Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti joukkojen lähettämisen Kabulin lentoasemalle

Kabulin lentokenttä täynnä maasta pois pyrkiviä ihmisiä.
Kabulin lentokenttä täyttyi maasta pois pyrkivistä ihmisistä Talebanin saapumisen jälkeen. / AFP / Lehtikuva
Julkaistu 20.08.2021 10:36(Päivitetty 20.08.2021 18:44)
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Eduskunta kokoontuu tänään täysistuntoon päättämään Puolustusvoimien sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin.

MTV Uutiset lähettää eduskuntakeskustelun suorana tässä artikkelissa ja MTV Uutiset Livessä. Alla pääkohdat keskustelusta.

18.42: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt Puolustusvoimien joukkojen lähettämisen Kabulin lentokentän alueelle. Asia käsiteltiin ylimääräisessä valtioneuvoston yleisistunnossa, jota seurasi presidentin esittely.

17.00:  Eduskunta on hyväksynyt suomalaisten sotilaiden lähettämisen Afganistaniin tukemaan evakuointioperaatiota lentokentällä. Jo aiemmin Suomi on lähettänyt paikalle kaksi virkamiestä avustamaan oepraatiossa.

Eduskunnan kuuleminen on nyt päättynyt. Seuraavaksi Sauli Niinistö päättää sotilaiden lähettämisestä. Tänään pidetään ylimääräinen tasavallan presidentin esittely sekä valtioneuvoston yleisistunto. Presidentin esittelyn on määrä alkaa hieman kuuden jälkeen.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa käytetään kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevaa lakia.

16.00: Eduskunta kokoontuu hetken kuluttua täysistuntoon päättämään joukkojen lähettämisestä. Voit seurata tapahtumia tämän artikkelin videoikkunan kautta.

13.55: Keskustelu on päättynyt, päättää puhemies Antti Rinne. Asia lähetetään tästä ulkoasiainvaliokuntaan.

13.50: Monessa puheenvuorossa korostetaan asian kiireellisyyttä. Heti lentokentän ulkopuolella on talebanien tiesulkuja, muistuttaa ulkoministeri Haavisto.

13.31 Osa kansanedustajista on esittänyt huolensa lähtevien sotilaiden vakuutusturvasta.

Afganistaniin lähtevään sotilashenkilöstöön sovelletaan Haaviston mukaan tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä annettua lakia.

Vakuutusturva kattaa varsinaisen toiminnan lisäksi mahdollisen koulutuksen ja harjoituksen.

13.27 Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) on huolissaan sotilaiden voimankäyttöoikeuksien riittävyydestä.

– Voimankäyttöoikeuksien pitää olla tarpeeksi selvät ja tarpeeksi laaja-alaiset, jotta joukko voi suojella suojeltavia ihmisiä mutta ennen kaikkea itseään.

13.21: Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) mielestä pitäisi huomioida enemmän, onko Suomen kansalainen edistänyt pulaan joutumistaan esimerkiksi lähtemällä lomalle Afganistaniin, vaikka henkilö olisi aiemmin saanut turvapaikan Suomesta.

– Tuleeko turvapaikkajärjestelmää hyväksi käyttäneiden henkilöiden pelastusoperaatioista yleinen käytäntö? Halla-aho kysyy.

13.08: Vielä on epäselvää kuuluvatko suomalaissotilaat Puolustusvoimien kantahenkilökunnan vakuutusturvan vai kriisinhallinnan vakuutusturvan piiriin.

– Tehtävä on vaativa ja riskit ovat korkeat. Pitää seurata joutuvatko suomalaiset sotilaat turvautumaan aseisiin, ampumaan, ja toisaalta mitä heihin tullaan kohdistumaan, sanoo Heinonen.

Tällaisessa tilanteessa ei Heinosen mukaan jatkossa tulisi tarvita eduskunnan apua.

– Kansainvälisen avun antamisen ja antamisen lain viidettä pykälää tulisi arvioida uudelleen, jotta päätökset saataisiin syntymään nopeammin.

13.04: Ulkoasiavaliokuntaan kuuluva kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen sanoo, että Yhdysvalloilla on oma operaationsa omalla aikataululla. Suomella on aikaa toimia Kabulissa noin viikko.

12.55: Kansanedustaja Essayah nostaa uudestaan esille monien muidenkin kansanedustajien esittämän kysymyksen, olisiko tarpeen muuttaa käytettyä lakia kansainvälisen avun antamisesta ja pyytämisestä niin, että päätöksenteko ja avun tarjoaminen olisi tulevaisuudessa vastaavissa tilanteissa nopeampaa.

12.51: Kansanedustaja Ano Turtiainen kysyy onko Afganistanilla tarkoitus kääntää huomio pois koronakriisistä tai "väestönvaihdoksesta". Eduskunnan puhemies Antti Rinne (sd.) pyytää Turtiaista pysymään asiassa.

12.43: Haaviston mukaan Suomi toimii operaatiossa omavaraisesti ja Pohjoismaisen yhteistyön kautta käytössä on myös muun muassa kenttäsairaala. Lähtevä joukko on vapaaehtoisesti lähtevä, Puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluva joukko sotilaita.

12.42: Kun lasketaan alihankkijan kautta Suomelle työskennelleet, journalistit ja kaikki muut Suomen auttajat, pelastettavia olisi Haaviston mukaan lähemmäs tuhat.

12.29: Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi edustaja Essayahin kysymykseen siitä, miksei Eurooppa-neuvoston kanssa ole kokoustettu Afganistanin tilanteesta.

– Olen milloin tahansa valmis osallistumaan Eurooppa-neuvoston kokoukseen, mikäli kutsu tällaiseen kokoukseen tulee, Marin sanoo.

12.28: Puolustusvoimien ja puolustusministerin kanssa on Haaviston mukaan käyty keskustelua ja on todettu, että eduskunnan keskustelu ei viivästytä operaation aloitusta.

12.27: Virka-apulaki ja sotilaallisen kriisinhallinnan lain hyödyntäminen eivät tulleet tässä tilanteessa kysymykseen, kertoo ulkoministeri Haavisto.

12.24: Ulkoasiavaliokunnassa on vahva yksimielisyys siitä, että joukkoja tulee lähettää, kertoo kansanedustaja ja valiokunnan jäsen Matti Vanhanen (kesk.).

12.19: Mihin tarvitaan EU:n nopean toiminnan joukkoja, kun niitä ei ole tässä tilanteessa voitu käyttää?, kysyy kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

12.14: Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) sanoo, että on toivottavaa, ettei tämän kaltaisiin operaatioihin tarvitsisi osallistua.

– On hyväkin, ettei suomalaisia voi kevein perustein minnekään lähettää, Kulmuni sanoo.

12.11: Siirrytään debattiin. Edustajat, jotka haluavat pitää puheenvuoron, nousevat seisomaan. Edustaja Mika Niikko (ps.) aloittaa.

12.10: Haaviston mukaan Kabulin lentokentän aluetta voidaan pitää kohtalaisen turvallisena. Mahdollisuus eskaloitumiseen on kuitenkin olemassa, Haavisto kertoo.

Alueella olevat kansainväliset joukot ovat joutuneet käyttää aseitaan muutamassa tapauksessa. Voimankäyttöä ei voida sulkea pois suomalaistenkaan sotilaiden osalta.

12.06: Haavisto: Evakuoinnit ovat jatkuneet pitkin yötä ja turvaan on saatu 49 Suomen oleskeluluvan haltijaa taikka Suomen suurlähetystössä työskennellyttä afgaanitaustaista henkilöä.

Evakuoitavien henkilöiden kerääminen lentokentälle ja koneisiin yhtäaikaisesti on haastavaa. Avustettavilla on vielä ollut pääsy kentän tuntumaan. Haaviston mukaan on riski, että tämä ei tule jatkumaan.

12.03: Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan avun tarve Afganistanissa on suurempi kuin koskaan. 

12.02: Eduskunnan täysistunto alkaa.

11.43: Lindtman sanoo, että sotilaiden lähettämiseen käytettävää lakipykälää ei suunniteltu alun perin aivan tällaisiin tilanteisiin.

– Kun tätä lakipykälää on tehty, mielessä oli ehkä toisenlaiset tilanteet.

Lindtmanin mukaan puolustusvaliokunnassa vallitsee yhteisymmärrys siitä, että operaatio voidaan toteuttaa.

Lain valmistelussa mukana olleen kokoomuksen kansanedustajan Timo Heinosen mielestä istunnon isoin ongelma on se, että toinen valtio ei ole pyytänyt Suomelta apua.

– Laki on vähän laajasti tulkiten tässä otettu käyttöön. Meidän pitää ehkä tämän jälkeen pohtia, mikä on se lainsäädäntö, jonka puitteissa tämän tyyppisissä tilanteissa voitaisiin toimia. Tämä ei ole ihan oikea laki, mitä tässä käytetään, Heinonen sanoo.

– Nyt koeponnistetaan, mihin asti pitää venyä ja vanua. Nyt pitää kysyä, mistä se pyyntö [lähettää sotilaat] on tullut. Selonteossahan on maininta pyynnöistä. Tähän varmaan saadaan tarkennuksia ministeriltä, sanoo puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen.

11.36: Suomalaissotilaiden lähettämisessä Afganistaniin käytetään ensimmäistä kertaa kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevaa lakia. Laki edellyttää valtioneuvoston selontekoa eduskunnalle sekä eduskunnan päätöstä.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan asian käsittely on erittäin kiireinen.

– Eduskunta ensimmäisessä täysistunnossa käy lähetekeskustelun, tämän jälkeen ulkoasiavaliokunta tekee mietinnön ja sitten iltapäivällä eduskunta toivottavasti mahdollisimman nopeassa aikataulussa tekee päätöksen, jonka jälkeen vielä presidentille esittelyn jälkeen joukot lähtevät.

Lindtmanin mukaan sotilaiden lähettämisessä puhutaan tunneista.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkaisen (ps.) mukaan perussuomalaisten tekevät vielä muutamia tarkentavia kysymyksiä ministerille.

– Aikaikkuna on kuitenkin niin tiukka, että nyt on toimittava, jos meinaa toimia.

Miksi suomalaissotilaat halutaan Afganistaniin?

Sotilaiden tehtävä on suojata maassa olevia suomalaisia työntekijöitä ja mahdollisuuksien mukaan auttaa tehtävissä evakuoinneissa maan pääkaupungissa Kabulissa.

Kabulin lentokentällä tuhannet afganistanilaiset ja esimerkiksi suurlähetystöjen työntekijät tekevät lähtöä äärijärjestö Talebanin noustua valtaan.

Lue myös: Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Afganistaniin – puolustusministeri Kaikkonen kertoo tehtävän riskeistä: "Ei näissä olosuhteissa helppoa"

Lentokentällä alkuviikosta syntyneessä kaaoksessa kuoli mediatietojen mukaan useita ihmisiä. Tällä hetkellä tilanne on vakaa.

Eduskunnan kokoukseen osallistuu korkeintaan koronasuositusten mukainen määrä kansanedustajia eli 74.

Jos eduskunta hyväksyy sotilaiden lähettämisen, eduskunta pitää toisen istunnon iltapäivällä.

Taleban ei uhkaa suomalaisia

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kertoi MTV:lle torstaina, että Suomen Afganistaniin lähettämiin sotilaisiin ei kohdistu nykytietojen valossa kohtuutonta riskiä Kabulissa.

Tehtävässä käytetään Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa eli ammattisotilaita. 

– Taleban ei suoranaisesti tätä joukkoa tämän hetken tietojen mukaan uhkaa ja siinä mielessä riskin ei pitäisi olla kohtuuton. Mutta kun tiedetään mikä tilanne tuolla Kabulissa kaiken kaikkiaan on niin täytyy sekin myöntää, että ei se täysin riskitöntä touhua ole, Kaikkonen kommentoi Kymmenen uutisissa torstai-iltana.

Lue myös: Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Afganistaniin – puolustusministeri Kaikkonen kertoo tehtävän riskeistä: "Ei näissä olosuhteissa helppoa"

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan