuttavuus- ja turvallisuusseuranta. Teemme sen Suomessa rekisteripohjaisesti.
Kauanko puolestaan kestäisi, että Suomessa päästäisiin rokotusten jälkeen takaisin normielämän pariin?
Ylilääkäri vastaa tähän ja muihin kysymyksiin yllä olevalla videolla.
THL pitää huomenna tiedotustilaisuuden rokotekehityksen tilanteesta kello 10.30 alkaen. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana.