Mainos

Seija, 52, ponkaisi avoimen yliopiston kautta maisterin tutkintoon – tiede osoittautui yllättävän helpoksi

52-vuotiaalta Seija Voutilaiselta jäi aikoinaan lukio käymättä, mutta se ei ole hänen akateemisia opintojaan estänyt. Voutilainen aloitti opintonsa Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa, josta hakeutui yliopiston tutkinto-opiskelijaksi. Muutama vuosi sitten hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi.

Kauppatieteiden maisteri, yrittäjä ja sanomalehti Karjalaisen mediamyyjä Seija Voutilainen ihmettelee, miten helpolta tiede lopulta tuntuukaan, kun siihen uppoutuu. Hän aloitti liiketalouden opinnot Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa kymmenisen vuotta sitten. Pian hän otti mukaan myös muita aineita kuten aikuiskasvatuksen.

– En pahemmin saanut kiitettäviä peruskoulussa, mutta yliopiston syventävistä opinnoista tuli yleisarvosanaksi kiitettävä. Se tuntuu kuin palkan olisi saanut.

– Kysyin itseltäni muun muassa aikuiskasvatuksen perusopintoja opiskellessani, että tämäkö on opiskelua, kun oli niin kivaa, Voutilainen nauraa.

Voutilaisella oli jo pohjalla tradenomin tutkinto, kun hän hakeutui avoimeen yliopistoon.

– Halusin kehittää itseäni, enkä kuvitellutkaan, että valmistuisin maisteriksi. Mutta siitä se projekti kasvoi, ja kun minulla oli tarpeeksi opintopisteitä täynnä, pystyin hakemaan tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykokeita.

Voutilainen on sittemmin suositellut avointa yliopistoa myös tutuilleen.

– Monet eivät tiedä, että siellä voi opiskella lähes mitä haluaa oman työn ohessa. Voi kokeilla jotakin aivan muuta kuin oman alansa opintoja ja katsoa löytyisikö siitä se oma juttu.

Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto

• Ei ala- eikä yläikärajoja

• Ei pohjakoulutusvaatimuksia

• Aineita noin 80. Muun muassa oikeustiede, teologia, terveyshallintotiede ja hoitotiede

• Mahdollisuus suorittaa opintoja, jotka tarjoavat väylän hakea yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi

• Mahdollisuus ammatilliseen pätevöitymiseen, jos taustalla valmiiksi alan opintoja: voi suorittaa esimerkiksi aineenopettajan pätevyyden tai tilintarkastusalan HT-tilintarkastajan tutkintoon johtavia opintoja.

• Toimii kahdella kampuksella: Joensuussa ja Kuopiossa

• Noin 13 000 opiskelijaa

• Paljon etäopiskelumahdollisuuksia

• Lisää tietoa: www.uef.fi/avoinyliopisto

"Ei kannata luovuttaa, vaikka ensimmäisestä tentistä tulisi hylsy"

Opinto-ohjaaja Tiina Juurela Itä-Suomen yliopiston Avoimesta yliopistosta on päivittäin tekemisissä aikuisopiskelijoiden arkihaasteiden kanssa. Opintoja voi tehdä joustavasti omien aikataulujen mukaan esimerkiksi verkko-opintoina. Yksi suurista haasteista onkin aikataulujen laatiminen ja noudattaminen.

– Opiskelija laatii viime kädessä itse aikataulunsa ja pitää huolta, että opinnot myös etenevät. Verkko-opiskelussa vapaus on maksimissaan, mutta ei siinäkään ympäristössä tarvitse yksinään pärjätä. Huhuilemme perään ja kyselemme miten opinnot etenevät.

Juurelan mukaan sitkeys onkin yksi keskeisiä ominaisuuksia, joita aikuisopiskelijalta vaaditaan.

– Pitää olla periksiantamattomuutta. Etenkin jos edellisistä opinnoista on pitkä aika, niin ensimmäisestä tentistä voi tulla hylätty, mutta siihen ei vielä kannata luovuttaa, vaan jatkaa eteenpäin, Juurela neuvoo.

Vaikka omaa sitkeyttä ja suunnitelmallisuutta vaaditaan, ei opiskelijaa kuitenkaan jätetä missään vaiheessa yksin, painottaa puolestaan Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston koulutusjohtaja Leena Leskinen.

