Syksyn ylioppilaskirjoitusten filosofian kokeessa ollut tehtävä herätti kummastusta. YTL kertoo, millaisiin tehtäviin ylioppilaaksi pyrkivien täytyy varautua.
Yhdessä syksyn filosofian yo-kokeen tehtävässä pyydettiin pohtimaan espanjalaisessa, 1920-luvulle sijoittuvassa tv-sarjassa nähtyä oikeudenkäyntiä, jossa tyttökoulun oppilas syyttää poikaystäväänsä seksuaalisesta väkivallasta.
Koko tehtävänanto kuuluu näin:
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Espanjalainen tv-sarja Toinen katse (La otra mirada) sijoittuu 1920-luvun Sevillaan ja kertoo elämästä tyttöjen sisäoppilaitoksessa. Sarjassa käsitellään useita naisten oikeuksiin ja yhteiskunnalliseen asemaan liittyviä kysymyksiä. Videokatkelmassa 4.A kuvataan oikeudenkäyntiä, jossa tyttökoulun oppilas syyttää poikaystäväänsä seksuaalisesta väkivallasta.
Pohdi, millaisia moraalisia velvollisuuksia videokatkelmassa 4.A esitettyyn tapahtumakulkuun liittyy.
Lukija järkyttyi, näin YTL vastaa
MTV Uutisten saamassa lukijapalautteessa tehtävää kuvaillaan edesvastuuttomaksi sekä traumaa triggeröiväksi ja järkyttäväksi, sillä tehtävän aihe liittyy seksuaalirikokseen. Lukijapalautteen mukaan ylioppilaskokeen tehtävä on "kevyttä raiskauskulttuurin normalisointia" ja filosofista kysymystä olisi hyvin voinut tarkastella muiden aiheiden kautta.
Ylioppilastutkintolautakunnan kanslian pääsihteeri Tiina Tähkä vieraili MTV Uutiset Livessä puhumassa siitä, millaisia aiheita ylioppilaskokeissa voidaan käsitellä ja miksi. Hän vastasi muun muassa kysymykseen siitä, oliko kyseinen filosofian kokeen tehtävä YTL:n näkökulmasta onnistunut.
– Tehtävä liittyy hyvin oleellisesti filosofian kakkoskurssin sisältöihin. Puhutaan etiikasta ja moraalisista velvollisuuksista. Tämän tyyppisiä aineistoja ja esimerkkejä käydään myös opetuksessa läpi, Tähkä aloitti.
– Filosofian jaos näkee, onko tehtävä onnistunut, kun se käy läpi vastauksia. Että kuinka hyvin kokelaat ovat päässeet näyttämään osaamistaan tässä tehtävässä, hän jatkaa.
"On todella valitettavaa"
Tähkän mukaan on valitettavaa, jos jollekin kirjoittajista on aiheutunut tehtävänannosta harmia.
– On todella valitettavaa, jos jollain kokelaalla on nousseet omat muistot tästä tehtävästä pintaan. Mutta tämän tyyppisiä aika vaikeita asioita käsitellään opetuksessa.
Tähkän mukaan tehtävänannossa on pyritty hienotunteisuuteen hankalasta aiheesta huolimatta.
– Keskiössä on todistajan toiminta – minkälaiset velvoitteet hänellä on – eikä itse väkivallanteko.
Tähkän mukaan YTL ei ole saanut palautetta kyseisestä tehtävästä. Sen sijaan palautetta on tullut sen suhteen, että koetta on pidetty yleisesti tasapainoisena. YTL:n palautekysely kokeesta on edelleen auki.
Koko haastattelun voi katsoa artikkelin yltä. MTV Uutiset Liven studiossa puhuttiin muun muassa siitä, millaisiin aiheisiin kirjoittajien täytyy ylipäätään varautua vastaamaan ylioppilaskokeisiin valmistautuessaan.
Katso koko mielenkiintoinen keskustelu MTV Uutiset Livessä alapuolelta:
9:05