Kaikkiaan seitsemän arabimaata katkaisi maanantaina diplomaattisuhteensa Qatarin kanssa. Ensin asiasta ilmoittivat Saudi-Arabia, Egypti, Bahrain sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Maat syyttävät Qataria terrorismin tukemisesta.
Myöhemmin joukkoon liittyivät medialähteiden mukaan Libya, Malediivit ja Jemen.
Qatarin hallinnon mukaan kyse on yrityksestä asettaa Qatar poliittisen holhouksen alaiseksi.
– Toimenpiteet ovat epäoikeutettuja ja perustuvat valheellisiin ja perusteettomiin väitteisiin, Qatarin ulkoministeriö sanoo lausunnossaan.
Ulkoministeriön mukaan suhteiden katkeaminen ei vaikuta qatarilaisten jokapäiväiseen elämään.
"Trumpin vierailu rohkaisi"
Saudi-Arabian mukaan päätöksen taustalla on halu suojella maata terrorismilta ja ääriliikkeiltä. Bahrain taas kertoo katkaisseensa suhteet, koska Qatar pyrkii horjuttamaan Bahrainin turvallisuutta ja vakautta puuttumalla sen asioihin.
Qatarin ja Saudi-Arabian tuoreen välirikon ajoitus liittyy Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viime kuun vierailuun Riadissa, arvioi vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa Trumpin Saudi-Arabiaa tukevat ja Irania vastustavat puheet luultavasti rohkaisivat saudijohtoa haastamaan Qatarin.
Persianlahden maiden keskinäisissä kiistoissa ei ole Mühlbergerin mukaan mitään uutta. Viimeksi vuonna 2014 Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain vetivät diplomaattinsa pois Qatarista. Hänen mukaansa kyse olisi jäsenvaltioiden keskinäisestä kilpailusta Persianlahden yhteistyöneuvostossa GCC:ssä.
Liikenteeseen rajoituksia
Tällä kertaa välirikko Persianlahden alueella on astetta vakavampi, koska siihen liittyy myös huomattava taloudellinen ulottuvuus, jos esimerkiksi Qatarin lentoyhtiö Qatar Airways toteuttaa aikeensa ja reitittää suurimman osan lennoistaan pois Saudi-Arabian ilmatilasta.
Useat Saudi-Arabian sekä Arabiemiraattien lentoyhtiöt ilmoittivat lopettavansa liikenteen Qatariin.
Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston SPA:n mukaan myös maiden välinen maaraja on päätetty sulkea. Myös Egypti, Bahrain ja Arabiemiraatit sanoivat maanantaina keskeyttävänsä kaiken meri- ja ilmaliikenteen Qatariin seuraavan vuorokauden aikana.
Kiista on myös huonoa ennakkomainosta Qatarin jalkapallon MM-kisoille vuonna 2022.
Yhdysvalloilla useita sotilastukikohtia Qatarissa
Yhdysvalloilla on Qatarissa sekä lento- että laivastotukikohta. Maassa on kaikkiaan noin 10 000 yhdysvaltalaissotilasta. Lisäksi Qatarissa on Yhdysvaltain Lähi-idän sotilastoimista vastaava esikunta.
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, ettei usko maiden kiristyneiden välien vaikuttavan terrorismin vastaiseen taisteluun alueella tai maailmanlaajuisesti.