– Tarjoamme neuvoa ja tukea jatkuvasti matkan varrella. Toivomme että ylipäätään ihmiset kysyisivät rohkeasti asioita. En usko että on sellaista tilannetta, jota ei voisi selättää, Leskinen sanoo.


Avoimesta yliopistosta voi jatkaa tutkintoon asti

Avoimessa yliopistossa ei voi suorittaa tutkintoa, mutta avoin yliopisto tarjoaa joustavan väylän hakea yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykokeita.

– Koulutusalasta riippuen avoimesta yliopistosta pääsee hakeutumaan yliopistoon erillisvalinnan kautta. Muun muassa hallintotieteiden kandin tai maisterin tutkinto-opintoihin pääsee Itä-Suomen yliopistoon suoraan suorittamalla 60 opintopistettä tiettyjä opintoja, jolloin katsotaan, että opiskelija on osoittanut kyvykkyytensä ja valmiutensa yliopistoon, Leskinen sanoo.

Jatkossa on myös mahdollista, että yhä useampi voi päästä tutkinto-opiskelijaksi nimenomaan avoimen yliopiston kautta nykyisten pääsykokeiden sijaan. Korkeakoulujen valintakoejärjestelmää ollaan uudistamassa lähivuosina, ja tavoitteena on painottaa opiskelijavalinnassa myös avoimessa yliopistossa suoritettuja opintoja.

Leena Leskisen mukaan Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto haluaa olla osaltaan mukana edistämässä avoimen yliopiston roolia tutkintoväylänä.

– Yksi hallituksenkin kärkihankkeita on edistää elinikäistä oppimista ja nostaa korkeakoulutettujen määrää. Me tarjoamme tutkintoon tähtääville apua opintojen suunnitteluun. Avoimen yliopiston suurena etuna on, että tänne pääsyyn ei ole rajoitteita esimerkiksi iän tai pohjakoulutuksen suhteen – kaikki ovat tervetulleita.

Vaikka varsinaisia pääsykokeita ei ole, saatetaan joissakin aineissa kuitenkin vaatia tiettyä lähtötasoa.

– Joissakin tapauksissa – esimerkiksi kieliopinnoissa – voi olla kuitenkin tasokokeita, joilla varmistetaan, että opiskelija pystyy seuraamaan opetusta. Myös osassa aineita saatetaan vaatia esimerkiksi aineesta hyvin tiedoin suoritetut perusopinnot.

Opetustarjontaan haetaan ratkaisuja yhdessä myös työnantajien kanssa

Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa voi myös suorittaa ammatilliseen pätevöitymiseen johtavia opintoja. Opiskelijalla voi olla tehtynä laajojakin opintoja, mutta joku osa pätevyydestä puuttuu, kuvailee opinto-ohjaaja Tiina Juurela tyypillistä tilannetta.

– Meillä voi suorittaa esimerkiksi aineenopettajan pätevyyksiä, jos taustalla on jo tietty pedagoginen koulutus. Osaamistaan voi täydentää myös esimerkiksi kauppatieteessä tilintarkastusalan HT-tilintarkastajan tutkintoon johtavia opintoja, Juurela kertoo.

Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto tekee myös tiivistä yhteistyötä työnantajien kanssa. Koulutusjohtaja Leena Leskinen mainitsee, että esimerkiksi eräissä Savon kunnissa todettiin lisäkoulutuksen tarve vanhustyöhön. Sopiva avoimen yliopiston koulutus löydettiin, ja työnantaja ohjasi työntekijänsä siihen.

Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto tekee työelämäyhteistyötä myös yhteistyökumppaneidensa kuten kesäyliopistojen kanssa ympäri Suomen. Pohjanmaalla tehtiin koulutustarveselvitys alueen työnantajien kanssa ja siltä pohjalta tarjottiin muun muassa työhyvinvointiin liittyviä opintoja.

Myös etäopiskelumahdollisuuksia kehitetään jatkuvasti.

– Meillä on laaja tarjonta oppiaineita, joita voi suorittaa pelkästään verkossa esimerkiksi terveystieteissä, psykologiassa ja kauppatieteissä. Olemme saaneet paljon opiskelijoiltakin kiitosta joustavista opiskelumahdollisuuksista, Leena Leskinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat