Qatarin sanktiot pysyvät edelleen voimassa.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillersonin matka Persianlahdelle lähestyi loppuaan keskiviikkona, eikä ratkaisuehdotuksia tulehtuneeseen Qatar-tilanteeseen esitetty.
Tillerson suuntasi keskiviikkona Saudi-Arabiaan, missä hän tapasi muun muassa kuningas Salmanin ja Saudi-Arabian ulkoministerin sekä Qatarin vastaiseen liittoumaan kuuluvien Bahrainin, Egyptin ja Arabiemiraattien ulkoministerit.
Tapaamisesta poistuessaan Tillerson korosti Yhdysvaltojen ja sen pitkäaikaisen liittolaisen Saudi-Arabian yhteisiä etuja ja vahvaa kumppanuutta. Yhdysvalloilla on Persianlahden alueella paljon intressejä, sillä alueelta tulee viidesosa maailman öljyvarannoista. Qatarissa puolestaan on Yhdysvaltojen Lähi-idän suurin lentotukikohta ja noin 10 000 yhdysvaltalaissotilasta.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump antoi pian kriisin puhjettua tukensa Saudi-Arabian liittoumalle, mutta Yhdysvaltojen ulkoministeriö on ottanut neutraalimman kannan.
Tillerson on yrittänyt hakea tilanteeseen diplomaattista ratkaisua. Yhdysvaltain ulkoministeriö on varoittanut, että kriisi voi kestää kuukausia.
"Qatar reagoi Trumpin kehotukseen ensimmäisenä"
Qatarissa tiistaina vieraillessaan Tillerson kuvaili maan suhtautumista tilanteeseen järkeväksi. Yhdysvallat ja Qatar myös solmivat vierailun aikana sopimuksen taistelusta terrorismia vastaan.
Tillersonin mukaan Qatar oli näin ollen ensimmäinen maa, joka reagoi Trumpin kehotukseen lopettaa terrorismin rahoittaminen. Trump puhui aiheesta vieraillessaan Saudi-Arabiassa toukokuussa.
Tillersonin mukaan samanlaiset sopimukset voitaisiin tehdä myös muiden maiden kanssa, jotta neuvottelut kriisin päättymiseksi saataisiin etenemään.
Liittouman maat julkaisivat kuitenkin pian tiedotteen, jossa ne ilmoittivat, että Yhdysvaltojen ja Qatarin sopimus on riittämätön. Maiden mukaan Qatarin sanktiot pysyvät voimassa, kunnes Qatar hyväksyy sille asetetut vaatimukset.
Liittouman maat ovat aiemmin antaneet Qatarille 13 kohdan vaatimuslistan. Qataria vaaditaan muun muassa sulkemaan al-Jazeera-mediayhtiön ja supistamaan yhteyksiään Iraniin.
Kriisi alkoi, kun Saudi-Arabian johtaman liittouman maat katkaisivat yllättäen diplomaattisuhteet ja kaupankäynnin Qatariin viime kuussa. Ne syyttivät sitä terrorismin tukemisesta.