"Käännytyslaiksi" kutsuttu poikkeuslaki on hyväksytty Suomen eduskunnassa.
Suomen eduskunta on hyväksynyt "käännytyslain" äänin 167–31.MTV
16.11: Vihreiden Harjanne: Olen pettynyt kolmeen asiaan
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne toteaa olevansa "tietysti pettynyt" äänestystulokseen.
– Mutta en ole yllättynyt, äänestys meni, kuten oli ennakoitu, Harjanne toteaa.
– Olen pettynyt kolmeen asiaan. Siihen, että en ole ollenkaan vakuuttunut, että tämä laki on osa viisasta strategiaa vastata Venäjän horjuttamiseen, hän jatkaa.
Harjanne kertoo olevansa myös pettynyt "siihen ilmapiiriin, missä keskustelua on käyty".
– Analyyttinen, ratkaisukeskeinen pohdiskeleva keskustelu on jäänyt sen alle, että on haluttu alleviivata lakiin liittyvää kritiikkiä epäisänmaalliseksi tai että ei ymmärrettäisi kansallista turvallisuutta, Harjanne sanoo.
– Ja olen pettynyt siihen, että minusta perustuslakivaliokunnan tulkinta avaa portin hyvin kyseenalaiselle tulkinnalle jatkossa. Toivon, että niin ei käy, mutta vaikea olla lukematta sitä niin, Harjanne jatkaa.
Harjanteen mukaan perustavanlaatuista on, että Suomen eduskunta teki EU-lainsäädännön kanssa ristiriitaisen päätöksen, joka rikkoo Suomen kansainvälisiä sitoumuksia ja ohitti oikeusoppineiden huomiot.
16.07: Vihreiden Virta soimaa SDP:n ja RKP:n toimintaa
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kertoo tiedotteessa olevansa pettynyt RKP:n ja SDP:n edustajien toimintaan käännytyslakiasiassa.
Virta kirjoittaa odottaneensa puolueilta enemmän. Hänen mukaansa moni käännytyslain puolesta äänestänyt tuntuu ostaneen tarinan siitä, että nyt pitäisi valita kansallisen turvallisuuden ja esimerkiksi kansainvälisten sitoumusten väliltä.
Virta ilmaisee huolensa, että lain hyväksymisestä tulee ennakkotapaus, jonka pohjalta myös muita ehdottomia ihmisoikeuksia voidaan tämän hallituksen johdolla murentaa.
(STT)
16.00: Suora lähetys eduskunnasta on päättynyt
15.59: SDP:n Lindtman: Jos laki ei olisi mennyt läpi, olisi Suomelta jäänyt "kylki auki"
4:51Näin SDP:n Antti Lindtman kommentoi "käännytyslain" läpimenoa.
SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan lopullinen äänestystulos oli odotustenmukainen.
– Laki ei ole täydellinen, mutta se on parempi kuin nykytila, Lindtman katsoo.
– Jos jollekin puolueelle kaksi asiaa, turvallisuus ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä, niin se on SDP. Tässä oli kyse niiden asioiden sovittamisesta yhteen.
– Voin sanoa, tämä ei ollut helppo prosessi meille, kun kahden erittäin tärkeän arvon välillä piti löytää riittävä tasapaino. Enemmistön näkemys oli, että ne korjaukset jotka eduskunnassa saatiin tehtyä mahdollisti tämän etenemisen ja riittävä tasapaino syntyi.
Lindtmanin mukaan hallituspuolueet päätyivät tekemään lakiin kaikki ne korjaukset, joita SDP vaati.
– Tätä voi perustellusti katsoa myös toisesta näkökulmasta. Mahdollistimme myös heille, jotka eivät katsoneet voivansa tätä tukea mahdollisuuden äänestää omantunnon mukaisesti.
– Kun on kyse turvallisuudesta ja kansallisesta sitoumuksesta, niin SDP:n linja ei riipu siitä olemmeko hallituksessa vai oppositiossa.
Jos lakia ei oltaisi hyväksytty, olisi Suomelle Lindtmanin tulkinnan mukaan jäänyt "kylki auki".
– Toivotaan, että tätä lakia ei tarvitse koskaan käyttää, Lindtman toteaa.
15.57: Nämä kansanedustajat äänestivät "käännytyslakia" vastaan
Lain kiireelliseksi julistamista ja hyväksymistä vastaan äänestivät Rkp:n Eva Biaudet, Sdp:n Timo Harakka, Nasima Razmyar, Matias Mäkynen, Elisa Gebhard, Krista Kiuru ja Johan Kvarnström sekä kaikki vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat.
Muut äänestivät lain kiireelliseksi julistamisen ja hyväksymisen puolesta.
Äänestyksestä oli poissa Annika Saarikko (kesk), joka sai lapsen torstaina. Tyhjiä ääniä ei annettu.
15.53: Keskustan Kaikkonen: Äänestys meni turhan täpärälle
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen toteaa viestipalvelu X:ssä yksinkertaisesti, että pitää käännytyslain hyväksymistä hyvänä asiana. Kaikkonen toteaa, että lopullinen äänestys meni hänestä kuitenkin turhan täpärälle.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) pitää päätöstä oikeana. Hän kirjoittaa X:ssä, että äänestystulos osoittaa, mitkä puolueet ovat valmiita hylkäämään irtopisteet ja populismin isänmaan edun niin vaatiessa. Honkosen mukaan äänestysratkaisulla tulee olemaan kauaskantoisia sisäpoliittisia vaikutuksia.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
(STT)
15.48: Orpon ja Rantasen tiedotustilaisuus on päättynyt.
