Mikä on myrskyn määritelmä Suomessa? Entä mitä tarkoitetaan myrskypuuskalla?
1. Tuulen nopeus ilmoitetaan säätiedotuksissa ja merialueiden tuulivaroituksissa kymmenen minuutin keskituulena.
Käytännössä tuulen hetkellinen nopeus vaihtelee lukeman molemmin puolin.
2. Suomessa puhutaan myrskystä, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 m/s.
Kansainvälisesti myrskytuulen raja on 25 m/s. Hetkellistä, rajua tuulenpuuskaa kutsutaan myrskypuuskaksi, kun sen voimakkuus vastaa myrskytuulta. Rajuimmat puuskat saattavat olla 1,5-2 kertaa niin voimakkaita kuin keskituuli.
3. Suomessa ei juurikaan esiinny määritelmän mukaista myrskyä maahavaintoasemilla. Meri-, rannikko- ja tunturiasemilla myrskyä sen sijaan mitataan.
Keskituuleen perustuvan myrskyn määritelmän mukaista myrskyä on harvoin ollut Suomessa maa-asemilla. Ilmatieteen laitoksen mukaan tunnetuin maa-asema, missä myrskyä joskus mitataan on Utsjoen Kevon kanjoni. Siellä tuulen nopeudet ovat selvästi ympäristöä kovemmat, koska tuuli kanavoituu kanjonissa. Kyseiset mittaukset eivät edusta laajemman alueen tuulimittauksia.
Maa-alueilla esiintyy kuitenkin siis myrskypuuskia, vaikka keskituuli ei yltäisi myrskyn määritelmään.
4. Myrskypuuskat aiheuttavat vahinkoa.
Myrskypuuska on siis lyhytkestoinen, myrskyn voimalla puhaltava tuuli. Maa-alueilla nimenomaan puuskat aiheuttavat vahinkoja. Ns. Boforiasteikolla kuvataan tuulen vaikutuksia eli esimerkiksi sitä, miten puille tai piipusta nousevalle savulle käy erilaisessa tuulessa.
5. Ennätystilastoihin hyväksytty suurin Suomessa mitattu kymmenen minuutin keskituulen nopeus on 31 m/s.
Tämä lukema on mitattu Valassaarilla 25.2.1971, Korsnäsin Moikipäässä 15.12.1975 ja 23.12.1975 sekä Hangon Tulliniemessä 23.1.1995. Hirmumyrskyä eli vähintään 33 m/s ei ole keskituulena mitattu Suomessa koskaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskamittauksia on saatavilla vasta lyhyen aikaa, joten varsinaista ennätyslukemaa puuskille on hankala määrittää. Tunturien huipuilla olevissa mastoissa on mitattu silloin tällöin jopa yli 40 m/s keskituulen nopeuksia ja puuskissa noin 50 m/s.
Vuosittain myrskypäiviä on ollut Suomessa vuosina 1994-2014 keskimäärin 19. Luvut kuitenkin vaihtelevat suuresti eri vuosina. Myrskypäiväksi katsotaan päivä, jolloin ainakin yhdellä merisäähavaintoasemalla on mitattu kymmenen minuutin keskituulen nopeudeksi vähintään 21 m/s kolmen tunnin välein tehtävissä Synop-havainnoissa.
Tilastolähde: Ilmatieteen laitos
KATSO VIDEO: MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo myrskytuulista