Suomalaiset pelkäävät onnettomuuteen joutumista aiempaa vähemmän. Asia selviää Pelastusopiston tekemästä selvityksestä, jossa tutkittiin kansalaisten tietoja ja mielipiteitä pelastustoimesta.
Selvitys tehdään kolmen vuoden välein, ja edellisellä kerralla erilaisten onnettomuuksien todennäköisyyttä pidettiin suurempana.
Todennäköisimpinä onnettomuuksina pidettiin edelleen liikenneonnettomuutta ja kotona tapahtuvaa tapaturmaa. Molempia piti todennäköisenä tai jossain määrin todennäköisenä omalle kohdalleen 48 prosenttia vastaajista. Näiden onnettomuuksien pelko on laskenut lähelle ennätysalhaista tasoa.
Naiset pitävät liikenneonnettomuuteen joutumista todennäköisempänä kuin miehet. Tämä pätee etenkin alle 35-vuotiaisiin naisiin, joista 64 prosenttia uskoi joutuvansa liikenneonnettomuuteen.
Kyselystä selvisi myös, että suomalaiset luottavat vahvasti pelastustoimeen ja pitävät sen toimintaa tehokkaana ja ammattitaitoisena. Toimintaa pidetään tehokkaana erityisesti niissä onnettomuuksissa, joita pelastustoimi hoitaa eniten, eli liikenneonnettomuuksissa ja tulipaloissa. Negatiiviset mielikuvat pelastustoimen toiminnasta ovat vähentyneet kolmen vuoden takaisesta.
Selvityksestä ilmeni, että lähes kaikkien suomalaisten kotona on palovaroitin. Vastaajista 97 prosenttia myös osasi sanoa hätänumeron olevan 112. Hätätilanteiden toimintamalleissa sen sijaan ilmeni parantamisen varaa. Esimerkiksi tulipalon sattuessa vain reilu puolet vastaajista pelastaisi vaarassa olevia ja varoittaisi muita.
Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin noin tuhatta ihmistä.