Seija-myrskyssä lähes ennätystuulet – keskituuli jopa 30,7 m/s

Aallokkoa Tokoinrannassa Seija-myrskyssä Helsingissä perjantaiaamuna 13. joulukuuta 2013.
Aallokkoa Tokoinrannassa Seija-myrskyssä Helsingissä perjantaiaamuna 13. joulukuuta 2013.Lehtikuva
Julkaistu 13.12.2013 12:09
Toimittajan kuva

Karita Kontula-Sokka

karita.kontula-sokka@mtv.fi

Seija-myrsky on merialueiden keskituuleltaan yksi voimakkaimmista Suomessa koskaan mitatuista myrskyistä. Kovimmat tuulenpuuskat maa-alueilla eivät kuitenkaan ole yltäneet vuoden 2011 Tapani-myrskyn ylimpiin lukemiin.

Seija-myrskyn suurin keskituuli merellä on mitattu Kaskisissa, 30,7 m/s. Lukema jää vain vähän Suomen tilastojen kovimmasta kymmenen minuutin keskituulen nopeudesta, joka on 31 m/s. Ennätyslukemat on mitattu neljästi: Valassaarilla 25.2.1971, Korsnäsin Moikipäässä 15.12.1975 ja 23.12.1975 sekä Hangon Tulliniemessä 23.1.1995.

Ennätyslukemat eivät kuitenkaan ole aivan vertailukelpoisia nykytilastojen kanssa.

– Aiemmin havaintoja mitattiin vain 3-6 tunnin välein ja mittaukset pyöristettiin tasalukemiin. Mutta joka tapauksessa Seija-myrskyn tuulet ovat lähellä havaittuja huippulukemia. Nykytiedon valossa tällaisia lukemia mitataan merialueilla 10-20 vuoden välein, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Seija-myrskyn kovin puuska merellä on ollut Rauman Kylmäpihlajalla 36,8 m/s.

Myrsky on aiheuttanut vahinkoja etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Kovin puuska maa-alueella on mitattu Helsinki-Vantaalla, 29,8 m/s. Seija sijoittunee maa-alueilla voimakkuudeltaan marraskuun Eino-myrskyn ja vuoden 2011 joulun Tapani-myrskyn välimaastoon.

– Seijan kovimmat keskituulet olivat merellä voimakkaampia kuin Tapani-myrskyssä, mutta maalla hieman heikompia, toteaa meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

Tapanissa kovin mitattu keskituuli oli 28,5 m/s, mutta epävarmuutta mittaukseen tuo se, että havaintoasema lakkasi toimimasta tuulihuipun kohdalla. Tapanin kovin puuska maa-alueella oli Espoossa 31,5 m/s.

Aallokko on ollut Seija-myrskyssä kovaa Suomen merialuilla, erityisesti Selkämerellä, jossa merkitsevä aallonkorkeus on ollut lähellä kuutta metriä. Myös merivesi on kohonnut länsirannikolla ja Suomenlahden itäosissa.

Myrskytuulet ovat jo heikentyneet.

Säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa