Talouden ja muiden politiikkalohkojen on hyvä seurata hyvinvoinnin ja terveyden tunnusmerkistöjä, suosittaa tuore Maailman terveysjärjestön (WHO) alainen yleiseurooppalainen terveyden ja kestävän kehityksen komission tuore raportti.
MTV Uutiset Live lähetti keskustelun suorana lähetyksenä. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa tämän artikkelin yhteydessä olevalta videolta.
Suomea edusti raportin laatimisessa presidentti Tarja Halonen, joka esitteli raportin sisältöä yhdessä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa perjantaina.
Komission tehtävänä oli kerätä parhaat opit siitä, miten eri maiden terveysjärjestelmät ovat vastanneet koronaviruspandemiaan ja tehdä niiden pohjalta suosituksia.
Raportissa listataan yhteensä seitsemän tavoitetta ja niiden pohjalta annetaan suosituksia.
Ensimmäistä tavoitetta avataan yhteinen terveys -käsitteen avulla. Halosen mukaan käsite pitää sisällään sen, että politiikka-alojen yhteistyö eri tasoilla auttaa torjumaan tartuntatautien ja muiden terveysuhkien kuten ilmastonmuutoksen kaltaisia uhkia. Lisäksi yhteistyön pitää Halosen mukaan olla poikkileikkaavaa myös kansainvälisesti.
Koronan sivuvaikutukset vaikuttaneet enemmän naisiin
Toisena tavoitteena on eriarvoisuuden torjuminen. Suosituksena on se, että ryhdytään toimiin yhteiskuntien kaikilla tasoilla, jotta syrjiviä rakenteita voidaan torjua.
– Yhteiskuntien epätasa-arvot ovat kaikkialla pahentaneet pandemian vaikutuksia ja yhteiskuntien jakautumista, polarisaatiota, Halonen sanoi.
Hän lisäsi, että pandemia on iskenyt vakavimmin heikommassa asemassa oleviin. Halosen työryhmän tavoitteena oli erityisesti katsoa pandemian sukupuolivaikutuksia.
– Koronasta sairautena on tullut miehille vakavampia seurauksia, mutta jälki- ja sivuvaikutukset ovat globaalisti vaikuttaneet enemmän naisiin, Halonen kertoi työryhmän työn tuloksista.
Pandemian sivuvaikutuksia, jotka ovat kohdistuneet erityisesti naisiin, ovat olleet esimerkiksi perheväkivalta ja työttömyys. Halonen lisäsi, että nämä ovat asioita, joita ei korjata hetkessä, mutta niiden huomioon ottamiseen on ryhdyttävä heti.
Näiden lisäksi komissio suosittelee, että investoinneille mahdollistetaan hyvät olosuhteet sekä investoidaan vahvoihin ja kriisinkestäviin terveysjärjestelmiin.