Lukiolaisten Liitto jyrähtää: Ministeri Honkonen poistaisi ylioppilaskokeet, liitto ei – näin osapuolet perustelevat näkemyksiään

2:40img
Katso videolta, miten ministeri Petri Honkonen perustelee ehdotustaan ylioppilaskirjoituksista luopumisesta.
Julkaistu 29.09.2022 11:39

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Ministeri Petri Honkonen (kesk.) esitti MTV Uutisten haastattelussa, että ylioppilaskirjoituksista tulisi luopua. Lukiolaisten Liitto on eri mieltä. 

Lukiolaisten liitto on ehdottomasti sitä mieltä, että ylioppilaskirjoituksista ei tulisi luopua. 

– Liitto vastustaa esitystä jyrkästi, tiedotteessa todetaan yksiselitteisesti. 

Korkeakouluista vastaava ministeri Petri Honkonen totesi eilen keskiviikkona MTV Uutisille, että "vanhasta jäänteestä" eli ylioppilaskirjoitusjärjestelmästä tulisi luopua.

Lue lisää: Korkeakouluista vastaava ministeri reagoi nuorten pahoinvointiin radikaalilla ehdotuksella: "Ylioppilaskirjoitukset pitää lopettaa"

Hän perustelee esitystään sillä, että nykyinen järjestelmä ja korkeakoulujen pääsykoevalinnat ovat lisänneet nuorten paineita. Honkosen mukaan on kohtuutonta, että 15–16-vuotias nuori joutuu päättämään, mikä tästä ”tulee isona”.

– Uudistaisin lukiota voimakkaasti esimerkiksi luopumalla kokonaan ylioppilaskirjoituksista ja keskittymällä lukion sisältöihin, yleissivistävyyteen ja pois tästä ahtaaksi ajavasta ylioppilaskirjoitusmenettelystä, joka on aikanaan ollut ihan perusteltu, mutta mielestäni se lukiopedagogiikkaa rajoittaa aivan liikaa, ministeri totesi MTV Uutisille.

Esitys laittaisi toteutuessaan lukiolaiset eriarvoiseen asemaan

Tiedotteessaan Lukiolaisten Liitto katsoo, että ylioppilaskirjoituksista luopuminen ei ratkaisisi ministeri Honkosen esille tuomia ongelmia.

Päinvastoin – se siirtäisi osaamisen testaamisvastuun ylioppilastutkintolautakunnalta korkeakouluille, jolloin paine siirtyisi vaihtoehtoisesti pääsykokeisiin. 

Liiton arvion mukaan uudistus laittaisi oppilaat ja opiskelijat eriarvoiseen asemaan toisiinsa nähden. 

– Lukio on opiskelijalle maksuton, mutta kirjoitusten poistaminen suosisi heitä, joilla on varaa maksullisiin pääsykoevalmennuskursseihin, puheenjohtaja Lukas Virtala perustelee liiton näkemystä.

Myös medialla ja yhteiskunnalla on vastuunsa

Virtalan mukaan ylioppilaskirjoituksista ja korkeakoulujen opiskelijavalinnoista liikkuu virheellistä tietoa, myös mediassa. Hän sysääkin vastuuta nuorten kokemista menestyspaineista myös median ja yhteiskunnan vastuulle. 

– Ongelmana on median ja yhteiskunnan luomat paineet kirjoitusten merkityksestä.

– Ylioppilaskirjoitukset eivät ole maailman merkittävin asia. Se pitäisi kertoa myös nuorille eikä luoda harhakuvia siitä, että ilman kirjoitusmenestystä ei voi päästä opiskelemaan, Virtala kirjoittaa Twitter-tilillään. 

Jos tviittiketju ei näy, voit katsoa sen täältä

Apua nuorten pahoinvointiin löydettävä muualta

Keskustelu ylioppilaskirjoituksen poistosta kävi ilmi, kun MTV Uutiset keskusteli tiede- ja kulttuuriministerinä toimivan Honkosen kanssa nuorten pahoinvoinnista. MTV Uutiset kertoi eilen, että tyttöjen ja nuorten naisten masennuslääkkeiden käyttäjien määrä on hurjassa kasvussa.

Asia selviää MTV Uutisten läpikäymistä potilastilastoista. Asiantuntijat löytävät huolestuttavalle ilmiölle useita syitä.

Yksi selittävä tekijä nuorten tyttöjen ja naisten pahoinvoinnin taustalla on koulusta aiheutuvat paineet. 

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja kokeekin, että nuorten mielenterveysongelmiin tulee muuttua muilla keinoilla – ei poistamalla ylioppilaskirjoituksia. 

Liitto peräänkuuluttaa ennaltaehkäiseviä keinoja sekä riittäviä resursseja, joilla taataan oppilaille ja opiskelijoille laadukkaat palvelut.

2:11img

MTV:n läpikäymät potilastilastot osoittavat hurjan kasvun tyttöjen ja naisten masennuslääkkeiden käyttäjissä

Tuoreimmat aiheesta

Ylioppilaskokeet