Onko Pfizerin lupaava rokote myös Suomen tuleva koronarokote? Rokoteasiantuntija Mika Rämet: "Oletan näin"

Pfizerin ja Biontechin kehitteillä oleva koronarokote on tiedeyhteisöltä uskomattoman hieno saavutus, ylistää Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Yhdysvaltalainen Pfizer ja saksalainen Biontech kertoivat eilen, että heidän kehittelemänsä koronarokote on estänyt testeissä koronaviruksen 90-prosenttisen tehokkaasti.

Rokotteen kehitystyö on yhä kesken, mutta tulosta pidetään erittäin lupaavana. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi MTV Uutisille, että rokote voi saada myyntiluvan vielä tämän vuoden puolella.

Onko tämä myös Suomen tuleva koronarokote? 

– Oletan näin, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Rämet.

– Tätä on jo tutkittu kymmenillä tuhansilla rokotetuilla, joka tarkoittaa sitä, ettei ihan hälyttäviä vaarasignaaleja rokotteen turvallisuden suhteen pitäisi olla olemassa, Rämet sanoo.

Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA on antanut yhtiöille luvan laajentaa tutkimukset teini-ikäisiin 12 ikävuodesta ylöspäin.

Tätä Rämet pitää erityisen lupaavana.

– Nyt kun tiedetään, että tehoakin on, pidän hyvin todennäköisenä, että tämä on yksi toimivista koronarokotteista, Rämet toteaa.

Koronarokotetta kehitellään parhaillaan useina aihioina ympäri maailmaa. Rämetin arvion mukaan myös kilpailijoiden rokotteista kuullaan lähiaikoina positiivisia uutisia.

"Nähdäkseni ollaan jo ihan loppusuoralla"

Toistaiseksi Pfizerin ja Biontechin rokotteesta on julkaistu vasta ensimmäinen välianalyysi lehdistötiedotteineen.

Hyvän tieteellisen käytännön mukaan tulokset pitäisi saattaa tieteellisesti vertaisarvioitavaksi. Koska yhtiöt haluavat analysoida vielä lisää Covid-19-tautiin sairastuneita, saattaa tieteellisen artikkelin ilmestymiseen mennä Rämetin mukaan vielä joitakin viikkoja.

Yhtiöiden oman ilmoituksen mukaan rokotteiden myyntilupahakemukset voitaisiin jättää Euroopan lääkeviranomaiselle EMA:lle ja Yhdysvaltojen FDA:lle marraskuun kolmannella viikolla – siis ensi viikolla.

Hakemuksen käsittelyyn mennee muutama viikko.

Suomi on mukana EU:n yhteisessä rokotehankinnassa, ja Rämetin arvion mukaan ensimmäiset rokotteet voisivat olla Suomessa esimerkiksi vuodenvaihteen tietämillä.

– Minun nähdäkseni ollaan jo ihan loppusuoralla menossa, Rämet kommentoi.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kaikkein oleellisin asia on kuitenkin riittävä turvallisuus, Rämet muistuttaa.

– Testirokotettuja halutaan seurata siten, että keskimäärin on kulunut vähintään kaksi kuukautta siitä, kun he ovat saaneet tämän rokotteen tehosteannoksen.

– Miksi juuri kaksi kuukautta johtuu siitä, että tyypillisesti rokotteiden haittavaikutukset ilmenevät kahden kuukauden kuluessa rokotuksen saamisesta.

Jos rokote pääsee Suomessa saataville, se on läpäissyt lupaviranomaisen tarkan syynin ja saanut puolueettomilta asiantuntijoilta käyttöluvan. Tuolloin hyödyt nähdään kiistatta suuremmiksi kuin mahdolliset haitat ja rokotteen uskaltaa ottaa täysin turvallisin mielin.

Rämet ylistää Pfizerin ja Biontechin rokotteen olevan "kansainväliseltä tiedeyhteisöltä uskomattoman hieno saavutus".

– [Korona]viruksen sekvenssi tunnistettiin hyvin nopeasti, ja kun se julkaistiin tammikuun 12. päivä, niin alle 10 kuukaudessa on rokote, josta on pystytty näyttämään, että se pystyy suojaamaan, Rämet kehuu.

Lue myös:

    Uusimmat