Seuraavaksi kommentteja antaa SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman. Osa SDP:n kansanedustajista äänesti "käännytyslakia" vastaan, vaikka enemmistö äänestikin sen puolesta.
15.47: Rantanen puhuu eurooppalaisen lainsäädännön tarpeellisuudesta
Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan hallitus on tehnyt paljon asioita sen eteen, että eurooppalaista lainsäädäntöä saataisiin kehitettyä.
– Meillä on muun muassa 15 maata allekirjoittanut yhteisen kirjeen komissiolle, johon tuodaan esiin muuhun muuttoliikkeeseen ja välineellistämiseen vaateita siitä, että komissio antaisi lainsäädäntöehdotuksia.
– Sitten olemme tehneet toisen kirjeen, jossa on mukana Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Baltian maat ja Puola, jossa esitetään sitä, että eurooppalaista lainsäädäntöä tulisi muuttaa, jotta voimme torjua välineellistettyä maahantuloa ulkorajoillamme.
15.45: Li Andersson: "Surullinen päivä"
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi X:ssä eduskunnan hyväksymää käännytyslakia. Anderssonin mukaan kyseessä on surullinen päivä suomalaiselle oikeusvaltiolle ja ihmisoikeuksille.
Hän kirjoittaa julkaisussaan, että esitys ei olisi mennyt läpi, mikäli SDP olisi sallinut edustajiensa äänestää omantunnon ja omien arvojen sekä näkemysten mukaan.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
Anderssonin puoluetoveri Veronika Honkasalo kuvailee tilannetta X:ssä yhdeksi uransa synkimmistä päivistä.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
(STT)
15.43: Orpo: "Käännytyslaki" ei ole perustuslain vastainen
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) muistuttaa, että "perustuslakivaliokunta on todennut, että tämä laki ei ole perustuslainvastainen".
– Ja että laki voidaan säätää. Eduskunta on myös enemmistöllä tämän lain hyväksynyt. Mikään ei muutu, paitsi että viesti Venäjälle on vahva. Tämä on myös viesti ihmisille, jotka miettivät liikkelle lähtöä, että älkää lähtekö salakuljettajien matkaan, Orpo katsoo.
– Suomi huolehtii rajoistaan ja se, että Venäjän masinoima rajoille tulo ei johda siihen että Suomeen tai Eurooppaan pääsee. Toivottavasti tämä viesti siitä, että Suomi varautuu, johtaa siihen että rajoillamme pysyy rauhallinen tilanne, mikä on ollut siitä asti kun rajamme suljettiin, hän jatkaa.
15.41: Orpo: "Yritetään keskustella sivistyneesti"
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan "kielenkäyttö ei ole aina asiallista" tällaisissa tilanteissa.
– Ajankuvaan sopii se, että kun tehdään vaikeita päätöksiä, niin kielenkäyttö ei ole aina asiallista. Muistetaan, että ollaan hoitamassa yhteisiä asioita, yritetään keskustella sivistyneesti, Orpo toivoo.
– Varmasti monet, jotka ovat ajaneet lakia ovat saaneet syytöksiä, samoin myös vastustaneet. Keskustelu on käynyt kuumana. Hyvän tavanmukaisesti olisi hyvä kunnioittaa enemmistöpäätöstä ja jatkaa eteenpäin, Orpo jatkaa.
15.38: Rantanen: Lain aktivoinnin kynnys on korkea
Sisäministeri Mari Rantasen mukaan "käännytyslain" aktivoimisen kynnys on korkea.
– Laki tulee voimaan, mutta sen aktivoimiseen on korkea kynnys. Emme voi etukäteen sanoa, milloin tätä aletaan soveltamaan, hän jatkaa.
– Me todella toivomme, että tätä ei tarvitsisi koskaan soveltaa, vaan toimisia ennaltaehkäisevänä lainsäädäntönä, Rantanen jatkaa.
Rantasen mukaan rajanylityspaikkojen avaamisen osalta tehdään koko ajan arviota turvallisuusviranomaisten arvioihin perustuen.
– Rajanylityspaikkoja voidaan avata kun turvallisuusviranomaiset arvioivat, että se on mahdollista, hän toteaa.
15.35: Orpo vastaa kritiikkiin, jonka mukaan "käännytyslaki" vaarantaa oikeusvaltion
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan "Suomi on tämänkin äänestyksen jälkeen yksi maailman vahvimmista oikeusvaltioista".
– Kaikille niille, jotka ovat olleet huolissaan lainsäädännöstä ja oikeusvaltiosta, niin sanon että Suomi on tämänkin äänestyksen jälkeen yksi maailman vahvimmista oikeusvaltioista, niin sanon että tämä laki ei ole perustuslainvastainen, se on poikkeuslaki, joka on läpäissyt kahteen kertaan perustuslakivaliokunnan arvion.
– Pidämme huolta, että Suomi on oikeusvaltio, ja meillä on oikeus puolustaa omaa turvallisuuttaan. Mutta kenenkään ei tarvitse olla huolissaan siitä, että Suomi ei olisi tämän äänestyksen jälkeen oikeusvaltio.
– Tulemme tekemään kaikkemme, että eurooppalaisia ratkaisuja löydetään ja oikeuskäytännöt siten, että välineellistettyyn maahantuloon pystytään vastaamaan eurooppalaisen lainsäädännön turvin. Tästä on ensimmäiset keskustelut jo käyty.
15.32: Sisäministeri Rantanen: "Suomi osoitti, että pystymme tekemään ratkaisuja kansallisen turvallisuuden eteen"
Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) pitää puheenvuoron.
– Jälleen kerran Suomi osoitti, että pystymme tekemään ratkaisuja kansallisen turvallisuuden eteen. Turvallisuusuhkissa voimme yhdistyä yli hallitusoppositiorajojen, ja siitä haluan kiittää eduskuntapuolueita.
Rantasen mukaan Suomi ei hyväksy "tämäntyyppistä painostamista", mitä Venäjän on tehnyt.
– Päätämme itse rajoistamme, ja siitä tämän lain hyväksyminen tänään kertoo. Tämä laki on ollut erittäin haastavaa valmistella. Haluan osoittaa kiitokseni sisäministeriön vastuuvirkamiehille ja rajavartiolaitokselle, jotka ovat lakia valmistelleet itseään säästämättä ja kelloa katsomatta.
Rantanen sanoo sisäministerinä olevansa helpottunut lain läpimenosta.
– Työkalupakissa lisää työkaluja, joilla uhkiin voidaan varautua, Rantanen katsoo.
15.30: Pääministeri Orpo: "Vahva viesti Venäjälle"
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kiittää "eduskuntaa erinomaisesta yhteistyöstä ja asiallisesta keskustelusta".
– Jälleen kerran näytettiin se, että kansallinen turvallisuus ja rajaturvallisuus meitä yhdistää ja jossa pystymme löytämään ratkaisuja.
– Tämä laki on varautumista tilanteeseen, jossa Suomi joutuisi tulevaisuudessa hybridivaikuttamisen kohteeksi. Toivon, että lakia ei tarvitse koskaan käyttää, mutta ollaan varauduttu.
Laki on Orpon mukaan "vahva viesti Venäjälle".
– Tämä on ollut vaativimpia lainsäädäntöprosesseja, johon olen itse urallani törmännyt. Laista tuli hyvä, Orpo sanoo.
15.27: Pääministeri Orpon ja sisäministeri Rantasen tiedotustilaisuus on alkanut
Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä jutun alussa olevalta videolta.
15.26: Pääministeri Orpo ja sisäministeri Rantanen kameroiden eteen
Odotamme pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja sisäministeri Mari Rantasen (ps.) tiedotustilaisuutta.
15.17: "Käännytyslaki" läpi
"Käännytyslain" kiireelliseksi julistamisen puolesta äänesti 167 kansanedustajaa. Sama määrä kansanedustajia äänesti lain hyväksymisen puolesta.
"Käännytyslain" kiireelliseksi julistaminen vaati vähintään viiden kuudesosan enemmistön tuen eli se oli käytännössä ratkaiseva äänestys, sillä lain varsinainen hyväksyminen vaati vain kahden kolmasosan tuen.
Lain kiireelliseksi julistamista vastaan äänesti 31 kansanedustajaa. Tyhjiä ääniä ei annettu lainkaan. Poissa oli yksi edustaja eli Annika Saarikko (kesk.), joka synnytti eilen torstaina lapsen.
"Käännytyslailla" voidaan keskeyttää kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen rajalla ja käännyttää maahan pyrkijöitä ilman valitusoikeutta tuomioistuimiin.
0:57"Käännytyslaki" läpi eduskunnassa.
15.06: Keskustelu on päättynyt
"Käännytyslaista" käytävä keskustelu on päättänyt.
Nyt alkaa kymmenen minuutin tauko, jonka on määrä päättyä 15.16. Istunnon jatkuttua vuorossa ovat äänestykset.
15.05: Peltokangas: "Luotan Suomen eduskuntaan"
Perussuomalaisten Mauri Peltokangas piti viimeisen puheenvuoron:
– Katsomme nyt yhdessä tulevaisuuteen ja luotan Suomen eduskuntaan, Peltokangas sanoi.
15.05: RKP:n Henriksson: Olen varma, että kaikki kansanedustajat haluavat isänmaan parasta
RKP:n Anna-Maja Henriksson sanoo olevansa varma siitä, että jokainen tässä salissa haluaa isänmaan parasta.
14.59: Kaksi puheenvuoroa jäljellä
Kaksi puheenvuoroa jäljellä.
Keskustelun jälkeen eduskunta äänestää, onko käännytyslaki kiireellinen. Jos viisi kuudesosaa äänestää kiireellisyyden puolesta, eduskunta voi äänestää itse käännytyslain hyväksymisestä.
14.57: Vasemmiston Kontula: "Kaikissa ihmisoikeuksissa ei ole jouston varaa"
Vasemmistoliiton Anna Kontula mukaan on väärinkäsitys, että perustuslaista voitaisiin poiketa tässä laajuudessa.
– Kaikissa ihmisoikeuksissa ei ole jouston varaa. Siinä on jokin raja, ja nyt olemme astumassa sen rajan yli, Kontula sanoo.
14.55: Vihreiden Holopainen: Lain tomivuudesta ei riittäviä takeita
Vihreiden Hanna Holopainen puhuu.
– Meillä ei ole riittäviä takeita siitä, että tämä laki on toimiva keino Venäjän vihamielisen vaikuttamisen neutraloimiseksi ja sen vuoksi pidän sen säätämisestä maksettavaa hintaa eli perus- ja ihmisoikeuksien ja kansainvälisten sopimusten rikkomista liian suurena, Holopainen lausui.
14.46: SDP:n Ojala-Niemelä: "Viesti Kremlille – turha lähettää ihmisiä"
SDP:n Johanna Ojala-Niemelä sanoo toivovansa, että eduskunta lähettää lain hyväksymisellä "viestin Kremlille" eli Moskovaan siitä, että "Suomeen on turha lähettää ihmisiä rajan yli pyrkimään".
14.44: SDP:n Mäkynen: "Ero rajavartiolain säätämiseen on iso"
Puheenvuorossa SDP:n Matias Mäkynen.
– Ero aiemman rajavartiolain säätämiseen on tässä käännytyslaissa iso, koska nyt sallittaisiin juuri tuo käännyttäminen ja turvapaikanhaun fyysinen estäminen ilman valitusoikeutta, Mäkynen sanoo.
14.32: SDP:n Guzenina: "Toivottavasti Suomi ei joudu tätä lakia koskaan käyttämään"
SDP:n Maria Guzenina mukaan pakolaiskriisin ratkaisu vaatii EU-tason yhteisiä keinoja.
– Olen huolissani siitä, millainen kuva Suomessa asuville maahanmuuttajille on voinut tulla tästä keskustelusta. On annettu ymmärtää, että poikkeuslaki olisi suunnattu turvapaikanhakijoita vastaan, näin ei ole.
– Se kohdistuu rajattuun tilanteeseen rajattuna ajanjaksona, tätä lakia ei käytetä tavallisia turvapaikanhakijoita vastaan. Toivottavasti Suomi ei joudu tätä lakia koskaan käyttämään.
14.30: SDP:n Räsänen "Millä muulla keinolla torjumme tätä vastenmielistä ilmiötä?"
SDP:n Joona Räsänen puheenvuorossa.
– Millä muulla keinolla torjumme tätä vastenmielistä ilmiötä, ennen kuin se meidän rajoillemme tulee? Yhtään puheenvuoroa ei tästä ole kuultu, Räsänen tivaa.
14.20: Keskustan Kosonen: "Tämä laki ei ole maahanmuuttolaki vaan turvallisuuslaki"
Keskustan Hanna Kosonen puhuu.
– Minulle ihmisoikeudet ja turvapaikanhakeminen ovat puolustettavia asioita, vaikka olen lain hyväksymisen kannalla. Tämä laki ei ole maahanmuuttolaki vaan turvallisuuslaki, Kosonen sanoo.
– Ilman tätä lakia Venäjän valikoimat henkilöt pääsisivät Suomeen sisälle, ja tiedämme, että näitä Venäjän valikoimia henkilöitä on jo hävinnyt jonnekin. Kukaan ei tiedä missä he ovat, Kosonen jatkaa.
14.18: KD:n Räsänen puhuu "harhautettujen maahantulijoiden epäinhimillisestä välineellistämisestä"
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen mukaan "käännytyslakia" hyväksyttäessä ei äänestetätä ihmisoikeuksia vastaan vaan ihmisoikeuksien puolesta.
– Niin Suomessa asuvien turvallisuuden kuin harhautettujen maahantulijoiden epäinhimillisen välineellistämisen ja aseena käyttämisen torjumiseksi. Turvallisuus on jokaisen valtion ydintehtävä ja nyt olemme sen äärellä, Räsänen lausui.
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.Lehtikuva
14.11: Kahdeksan puheenvuoropyyntöä jäljellä
Puheenvuoropyyntöjä on tällä hetkellä jonossa kahdeksan. Takana on 23 pidettyä puheenvuoroa.
14.11: Vihreiden Mikkonen "Vaikea kuvitella, että mikään maa olisi turvallinen jos ei kunnioita ihmisoikeuksia"
Vihreiden Krista Mikkosen mielestä turvallisuus ja ihmisoikeudet eivät ole vastakkaisia asioita.
– Vaikea kuvitella, että mikään maa olisi turvallinen jos ei kunnioita ihmisoikeuksia. Tärkein viesti tulisi olla, että Suomi ei horju eikä taivu Venäjän edessä vaan pitää kiinni omista arvoistaan ja periaatteistaan, hän sanoo.
14.09: Vasemmiston Saramo: "Ei kai tämä voi olla kenellekään yllätys"
Vasemmistoliiton Jussi Saramo toteaa, että Venäjä pystyy tuomaan jopa tuhat ihmistä Suomen rajalle.
– Ei kai tämä voi olla kenellekään yllätys. Tätä välineellistämistä on ollut jo kymmeniä vuosia, ei tässä ole mitään uutta, Saramo toteaa.
– Uutta on se, että Suomi on ainoana EU-maana luomassa lain, joka rikkoo räikeästi meidän sopimuksiamme, hän jatkaa.
14.07: Vihreiden Ohisalo: "Valinta, että perustuslain yli voidaan kävellä"
Vihreiden Maria Ohisalo puheenvuorossa.
– Maamme hallituksen olisi pitänyt tehdä kaikkensa, että EU-tasolla olisi löydetty yhteisiä ratkaisua. Nyt Suomi haluaa tehdä tästä ennakkotapauksen, siis että ihmisoikeussopimuksia ei tarvitse noudattaa.
– Ja vaikka kuinka toivoisi, että tätä lakia ei käytettäisi, niin tänään tehdään se valinta, että perustuslain yli voidaan kävellä ja ihmisoikeuksia voidaan polkea.
15.58: SDP:n Kiljunen: Puollan lakia samasta syystä kuin Haavisto vastustaa
SDP:n Kimmo Kiljusen mukaan ongelma on siinä, että hän tunnistaa rajalain välttämättömyyden.
– Ketkä puhuvat rajalain puolesta, puhuvat turvallisuudesta ja ihmisoikeuksista. Ja myös he, jotka vastustavat, voivat puhua turvallisuudesta ja ihmisoikeuksista. Olemme dilemmatilanteessa, Kiljunen katsoo.
Puheenvuoronsa lopuksi Kiljunen sanoo puoltavansa lakia samasta syystä kuin vihreiden Pekka Haavisto sitä Kiljusen mukaan vastustaa. Kiljunen vaikuttaa osoittavan sanansa suoraan Haavistolle.
– Päätitte puheenne siihen, että me olemme tottuneet Suomessa siihen, että me rakennamme kansallisen konsensuksen varaan isot ulko- ja turvallisuuspolitiiset kysymykset. Te olette nyt osittain pettynyt siihen, että laajapohjainen valmistelu ei ole toiminut, Kiljunen sanoo.
– Konsensus on kuitenkin se pyrkimys, joka pitäisi olla taustalla. Kun näin on, te teitte johtopäätöksen: Te äänestätte vastaan tässä kohdassa. Edustaja Haavisto, me tunnemme toisemme. Täsmälleen samasta perusteesta minä äänestän puolesta, Kiljunen päätti puheenvuoronsa.
13.49: Puheenvuoropyyntöjä vielä 12 jäljellä
Puheenvuoropyyntöjä on tällä hetkellä jäljellä 12 kappaletta. Pidettyjä puheenvuoroja on takana 19.
Alunperin äänestämään piti päästä jo kello 12.
13.47: Vihreiden Hopsu: Hämmästyttäviä argumentteja
Vihreiden Inka Hopsun mukaan osa käytetyistä argumenteista on "hämmästyttäviä".
– Osa käyttää hämmästyttävää argumentaatiota tässä keskustelussa, jossa välineellistetyt tulijat olisivat automaattisesti muita kuin turvaan oikeutettuja.
– Tämän turvapaikan hakuoikeuden ja sen saamismahdollisuuden tulee säilyä jatkossakin, siksi en voi lakia kannattaa.
13.46: Keskustan Kulmuni: Lakia voi hyvällä syyllä vastustaa tai puoltaa
Keskustan Katri Kulmuni mukaan lakia voi hyvällä syyllä vastustaa ja puolustaa.
– Itse äänestän lain puolesta.
13.45: Vihreiden Haavisto: "Perustavanlaatuisia ongelmia"
Vihreiden Pekka Haavisto kertoo suhtautuneensa niin sanottuun "käännytyslakiin" varovaisen optimisesti vielä siinä vaiheessa, kun sen valmistelu lähti liikkeelle.
– Odotin tuolloin, että hallitus loisi mallin, jossa perustuslain, kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vaatimukset olisi yhteensovitettu kansallisen turvallisuuden kanssa, Haavisto sanoo.
– Valiokuntakäsittely on osoittanut, että tämä yhteensovitus on jäänyt kesken ja hallituksen esityksessä on perustavanlaatuisia ongelmia, Haavisto jatkaa.
Vihreiden Pekka Haavisto.Lehtikuva
13.38: Eduskunnan lehtereillä välikohtaus
Eduskunnan lehterillä on pieni välikohtaus, jossa kansalaisia huusi kansanedustajia äänestämään arvojensa puolesta.
– Yksikään ihminen ei ole laiton, nyt puhuu kansa, huudettiin eduskunnan lehteriltä, jossa kansalaiset saavat olla seuraamassa täysistuntoja.
1:13Eduskunnan salissa puhkesi mielenosoitus – "Poistakaa häiriötä aiheuttavat lehtereiltä".
Mielenosoittajia eduskunnassa.Lehtikuva
Mielenosoittajat poistettiin eduskunnan lehtereiltä.Lehtikuva
13.34: Keskustan Savola: "Venäjällä on kyky odottaa, sillä on maltti"
Keskustan Mikko Savola mukaan kyse on siitä, että Venäjä välineellistää ihmisiä.
–Venäjä pystyy hakemaan myös lisää ihmisiä esimerkiksi Syyriasta ja Irakista. Venäjällä on kyky odottaa, sillä on maltti. Voi tapahtua asioita ensi viikolla tai ensi juhannuksena, Savola arvioi..
– Sen takia meidän pitää varautua ja lakisäädäntö ajantasalla. Tämä laki on yksi keino, koska naapuri toimii, kuten se toimii. Laki on poikkeuksellinen, mutta se on saatava nopeasti voimaan. Siksi kannatan lakiesitystä, hän jatkaa.
13.33: SDP:n Mäkynen: "Julkiset hyökkäykset oikeusoppineita vastaan heikentävät oikeusvaltioperiaatteen noudattamista"
SDP:n Matias Mäkysen mukaan "oikeusvaltion puolustaminen on suomalaisten turvallisuuden edellytys ja Suomen ydinarvo".
– Olisi epäjohdonmukaista, jos nyt toimisimme tätä kehitystä vastaan. Perustuslakivaliokunnan omaksuma uusi tulkinta sekä julkiset hyökkäykset oikeusoppineita vastaan heikentävät Suomen oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, Mäkynen sanoo.
– Lain hylkäämällä voimme ottaa irti tästä kehityksestä ja tapaus voi jäädä ainutkertaiseksi poikkeukseksi, jota ei koskaan sovelleta, Mäkynen jatkaa.
13.26: Koskinen: Ihmisoikeussitoumukset "jäävät voimaan siinä rinnalla"
SDP:n Johannes Koskisen mukaan niin sanottu käännytyslaki ei tarkoita, että Suomen kansainväliset ihmisoikeussitoumukset kokonaan kumoutuisivat vaikka laki niiden kanssa onkin ristiriidassa.
– Ne jäävät voimaan siinä rinnalla ja sovellettaviksi yksittäisissä tapauksissa, Koskinen jatkaa.
13.11: Vihreiden Hyrkkö: "Käännytyslaki on vastuuton"
Vihreiden Saara Hyrkkö kertoo ottaneensa eduskuntaan mukaan kolmeviikkoisen vauvansa, jotta pääsee äänestämään käännytyslakia vastaan.
Hyrkön mukaan laki ei ole koskaan vain viesti, se on ennenkaikkea laki.
– Toimiiko tämä laki todella tehokkaasti siinä tarkoituksessa, johon se on laadittu. En ole siitä alkuunkaan vakuuttunut, Hyrkkö sanoo.
– Päinvastoin on riski, että se toimii tavoitettaan vastaan kun annamme paineen alla periksi omista periaatteistamme ja luomme houkutuksen koetella lakia tositoimissa. Ymmärrän lain tavoitteen, ja jaankin sen. Keinona tämä käännytyslaki on vastuuton, hän jatkaa.
13.01: SDP:n Harakka: "Välittömiä ihmisoikeusvaikutuksia"
Vuorossa SDP:n Timo Harakka. Harakka on ilmoittanut, että aikoo äänestää käännytyslakia vastaan.
– Käännytyslailla on välittömiä ihmisoikeusvaikutuksia, Harakka sanoo.
– Olen huolissani myös tulevasta. Kun eduskunnalla ei ole jälkitarkastusoikeutta, tästä tulee myös käytäntö myös myöhemmissä kriisitilanteissa, jos tällainen poikkeuslainsäädäntö yleistyy. Ja entä se turvallisuus tai turvattomuus, hän jatkaa.
12.58: SDP:n Kiuru: "Tulen äänestämään tätä vastaan"
Nyt puhuu SDP:n Krista Kiuru.
– Tuntuu käsittämättömältä, että hallituksella ei ole mitään muita vaihtoehtoja kuin tämä poikkeuslaki. Tulen äänestämään tätä vastaan, Kiuru toteaa.
12.53: Vihreiden Forsgrén: "30 vuotta taaksepäin"
Äsken äänessä oli Vihreiden Bella Forsgrén.
– Suomessa ei näytä olevan tällä hetkellä jaettua käsitystä siitä, mitä suomalaisella oikeusvaltiolla tarkoitetaan todellisuudessa. Olemme menossa tässä perustuslakivaliokunnan tulkinnassa 30 vuotta taaksepäin, Forsgrén sanoo.
Vihreiden BellaLehtikuva
12.49: Puheet tulevat jatkumaan vielä noin kaksi tuntia
Jonossa on yhä yli 20 puheenvuoroa, joten aikaa puheenvuoroihin mennee vielä parisen tuntia.
12.43: Andersson: "Ihmisoikeussopimukset on tehty kestämään poliittisia vaihteluita"
Äänessä oleva Vasemmistoliiton Li Andersson.
– Ihmisoikeussopimukset on tehty kestämään aikaa ja poliittisia vaihteluita, juuri se on niiden tarkoitus. Ne luovat raamit poliittiselle vallalle. Ne asettavat rajoituksia meidän kaikkien perusoikeuksien ja vapauksien suojaamiseksi, Andersson sanoo.
– Päättäjät eivät saa astua näiden rajojen yli ja ne myös antajat päättäjille positiivisia velvollisuuksia. Keskeistä tämän esityksen kannalta on se, että mikään olemassa olemassa oikeuskäytännössä, että tämä hallituksen esittämä laki olisi EU-oikeuden tai kansainvälisen oikeuden valossa hyväksyttävissä, hän jatkaa.
Vasemmistoliiton Li Andersson.Lehtikuva
12.40: Viimeisillään raskaana oleva keskustan Kemppi on paikalla
Keskustan Hilkka Kemppi on paikalla eduskunnassa. Kemppi on viimeisillään raskaana, joten hänen läsnäolonsa äänestyksessä oli vielä viime hetkiin asti epävarmaa.
Keskustan Hilkka Kemppi.Lehtikuva
12.39: SDP:n Lindén: "Voisi seurata isoja ongelmia"
SDP:n Aki Lindénin mukaan lakiesityksen puolesta äänestäminen ei ole hänelle vaikeaa.
– Mitä oikeasti tapahtuisi jos tätä lakia ei olisi voimassa, voisi seurata isoja ongelmia. Siinä tilanteessa todettaisiin, että tämä on jonkun muun vika, Lindén perustelee.
12.37: 28 puheenvuoroa pyydetty
Puheenvuoroja on puoli yhden aikaan pyydetty yhteensä 28, kun pidetyt puheenvuorot lasketaan mukaan. Näistä vain kaksi on hallituksen edustajilta: Ben Zyskowiczilta (kok.) ja Päivi Räsäseltä (kd.) eli opposition edustajat ovat puheenvuoroissa vahvasti edustettuina.
12.32: Puheenvuoro on nyt SDP:n Aki Lindénillä.
12.27: Nato-kokouksessa olleet Häkkänen ja Valtonen paikalla
Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sekä ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ehtivät Naton huippukokouksesta Washingtonista eduskunnan täysistuntoon äänestämään "käännytyslaista".
Puolustusministeri Häkkänen on todistetusti paikalla eduskunnassa.Lehtikuva
Samoin ulkoministeri Valtonen.Lehtikuva
12.22: Kokoomuksen Zyskowicz: "Lakiesitystä voi asiallisin perustein vastustaa"
Puheenvuorossa nyt Ben Zyskowicz (kok.).
– Tätä lakiesitystä voi asiallisin perustein vastustaa. Voi olla sitä mieltä, että kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen rajalla kaikissa tilanteissa, vaikka Venäjä väärinkäyttää oikeutta on tärkeätä, Zyskowicz katsoo.
– Lainvastustajia ei pidä leimata tavalla jota netin törkykirjoittelu on täynnä. He eivät ole maanpettureita eivätkä epäisänmaallisia, hän jatkaa.
Kokoomuksen Zyskowicz kommentoi painokkain sanoin Vihreiden kantaa "käännytyslakiin". Vastineensa Zyskowiczin jälkeen antoi Vihreiden Harjanne.Lehtikuva
12.19: Vihreiden Harjanne: "Laki on loikka tuntemattomaan"
Nyt äänessä on Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne.
Hän toteaa, että "laki on oikeudellisesti loikka tuntemattomaan, tämä laki ei paranna Suomen turvallisuutta."
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne.Lehtikuva
12.11: Vasemmiston Honkasalo: "SDP on laittanut kaiken valtansa peliin"
Kolmantena puhuu vasemmistoliiton Veronika Honkasalo.
– SDP on laittanut kaiken valtansa peliin, jotta ryhmän enemmistö äänestäisi ihmisoikeuksia vastaan, Honkasalo sanoi.
12.10: Vasemmiston Meriluoto ei kannata lakia
Toisen puheenvuoron pitäjä vasemmistoliiton Laura Meriluoto ehdottaa lain hylkäämistä. Meriluoto luettelee kansainvälisiä sopimuksia, joita vastaan käännytyslaki hänestä rikkoo.
Vasemmistoliiton Laura Meriluoto.Lehtikuva
12.05: Vihreiden Tynkkynen vetoaa perustuslakiin
Ensimmäisen puheenvuoron piti vihreiden Oras Tynkkynen (vihr.), joka aikoo äänestää käännytyslakia vastaan. Hän vetoaa perustuslakiin.
12.02: 22 puheenvuoroa pyydetty
Ennen "käännytyslain" äänestystä on pyydetty tähän mennessä 22 puheenvuoroa.
12.00: Täysistunto alkaa
Eduskunnan täysistunto alkaa.
Seuranta ennen täysistunnon alkamista:
11.59: SDP:n Tuppurainen: "Selvää, että hallituksen alkuperäinen esitys ei meille kelvannut"
SDP:n Tytti Tuppurainen mukaan niin sanottua käännytyslakia on käsitelty hyvin huolellisesti.
– Tämän punninnan seurauksena oli selvää, että hallituksen alkuperäinen esitys ei meille kelvannut. Tämä on ollut erittäin vaikea prosessi, Tuppurainen sanoo.
– Mikäli julkisuuteen olisi välittynyt kuva, että meillä mustamaalattaisiin ryhmän jäseniä, niin se ei pidä paikkaansa. SDP:llä voi olla vain yksi kanta, mutta eriäviä kantoja sallitaan ja niihin jopa kannustetaan, Tuppurainen jatkaa.
Hallitukselle ei ole luvattu SDP:n tukea. SDP on sen sijaan ilmoittanut, että lakiesitys ei sellaisenaan puolueelle kelvannut, Tuppurainen sanoo.
0:35SDP:n Tuppurainen tyrmää väitteet painostuksesta.
11.58: SDP:n Lindtman: "Ryhmän selkeä enemmistö kannattaa lakia"
SDP:n Antti Lindtman mukaan ryhmän selkeä enemmistö kannattaa lakia .
