Perustuslakivaliokunnan lausunto eduskunnan tiedonsaantioikeudesta on valmistunut, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoo.
Lausunto toimitetaan nyt valtioneuvostolle, ja Ojala-Niemelä toivoo sen ohjaavan ministeriöitä jatkossa siinä, miten eduskunnalle toimitetaan sen pyytämiä ja tarvitsemia tietoja päätöksenteon tueksi.
– Tietysti lähdetään siitä, että parlamentaarinen järjestelmä edellyttää sitä, että eduskunta saa päätöksentekoonsa kaiken tarvitsemansa tiedon toteuttaakseen tehtäväänsä lainsäätäjänä ja myös budjettivallan käyttäjänä, Ojala-Niemelä sanoo STT:lle.
Valiokunta päätti huhtikuussa ottaa käsittelyyn valtioneuvoston ja eduskunnan väliset tiedonkulkuongelmat. Ongelmia on Ojala-Niemelän mukaan havaittu useamman vaalikauden aikana, ja ne ovat olleet selkeimpiä salassa pidettävien ja EU-asioiden suhteen.
Keväällä ongelmia oli poikkeusolojen sääntelyn osalta. Myös kireät aikataulut ovat hänen mukaansa riski hyvälle lainsäädännölle ja tietojensaantioikeuksien toteutumiselle.
Esimerkiksi lakivaliokunta toi Ojala-Niemelän mukaan esille tapauksen, jossa EU-asiaa käsittelevä valtioneuvoston kirjelmä oli toimitettu eduskunnalle puolitoista vuotta asetusehdotuksen antamisen jälkeen.
– Jos näin suuri viive tulee, asia voi unionissa edetä päätöksenteossa niin pitkälle, että siihen ei tosiasiallisesti ole enää mahdollisuutta vaikuttaa, hän sanoo.
Eri valiokuntien vastaukset olivat kuulemma kirjavia: osa valiokunnista koki kaiken sujuneen hyvin, mutta osassa valiokunnista havaittiin ongelmia. Muun muassa puolustusvaliokunta, hallintovaliokunta ja talousvaliokunta esittivät tiedonsaannista kritiikkiä.