Selittääkö vanha miljoonanosto Aarnion varallisuuden?

aarnio40a
Vuonna 2002 liikemiehen vaimo nosti miehensä tililtä muutama päivä ennen tämän kuolemaa 1,2 miljoonaa euroa. Rahat jäivät tuolloin kateisiin. Rahat oli saatu osakkeita myymällä.
Julkaistu 22.10.2015 15:08

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Jari Aarnion selitystä varallisuudelleen ei vielä kuultu, mutta viitteitä siitä saatiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Salissa kuultiin aamupäivällä 46-vuotiasta entistä virolaispoliisia, jolta Aarnion asianajaja kysyi Aarnion varallisuudesta ja mitä virolainen tietää kuolleesta suomalaisesta liikemiehestä.

Kysymysten ja vastausten perusteella Aarnion selittämätön varallisuus nivoutuisi nimenomaan liikemieheen.

Virolaisen mukaan Aarnio oli sijoittanut rahojaan nyt jo kuolleen liikemiehen bisneksiin ja saanut niitä takaisin juuri ennen liikemiehen kuolemaa.

Aarnio ei itse vielä halunnut avata varallisuutensa karttumista. Aarnio on kuitenkin myöntänyt aiemmin oikeudenkäynnissä, että hänellä on ollut käytössään noin 400000 euroa ns. ylimääräistä käteistä.

Lue lisää:

Entinen virolaispoliisi: Aarnion rahoihin liittyy kuollut suomalainen liikemies

Laajasta esitutkinta-aineistosta selviää, että kyseisellä liikemiehellä oli yhteys Aarnio-jutun liikkeelle laittaneeseen prostituoitu ”Saaraan”.

Saara kuvasi kuulustelussa olleensa liikemiehen rakastajatar yli kymmenen vuotta. Saara kertoi liikemiehen elättäneen häntä ja antaneen rahaa. Saaran mukaan miehen omaisuus oli 1990-luvulla kymmeniä miljoonia markkoja.

Esitutkinta-aineistosta paljastuu myös erikoinen miljoonanosto vajaa viikko ennen liikemiehen kuolemaa.

Veropetosjuttu

Helsinkiläinen liikemies oli kuollessaan 62-vuotias. Hän oli rikastunut elektroniikka-alalla ja teki kiinteistöbisnestä myös Suomen ulkopuolella.

Parantumattomasti sairas mies kuoli marraskuussa 2002 sairaalassa. Miehen henkinen kunto oli hyvä kuolemaan saakka.

Liikemiehen leskeä epäiltiin miljoonanoston osalta veropetoksesta, koska kyseisiä varoja ei ilmoitettu kuolinpesän omaisuudeksi.

Leski kertoi vanhassa kuulusteluissa, että mies antoi vajaa viikkoa ennen kuolemaansa toimeksiannon myydä osakkeita ja sen jälkeen leski haki valtakirjalla Itäkeskuksessa sijaitsevasta konttorista 1180000 euroa käteistä rahaa.

Pankista varmistettiin noston laillisuus vielä puhelinsoitolla miehelle, joka antoi siihen luvan. 

Leski vei rahat pankista sairaalaan Valintatalon muovikassissa, joka oli laitettu Marimekon kangaskassin sisään.

Hän antoi rahat miehelleen. Leski ei tiennyt mitä 1,2 miljoonalle tapahtui sen jälkeen.

Vieraita sairaalassa

Nainen kävi sairaalassa joka päivä, muttei enää nähnyt rahoja.

Sairaalan asiakirjojen mukaan miehellä kävi vieraita, mutta henkilöllisyyksiä ei kirjattu mihinkään.  Aikanaan todettiin, että ilmeisesti vieraita jäi myös kokonaan kirjaamatta. (Kuvassa oikeudenkäyntiaineistoa aiheesta)

Aarnio40b

Liikemies kuoli 19.11.2002.

Naiselta kysyttiin kuulustelussa miksi hän ei selvittänyt rahojen kohtaloa.

- Oletin lähinnä, että hän toimi niin kuin toimi ja hänellä on ollut omat syynsä siihen. En halunnut muuta kuin elää rauhassa. En halunnut muutenkaan selvittää hänen toisen puolen elämän kytköksiä.

Vanhassa tutkinnassa yritettiin selvittää mihin rahat päätyivät, mutta tuloksetta.

Miljoonanostoon liittyvää juttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa aikanaan 2009. Lesken syyte törkeästä veropetoksesta hylättiin. Oikeus piti lesken kertomusta liikemiehen elämäntyyliin nähden uskottavana.

Aarnio marraskuussa

Jari Aarnio on määrä kuulla oikeudessa marraskuun alussa, jolloin hän kertomansa mukaan selostaa varallisuutensa karttumista. Toistaiseksi hän on vain ilmoittanut saaneensa varallisuutta ennen vuotta 2003.

Esitutkinnassa hän ei halunnut vastata liikemiestä koskeviin kysymyksiin.

- Nimi kuulostaa tutulta, Aarnio sanoi.

Esitutkinnasta ilmenee, että liikemiehen testamentti oli tehty pari päivää ennen hänen kuolemaansa. Prostituoitu Saara kertoi nähneensä tämän testamentin Aarniolla.

Mahdollinen vuonna 2002 tapahtunut veropetos Aarnion osalta olisi jo vanhentunut. 

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio