Ulkoministeriön selvitysryhmän muistio kertoo, että suurlähettiläs Jari Vilénin epäasiallinen käytös aiheutti Ottawan suurlähetystön työyhteisössä vakavia ongelmia.
STT:n hankkimassa muistiossa todetaan, että kokemuksia tästä on suurella osalla Suomesta lähetetystä ja Kanadassa palkatusta henkilöstöstä.
Jari Vilén aloitti Ottawassa viime vuoden syyskuussa. Selvityksen mukaan keskusteluyhteys Vilénin ja useiden työntekijöiden välillä on jännittynyt. Vilénin kaudella on selvityksen mukaan lisätty edustuston toimintaa voimakkaasti. Selvitysryhmän mukaan suurlähettiläällä on siihen työantajan direktio-oikeus, mutta kysymyksiä on noussut siitä, miten töiden lisäämisen vaikutuksia on johdettu.
Lue myös: Ulkoministeriö teki rikosilmoituksen Suomen Ottawan-suurlähetystön asiasta – ”Medialle vuodettu salassa pidettäviä tietoja”
– Epäasialliseen käytökseen liittyvät ilmoitukset eivät selvitysryhmän mielestä johdu edustuston toiminnan muuttamisesta, vaan niissä on kysymys päällikön toimintatavasta ja käyttäytymisestä, todetaan selvityksessä.
Kiistäminen ei uskottavaa
Vilénin tapana oli selvityksen mukaan kosketella työntekijöitä ja vitsailla ja kommentoida tavalla, joka koettiin seksuaalisesti värittyneenä tai syrjivänä.
– Kuvausten mukaan päälliköllä (Vilénillä) on ollut tapana koskettaa naispuolisia henkilöitä useimmin vyötäröltä tai hartioiden alueelle esimerkiksi keskustelun avaamisena tai muussa vastaavassa tilanteessa. Tämä on tapahtunut lähestyen henkilöä takaa tai sivusta niin, että henkilö ei voi siihen varautua, selvitys kuvailee.
Vilénin käytöstä kuvanneet henkilöt kertoivat oppineensa varomaan ja väistämään näitä tilanteita. Koskettelu on sitä kokeneiden ja nähneiden mukaan kohdistunut vain naispuolisiin henkilöihin. Tapauksia on kuvausten mukaan ollut niin usein, että se on herättänyt huomiota.
Lue myös: Vilén: Tulen ottamaan tapahtuneesta opiksi
Selvityksen mukaan Vilén on kiistänyt seksuaalisesti epäasiallisen käytöksen tai häirinnän, vaikka hänen käytöksestään on useiden silminnäkijöiden yhdenmukaiset kertomukset.
– Kiistäminen ei ole selvitysryhmän näkemyksen mukaan uskottavaa, varsinkaan koska hän ei myönnä yhdessäkään tilanteessa kosketelleensa ketään, vaikka uskottavien kuvauksia mukaan koskettelua on tapahtunut useissa yhteyksissä, selvitys toteaa.