Kuusi SDP:n edustajaa pyysi lupaa poiketa kannasta ja ryhmä myönsi kaikille luvan näin toimia.
– Todennäköistä on, että tästä joukosta punaista tulee. Enemmistö sitä mieltä, että laki tässä tilanteessa tarvitaan. Aivan välttämätöntä, että ryhmä sai välttämättömät korjaukset tähän lakiesitykseen, Lindtman sanoo.
5:09SDP sai kokouksensa loppuun juuri ennen istunnon alkamista – katso Lindtmanin ja Tuppuraisen kommentit.
11.52: Demarijohtoa odotetaan kameroiden eteen
Kameran eteen odotetaan ainakin SDP:n ryhmäjohtajaa Tytti Tuppuraista ja sekä puheenjohtaja Antti Lindtmania kommentoimaan, kuinka puolue päätti äänestämisestään "käännytyslaissa". SDP:n sisällä kuusi kansanedustajaa on julkisesti kertonut vastustavansa käännytyslakia ja siten pyytänyt lupaa äänestää vastoin puolueen kantaa.
11.50: SDP:n Mäkynen vahvistaa: Äänestän lakia vastaan
SDP:n Matias Mäkynen vahvisti, että aikoo äänestää "käännytyslakia" vastaan.
11.49: SDP:n ryhmäkokous on päättynyt
SDP:n ryhmäkokous on päättynyt. Kokoushuoneesta kuului taputusta.
11.45: PS:n Peltokangas eduskunnan kahvilassa
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) kuvattiin eduskunnan kahvilassa hetki sitten. Peltokangas joutui sairaalaan tämän viikon tiistaina.
Perussuomalaisten Veijo Niemi (vas.) ja Mauri Peltokangas sekä kokoomuksen Marko Kilpi eduskunnan kuppilassa.Lehtikuva
11.25: MTV:n toimittaja: "SDP:n ryhmän kanta on, että lakia tuetaan"
Odotamme SDP:n ryhmäkokouksen päättymistä. SDP on lain läpimenon kannalta ratkaisevassa asemassa, sillä puolueella on 43 kansanedustajaa eli iso osa vaadittavasta viiden kuudesosan enemmistöstä.
Kuusi SDP:n kansanedustajaa on julkisesti kertonut vastustavansa käännytyslakia, raportoi MTV Uutisten politiikan toimittaja Maria Nykänen eduskunnasta.
– SDP:n ryhmän kanta on, että lakia tuetaan. He, ketkä eivät aio lakia kannattaa ovat pyytäneet luvan äänestää vastaan, Nykänen jatkaa.
11.24: RKP:n Henriksson: Äänestän lain puolesta
RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan hänen päätöksensään äänestää lakiesityksen puolesta on kyse myös RKP:n puoluejohdon tukemista.
– Tämä lakiesitys on ongelmallinen. On selvää, että Suomea sitoo EU-lainsäädäntö, hän toteaa.
– Venäjän vuoksi meillä on edessä tänään vaikea päätös. Tämä on ollut minulle hyvin vaikea asia. Tämä on äärimmäisen monimutkainen tilanne, johon Suomi ei ole syypää, ja johon ei ole helppoja ratkaisuja. Meillä on arvaamaton naapuri, joka jatkaa täysimittaista hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Venäjän pitäisi lopettaa tämä toiminta heti, mutta valitettavasti sellaisia merkkejä ei tällä hetkellä ole, hän jatkaa.
Henriksson perustelee päätöstään puoltaa lakia kolmella seikalla. Hänen mukaansa kynnys lain aktivoimiseksi on oltava hyvin korkea.
Ensinnäkin pääministerillä tasavallan presidentin kanssa on erittäin korkea vastuu. Henriksson vertaa rajalakia korona-ajan poikkeuslakiin siinä, että hänestä tämänkin poikkeuslain kohdalla kaikki muut keinot on käytettävä ennen kuin laki voidaan ottaa käyttöön.
Toiseksi, tämä laki on väliaikainen yhdeksi vuodeksi. On selvää, että yksi vuosi on RKP:lle yksi vuosi.
Kolmanneksi, kun puhumme rajastamme Venäjälle, puhumme myös EU:n ulkorajasta. Tästä syystä on tärkeä löytää ratkaisuja EU-tasolla, Henriksson katsoo.
– Yksi minun vaatimuksistani on että ratkaisu löytyisi EU-tasolla, tätä työtä tehostettava ja käytävä kaikki keskustelut ja löytää erilaisia ratkaisuja, hän jatkaa.
4:17RKP:n Anna-Maja Henriksson aikoo äänestää käännytyslain puolesta.
13:49Näin RKP:n Anna-Maja Henriksson perusteli kantaansa käännytyslaista.
11.13: Henriksson saapui eduskuntaan
11.08: Henrikssonia odotetaan eduskuntaan
Odotamme RKP:n entisen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin saapumista eduskuntaan kertomaan kantansa käännytyslakiin.
11.05: Eduskunnalla mielenosoitus
Eduskuntatalon edustalle on kokoontunut Polttopiste-niminen mielenosoitusjoukko vastustamaan "käännytyslakia".
Li Andersson kuvattiin mielenosoituksen joukosta.Lehtikuva
Lue lisää täältä.
11.03: Tervetuloa seuraamaan "käännytyslain" äänestämistä