Tiettävästi valtakunnan ensimmäinen "setäkuiskaaja" Jenni Karjalainen haluaa valaa naisiin itseluottamusta ja opettaa käsittelemään erilaisia ihmisiä työelämässä.
Insinööriliiton johtava asiantuntija Jenni Karjalainen, 36, huomasi pari vuotta sitten, että hän osaa käsitellä hyvin työelämän "setämiehiä", noita työelämän yleensä vanhempia herroja, joiden kanssa ei välttämättä ollut maailman helpoin tulla toimeen.
Hiljattain Karjalaisen ystävä kutsui häntä "setäkuiskaajaksi", kun he yhdessä pohtivat työelämässä vastaan tullutta kinkkistä tilannetta, johon Karjalaisella oli tarjota kannustusta.
Karjalainen alkoikin miettimään tarkemmin, miten työelämän hankalampia tyyppejä tulisikaan käsitellä. Syntyi ajatus "setäkuiskaamisesta".
– Setä ei saa haistaa pelkoa, halveksuntaa tai vedätystä, heitä pitäisi kohdella kuten ihan tavallisia ihmisiä, pelkäämättä, suoraan, selkeästi ja kunnioittaen. Se ei poikkea mitenkään tavallisesta, hyvästä ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, mutta selkeästi tälle setäkuiskaamiselle on nyt suurta kysyntää, Karjalainen kertoo MTV Lifestylelle.
Ajatus jalostui työpajaksi
Vitsikkään otsikon alla on kuitenkin perustavanlaatuisia kysymyksiä työelämästä. Karjalainen oli jo aiemmin huomannut, että monet naiset vähättelivät ja aliarvoivat omia kykyjään, ja varoivat ja säikkyivät työelämän korkeassa asemassa olevia, jotka tyypillisesti olivat juuri näitä setämiehiä.
– Jokainen nainen ainakin näkee, että tasa-arvosta ollaan vielä kaukana. Suurin osa työpaikkojen rakenteista on tiedostamattomia. Enkä minä mitenkään syyllistä siitä miehiä, minun kokemukseni mukaan miehet eivät vain näe sitä. Heillä ei ole sellaista seinää vastassa, Karjalainen selittää.
Vuoden vaihteessa syntyikin vähän "selvin päin ja läpällä" -tyyppinen ajatus setämieskuiskaamisen työpajasta. Karjalainen jakoi ajatuksensa suosittuun Facebook-ryhmään, jossa idea otti heti tuulta alleen ja kymmenessä minuutissa kaikki työpajan 30 paikkaa olivat täynnä.
"Naiset ovat turhautuneita"
Karjalaisen mukaan työelämässä voi edelleen huomata tyypillisiä stereotypioita siitä, kuinka miehet ovat tehokkaita ja naiset ehkä stressaavat enemmän ja menevät tunteella.
– Uskon, että työpajan suosio johtuu siitä, että niin moni muukin on huomannut ja kokenut näitä, että viereisestä toimistosta ylennettiin tuo mies, koska se on niin hyvä kaveri eikä kukaan ole nähnyt sen hermostuvan mistään. Edelleen nämä rakenteet ja tiedostamattomat asenteet jylläävät, ja naiset ovat siihen niin turhautuneita.
Jenni Karjalainen saa kohdata myös työssään monenlaisia ihmisiä. Kuvassa vasemmalla Bill Clintonin entinen neuvonantaja Will Marshall ja etualalla on Ruotsin elinkeinoministeri Mikael Damberg.
Tarkoituksena helpompi kommunikaatio
Karjalainen kertoo, että Insinööriliitossa miehet ovat olleet setäkuiskaajan omasta projektista aivan innoissaan, ja Ouluun jäsenille puhumaan menossa olevaa Karjalaista pyydettiin vaihtamaan aihe yhteiskuntavaikuttamisesta ja liiton tavoitteista setäkuiskaamiseen. Pyyntö tuli juurikin setä-iässä olevalta mieheltä.
– Se on ihan mahtavaa, Karjalainen kertoo innoissaan.
Pääasiassa palaute on ollut positiivista, mutta kritiikkiäkin on tullut. Karjalainen kuitenkin korostaa, ettei tarkoitus ole luoda vastakkainasettelua.
– Pointti on se, että oppisimme olemaan ihmisiksi kaikenlaisten ihmisten kanssa ja ja oppisimme arvostamaan toisiamme ja kohtelemaan toisiamme ihmisinä, Karjalainen kertoo.
Tärkeä ja fiksu setämies
Ensimmäinen työpaja järjestetään helmikuun loppupuolella ja se keskittyy nimenomaan setämiesten kanssa kommunikointiin. Huumorin kautta pyritään pureutumaan ihan oikeisiin työelämän ongelmiin.
Millaisia kuiskattavat setämiehet sitten ovat? Karjalainen kertoo eritelleensä useita keskeisiä, erilaisia tyyppejä, joita täytyy lähestyä hiukan eri strategioin. Setäkuiskaaja kuitenkin muistuttaa, etteivät hahmot välttämättä ole sukupuolisidonnaisia.
– Yksi perustyyppi on tällainen tärkeässä asemassa oleva, mutta yleensä aika fiksu setämies. Heille toimii, että lähestyy nimenomaan suoraan ja selkäesti, tunnustaa ja tunnistaa, että on merkittävässä asemassa oleva tyyppi, mutta pokkuroimaan tai mielistelemään ei pidä jäädä.
– Olen huomannut, että nämä setämiehet ovat usein todella ilahtuneita siitä, että joku juttelee heille ihan kuin he olisivat tavallisia ihmisiä eikä varoen ja laskelmoiden.
Ei ole vielä kaikkia vastauksia
Karjalainen kertoo, että toinen yleinen setämiestyyppi on mahtaileva setämies, joka ei välttämättä ole niin tärkeässä asemassa kuin toivoisi olevansa ja syvällä sisimmässään tietää sen itsekin.
– Näihin toimii tällainen "ego rubbing", samanlainen lähestymistapa kuin käytetään esimerkiksi joskus ulkopolitiikassa. Uskon, että tällaisella mahtailevalla tyypillä on se epävarmuus jossain syvällä sisimmässään, niin hänelle tulee turvallisempi olo siitä, kun kehutaan, lähestytään vähän jopa mielistellen. Silloin heidän käsittelynsä usein helpottuu.
"Eivät ne asiat mihinkään katoa"
Työpajassa Karjalainen toivoo myös oppivansa itse setämiehistä. Yksi setätyyppi, jonka käsittelyyn myös Karjalainen toivoo apua, on niin kutsuttu "lapassetänen". Tyyppi, josta ei saa mitään otetta ja josta kukaan ei oikein tiedä, mitä hän on saanut aikaiseksi.
Setäkuiskaamisen jatkoa Karjalainen ei vielä osaa arvioida. Järjesteillä on kevääksi kollegan kanssa ainakin verkkoseminaari Facebook-ryhmään aiheesta.
– Ei tämä niin pitkään tämän otsikon alla tule kantamaan, mutta eivät ne asiat mihinkään katoa, kuten miten me käyttäydymme työelämässä, miten naiset voivat edistää omaa uraansa, mutta myös perusarkeansa ja saada itsensä paremmin näkyviin ja kuuluviin, ja ottaa sen tilan, joka tekijälle kuuluu sukupuolesta riippumatta, Karjalainen sanoo.
Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomien Nyt-liite.
***
25:18